Τέλος δεν έχει ο εμπαιγμός της Εύβοιας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Τέλος δεν έχει ο εμπαιγμός της Εύβοιας

Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου- Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρώην Υπουργού
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Των Συντακτών την Τετάρτη 18/1/2022

Οι εφιαλτικές μέρες του Αυγούστου του 2021 έχουν καταγραφεί για μας τους Βορειοευβοιώτες για πάντα στις ψυχές μας. Δυστυχώς από τότε μέχρι και σήμερα, η καταστροφή της Εύβοιας έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την αυτοπροβολή και το επικοινωνιακό ρεσάλτο της κυβέρνησης και όσων λειτουργούν υπό τη σκέπη της. Τελευταία δε, και εν όψει των εκλογών, η προσέγγιση της κυβέρνησης στις αμέτρητες πληγές της Εύβοιας από την τραγωδία έχει πλέον μετατραπεί ανερυθρίαστα σε επιχείρηση προεκλογικής ομηρίας.

Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, να συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων με φιέστες και συσκέψεις που επαναλαμβάνουν το ίδιο παραμύθι περί ολιστικής παρέμβασης. Η αγωνία των πληγέντων για την επόμενη ημέρα είναι πώς θα μείνουν στις ρίζες τους, να συνεχίσουν τη δουλειά που είχαν ή και μια άλλη που θα τους προτεινόταν. Κι αυτό προϋπέθετε τόσο την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσής τους όσο και την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός βέβαια για μια ακόμη φορά εξήγγειλε προχθές στη φιέστα του Μαξίμου ως κορυφαίο έργο τον οδικό άξονα και ειδικότερα τη μεσογειακή χάραξη Ψαχνά-Στροφυλιά και Στροφυλιά-Ιστιαία, που θα σπάσει, κατά την άποψή του, την απομόνωση της Εύβοιας, αγνοώντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.

Ας δούμε όμως την κατάσταση που έχει ως τώρα διαμορφωθεί στους οδικούς άξονες της Β. Εύβοιας. Ο μόνος δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα του νομού με την περιοχή είναι η εθνική οδός 77, η οποία βρίσκεται σε μια φάση διαπλάτυνσης που ολοκληρώνεται, καλύπτοντας ουσιαστικά το τμήμα από τη διασταύρωση Καμαρίτσας μέχρι το Δερβένι. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, πρωτοπαρουσιάστηκε από τον κ. Μπένο μια άλλη πρόταση σύνδεσης της Χαλκίδας με τη Β. Εύβοια, η λεγόμενη μεσογειακή, με πορεία ουσιαστικά παράλληλη με την υπάρχουσα εθνική οδό.
Από τότε έχουν γίνει αλλεπάλληλες φιέστες και στην κάθε μία είχαμε και μια μετατόπιση, που αγνοούσε το βασικότερο πρόβλημα, ότι το 75% των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, δηλαδή οι κάτοικοι των πρώην Δήμων Ελυμνίων, Λουτρών Αιδηψού, Ιστιαίας και Αρτεμησίου προσπαθούν επί 50 χρόνια να βγουν από την απομόνωση, διεκδικώντας την κατασκευή της παραλιακής ζεύξης Λίμνης-Πολιτικών, όχι ως απάντηση στον μόνο δρόμο που λειτουργεί σήμερα, αλλά ως κατασκευή ενός δρόμου που θα μπορούσε παράλληλα να λύσει και τα προβλήματα του χειμώνα που αντιμετωπίζει ο σημερινός.
Με την τελευταία τροποποίηση της πρότασης Μπένου τον Δεκέμβριο του 2022 προβλέπεται η κατασκευή του άξονα Χαλκίδα-Στροφυλιά-Ιστιαία, με τα ακόλουθα κόστη: Ψαχνά-Στροφυλιά 230 εκατ., Στροφυλιά-Ιστιαία 190 εκατ. και συνδετήριοι οδοί 101 εκατ. Σύνολο 521 εκατ. ευρώ. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο για μια νέα χάραξη που ουσιαστικά κινείται παράλληλα προς τον ήδη υφιστάμενο δρόμο, ενώ ως χρόνος ολοκλήρωσης προβλέπεται το 2029, κοροϊδεύοντας χωρίς ντροπή τον πολύπαθο κόσμο της Β. Εύβοιας. Στην πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από την πρώτη στιγμή ως απάντηση από το Κανδήλιο Όραμα η κατασκευή της παραλιακής οδού Πολιτικά-Λίμνη, κόστους 110 εκατ., που για τις συνδέσεις μέχρι τη Στροφυλιά θα απαιτηθούν γύρω στα 100 εκατ. Προσωπικά πρότεινα μια ρεαλιστική και σύντομα υλοποιήσιμη πρόταση με σχεδόν υποδιπλάσιο κόστος και στόχο την άμεση κάλυψη των αναγκών της Β. Εύβοιας. Ιεραρχούμε τις ανάγκες και καταλήγουμε σε προτεραιότητες:
1. Να ολοκληρωθούν οι διαπλατύνσεις της υφιστάμενης εθνικής οδού από Ψαχνά μέχρι Στροφυλιά και από εκεί μέχρι την Ιστιαία να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και
2. Είμαστε ο μοναδικός νομός που έχει μη προσβάσιμες τις δύο μεγάλες ακτές της, την ανατολική και τη δυτική. Χαρακτηρίζουμε προτεραιότητας και τις δύο οδεύσεις.
Ομως η ανατολική όδευση, γνωστή ως μεσογειακή, δεν έχει μελέτη και θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για να υλοποιηθεί. Το κόστος της επίσης είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να επανεξεταστεί. Μάλιστα για να υπηρετήσει και ένα μεγάλο κομμάτι της βορειοκεντρικής Εύβοιας πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που προτείνεται. Ενα μεγάλο τμήμα -Πήλι, Βλαχιά, Λιμνιώνας- πρέπει να καλυφθεί. Η άλλη όδευση, η δυτική που είναι προτεραιότητας για το τμήμα Πολιτικά-Λίμνη, έχει οριστική μελέτη έτοιμη και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Πέραν αυτών έχει πολύ μικρότερο κόστος, αφού θα χρειαστούν 110 εκατ. ευρώ, ενώ για τους συνδετήριους δρόμους από Λίμνη μέχρι Στροφυλιά αρκεί ένα ποσό περί τα 100 εκατ.
Αυτό που πρώτιστα πρέπει να εξετάσει η νέα υποεπιτροπή «Εύβοια Μετά», που προτάθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, είναι όλες τις προτάσεις, δίνοντας σε χρήση ένα οδικό δίκτυο με δυναμική ανάπτυξης για όλη τη Β. Εύβοια. Απαιτούνται: α) η ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης της εθνικής οδού 77, β) η κατασκευή της παραλιακής οδού Πολιτικά- Λίμνη, γ) η βελτίωση της οδού Ψαχνά-Στροφυλιά, δ) η βελτίωση της οδού Λίμνη-Αιδηψός, ε) η βελτίωση της οδού Ροβιές-Βουτάς-Ιστιαία, και στ) η κατασκευή της οδού Ψαχνά-Προκόπι-Στροφυλιά.

Η ολοκλήρωση αυτών των έργων αποτελεί μια απάντηση που έχει ανάγκη ο κόσμος της Β. Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages