Θ. Ζεμπίλης: Η έλλειψη κτηνιάτρου στη Κάρυστο υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ερώτηση σε Βορίδη και Γεωργαντά - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Η έλλειψη κτηνιάτρου στη Κάρυστο υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Ερώτηση σε Βορίδη και Γεωργαντά

Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το σημαντικό θέμα της έλλειψης κτηνιάτρου στην περιοχή της Καρύστου. Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.: 5783/14.06.2022   Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο Βουλευτής Ευβοίας ζητάει την άμεση τοποθέτηση ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου στο τοπικό γραφείο κτηνιατρικής Καρύστου, καθώς η μετακίνηση δύο κτηνιάτρων από την υπηρεσία έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο της Καρυστίας. Η Ερώτηση του Θανάση Ζεμπίλη υπογραμμίζει τα εξής: 
«Τα τελευταία χρόνια η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Δήμου Καρύστου όπου από δύο κτηνιάτρους που διέθετε το τοπικό γραφείο δεν διαθέτει πλέον κανένα. Οι δύο κτηνίατροι που ήταν τοποθετημένοι στην περιοχή μετακινήθηκαν, καθώς οι υπάλληλοι έκαναν χρήση του νόμου της κινητικότητας.    
Η περιοχή του Δήμου Καρύστου είναι μία από τις μεγαλύτερες σε ζωικό κεφάλαιο περιοχές στην Ελλάδα. Με περισσότερα από 200.000 γιδοπρόβατα και διαθέτοντας δύο σύγχρονα σφαγεία, η κτηνοτροφία είναι η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της Καρυστίας. Η περιοχή, άλλωστε, φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κατσίκια και αρνιά, όπου η παραγωγή της εκτός από την κάλυψη των εγχώριων αναγκών κατευθύνεται και σε εξαγωγές.      
Ενώ, όμως, οι δυνατότητες κτηνοτροφικής ανάπτυξης της νότιας Εύβοιας είναι τεράστιες, η έλλειψη κτηνιάτρου λειτουργεί ως τροχοπέδη στην λειτουργία του κλάδου. Τη δεδομένη στιγμή, μάλιστα, μόνιμα κτηνίατρος στην περιοχή δεν υπάρχει και κωλυσιεργεί η διαδικασία σφαγής και κατ’ επέκταση παράδοσης των παραγγελιών. Ο κτηνίατρος που μετακινείται δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση από την Χαλκίδα στην Κάρυστο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και συν τοις άλλοις αυξάνει σημαντικά το κόστος που πληρώνει η διοίκηση λόγω συχνών μετακινήσεων.  
Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην όλη διαδικασία επεξεργασίας και πώλησης πλήττει άμεσα εκτός από τους εμπόρους και τους παραγωγούς που καθυστερούν να πουλήσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με οικονομική ασφυξία, ιδίως τώρα που το κόστος ζωοτροφών έχει εκτοξευθεί. Συνεπώς, η αδυναμία της Πολιτείας να διαθέσει τουλάχιστον έναν κτηνίατρο, αν όχι δύο, στο τοπικό γραφείο κτηνιατρικής Καρύστου διαμορφώνει συνθήκες απώλειας εσόδων σε μία περιοχή που στηρίζεται ως επί το πλείστον στην κτηνοτροφία.     
Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί άμεσα κτηνίατρος στην περιοχή της Καρύστου προκειμένου ο κλάδος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Άλλωστε, η χώρα μας πληρώνει μεγάλο τίμημα εξαιτίας κάποιων δυσλειτουργιών της διοίκησης, δεδομένου ότι το ποσό που δαπανούμε για εισαγωγές κρέατος φτάνει το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επομένως, οφείλουμε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή κρέατος.   
Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:   
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την έλλειψη κτηνιάτρου στη νότια Καρυστία;».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages