Ερώτηση Φάμελλου - Αποστόλου - Χατζηγιαννάκη για τις αντι-περιβαλλοντικές και παράνομες Στρατηγικές Επενδύσεις αιολικών πάρκων στη Σκύρο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερώτηση Φάμελλου - Αποστόλου - Χατζηγιαννάκη για τις αντι-περιβαλλοντικές και παράνομες Στρατηγικές Επενδύσεις αιολικών πάρκων στη Σκύρο

Την ενδεχόμενη ένταξη του γιγαντιαίου και περιβαλλοντικά ασύμβατου με το μέγεθος της Σκύρου αιολικού πάρκου στις στρατηγικές επενδύσεις φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης και βουλευτής Ευβοίας Μίλτος Χατζηγιαννάκης. 
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στην ερώτησή τους, η εν λόγω επένδυση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα αλλά και το γράμμα ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης ΝΔ, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 του ν. 4864/2021 και τον ορισμό των στρατηγικών επενδύσεων. Το σχεδιαζόμενο τεράστιο αιολικό πάρκο παραβιάζει τις αρχές της κοινωνικά δίκαιης, δίχως αποκλεισμούς, ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης και καταπατά κατάφωρα την, ήδη νομολογιακά τεκμηριωμένη σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, φέρουσα ικανότητα που πρέπει να έχει ένας τόπος, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα γίνουν σε αυτόν. Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με την επιχειρούμενη ένταξη του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν τόσο η απόφαση 1690/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και οι διαχρονικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Oι αντιδράσεις αυτές φάνηκαν ξεκάθαρα από την ηλεκτρονική διαβούλευση περί της ένταξης του έργόυ στις στρατηγικές επενδύσεις, όπου το σύνολο των πάνω από 2000 σχολίων ήταν ομόφωνα ενάντια στην επένδυση, εστιάζοντας στην τεκμηριωμένη περιβαλλοντική ζημία που θα προκαλέσει το έργο στη βιοποικιλότητα, τα προστατευόμενα είδη και την οικολογική ακεραιότητα της περιοχής, η οποία εντάσσεται στις περιοχές απολύτου προστασίας του δικτύου Natura και όπου δεν επιτρέπεται η υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης.

Για τους ανωτέρω λόγους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θέτουν στους υπουργούς σειρά ερωτημάτων, καταλήγοντας στο κυρίως ερώτημα για το πώς συμβιβάζεται η εν λόγω επενδυτική αίτηση με το νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages