Απορρίφθηκαν από το ΚΑΣ οι απόπειρες για αποχαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων Κηρίνθου Μαντουδίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Απορρίφθηκαν από το ΚΑΣ οι απόπειρες για αποχαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων Κηρίνθου Μαντουδίου

Βαγγέλης Αποστόλου: Απορρίφθηκαν από το ΚΑΣ οι απόπειρες για αποχαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων Κηρίνθου Μαντουδίου με σκοπό την εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στις υποθέσεις που αφορούν τις τέσσερις προσφυγές κατά των Αποφάσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, σχετικά με τη «Μη έγκριση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση «Ακρωτήριο Γέρων», στην Τ.Κ. Μαντουδίου της Δ.Ε. Κηρέως, του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννης, Π.Ε. Ευβοίας»:
«Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε. Η παρέμβασή μου αφορά στη στήριξη των 4 αποφάσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας που έκρινε ως αρχαιολογικούς χώρους τις εκτάσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη περιοχή Ακρωτήριο Γέρων της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου του Δήμου Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Άννας.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Β. Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) χορηγεί άδειες παραγωγού για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Μπροστά στην αντίδραση των κατοίκων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας με επιστολή του (στη διάθεσή σας) προς τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δραγούμα τον καλεί να προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ σε όλη την περιοχή της Β. Εύβοιας. Μάλιστα για το σκοπό αυτό δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή έκδοσης αδειών μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι κάτοικοι που αντέδρασαν για την απόσυρση, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν για την άρση της αναστολής, ενώ ακόμη περιμένουν να δουν δείγματα γραφής για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας.
Ασφαλώς και γνωρίζετε τη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης που κατά τον Υπουργό είναι, τη διαβάζω: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή ισχύος των αδειών που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

Ένας πρόσθετος λόγος για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι και η Απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας που έχει κρίνει το συγκεκριμένο χώρο αρχαιολογικό.».

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΚΑΣ, που πάρθηκε κατά το τέλος της συζήτησης και ήταν απορριπτική προς τις ανωτέρω προσφυγές, ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόρριψη των συγκεκριμένων προσφυγών αποτελεί μια πρώτη νίκη στην προσπάθεια όλων να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην καμένη βόρεια Εύβοια, πόσο μάλλον όταν οι χώροι που προτείνονται έχουν οριστικά πλέον χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί.
Βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάσουμε γιατί υπάρχουν κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις και μάλιστα στην Εύβοια. Συγκεκριμένα στο Νημποριό Ν Στύρων έχουν ήδη εγκρίνει αιολικά πάρκα σε αρχαιολογικούς χώρους εναντίων των οποίων οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages