Πώς το ελληνικό δημόσιο νομιμοποιεί και εκχωρεί σε ιδιώτη συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πώς το ελληνικό δημόσιο νομιμοποιεί και εκχωρεί σε ιδιώτη συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων!

Συμεών Κεδίκογλου
Η ομορφιά και η αξία των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο κέντρο του Αιγαίου και γι αυτό ονομάστηκαν κυκλαδικά είναι σε όλους γνωστή. Ηλικίας 3-2.000 πΧ με την απλότητα τους επηρέασαν ακόμη και τη σημερινή τέχνη με το κίνημα του μοντερνισμού. Αυτά είναι γνωστά. Πάμε στο σήμερα. 
Υπάρχει ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος λέει, ο κ. Στέρν, που «δωρίζει» λέει, μια άγνωστη ως τώρα συλλογή Κυκλαδικής τέχνης από 161 κομμάτια. Αλήθεια; ´Οχι ακριβώς...
«Δωρίζοντας» τα έχει μεγάλη φοροαπαλλαγή, νομιμοποιεί κομμάτια που είναι προϊόντα λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας (ταυτοποιημένα) και τα δωρίζει σε ιδιωτικό ίδρυμα με έδρα φορολογικό παράδεισο στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει ο γιος του! Φοβερό; Μ ένα σμπάρο τρία τριγώνια! 
Συμεών Κεδίκογλου
Και αντί το υπουργείο πολιτισμού να διεκδικήσει αρχαία που κλάπηκαν απ τον τόπο μας ο πρωθυπουργός εγκαινίασε σήμερα 15 εκθέματα από αυτά που θα παραμείνουν για ένα χρόνο στην Ελλάδα. Μετά, μαζί με τα υπόλοιπα, θα εκτίθενται στο μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης για 25 χρόνια και πρακτικά για 50 αφού προβλέπεται ανταλλαγή ισάξιων αρχαιοτήτων στη συνέχεια. Και πάντως ακόμη κι όταν έρθουν στην Ελλάδα στο μακρινό μέλλον θα έχουν εκχωρηθεί για πάντα σε ιδιωτικό ίδρυμα (Στέρν -Γουλανδρή) με τη συναίνεση του ελληνικού κράτους! Ωραία συμφωνία! 
Μόνη ελπίδα να αλλάξει λόγω παραπλάνησης ο νόμος-συμφωνία που πέρασε γιατί θεωρώ πως δε θα υπήρχαν Έλληνες βουλευτές που θα κυρώναν μια τέτοια συμφωνία (έστω και αν ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία) αν είχαν όλα τα δεδομένα. Τα παραπάνω δεν τα λέω εγώ αλλά ο σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων. «Αλλά αυτοί είστε» που θα έλεγε και ο Κουτσούμπας...

Η φωτογραφία από τη χθεσινή διαμαρτυρία των αρχαιολόγων όπου συμμετείχα κατά την ώρα των εγκαινίων. Η κυβέρνηση έστειλε ΜΑΤ αλλά και αστυνομικούς να κρύβουν το πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages