Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη με Χ. Σταϊκούρα για αποζημιώσεις «Θάλεια», ΛΑΡΚΟ και μέτρα στήριξης της κοινωνίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη με Χ. Σταϊκούρα για αποζημιώσεις «Θάλεια», ΛΑΡΚΟ και μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Το Υπουργείο Οικονομικών επισκέφτηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Τα βασικά θέματα της συζήτησης, μεταξύ άλλων, ήταν η καταβολή του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στους αγρότες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την φυσική καταστροφή «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020, όπως και από «Ζορμπά», αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι εξελίξεις για το διαγωνισμό πώλησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.     
Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ.: 7465/16.09.2022 Ερώτησής του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των συνολικού ποσού των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ισχυρή καταιγίδα «Θάλεια». Ο Βουλευτής Ευβοίας ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2020 έχουν περάσει 25 μήνες, για τους αγρότες εκκρεμεί ακόμη η καταβολή της αποζημίωσης για τις εγκαταστάσεις, τα μέσα παραγωγής, τις πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό που καταστράφηκε. Το ίδιο ισχύει και για τις 221 επιχειρήσεις που δικαιούνται αποζημίωσης, καθώς από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν αποζημιωθεί πλήρως τουλάχιστον 122 επιχειρήσεις (περίπου το 55%), ενώ για τις υπόλοιπες εκκρεμεί να λάβουν το αιτηθέν ποσό. Ο Βουλευτής Ευβοίας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αποστείλει τις αναλυτικές – συγκεντρωτικές καταστάσεις πληρωμής των πληγέντων από τις 11 Μαρτίου του 2022 (αρ.πρωτ.:52983/2338/11-03-2022) και ζήτησε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση της διαδικασίας εγκρίσεων και καταβολής των αποζημιώσεων, καθώς οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες έχουν φτάσει στα όρια τους.  
Αναφορικά με τις διαδικασίες για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, ο Θανάσης Ζεμπίλης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και ο νέος ανάδοχος να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν αφενός την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας και αφετέρου θα μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε τη σημασία της επιχείρησης στην εθνική οικονομία, καθώς και τη συμβολή των 1.080 εργαζομένων της στις τοπικές οικονομίες των περιοχών στις οποίες εδρεύει η ΛΑΡΚΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Θανάσης Ζεμπίλης πρότεινε, όπως έκανε πρόσφατα και με τον κ. Χατζηδάκη, τη λύση της μετάταξης των εργαζομένων που δεν θα απορροφηθούν από τον νέο επενδυτή τόσο στον δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, ο Βουλευτής Ευβοίας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ο ανάδοχος που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή αγορά. Η οικονομική της ανάπτυξη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Κατά τον εκσυγχρονισμό, μέσω των επενδύσεων, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περιβαλλοντική παράμετρος, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.   
Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, καθώς και η εξειδίκευσή τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να στηριχθούν, στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι καταστάσεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς το ενεργειακό κόστος και η ακρίβεια ροκανίζουν το εισόδημα των λιγότερο προνομιούχων συμπολιτών μας. Με βάση αυτό, είναι σημαντικό όταν προκύπτει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος οι πόροι να επιστρέφουν στην κοινωνία, στηρίζοντας κυρίως τους πιο ευάλωτους. Είναι δε, εξίσου σημαντικό κανένας να μη νοιώσει μόνος σε αυτή τη δοκιμασία, ιδίως σε περιόδους εορτών όπως τα Χριστούγεννα ».   
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα του Βουλευτή Ευβοίας και να απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages