Νέο Γενικό Νοσοκομείο ΧΑΛΚΙΔΑΣ – Απαξίωση και Υποβάθμιση - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Νέο Γενικό Νοσοκομείο ΧΑΛΚΙΔΑΣ – Απαξίωση και Υποβάθμιση

                      
του Ανδρέα Παπανδρέου *
Σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει και όταν είναι συνεχή η αύξηση των διασωληνώσεων και της θνησιμότητας με χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, όταν οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν αποδιοργανωθεί λόγω της αποδυνάμωσης του Ε.Σ.Υ., όταν η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στην κοινωνική συναίνεση και πειθώ για τους εμβολιασμούς και είναι εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερες εμμονές απαξίωσης του δημόσιου τομέα, προστατεύοντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όταν η δικαιοσύνη αρχειοθετεί καταγγελίες επιστημόνων, ιατρών, συνδικαλιστών, εργαζομένων και κωφεύει και όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση  καταγγέλλει ότι πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί,  η διοίκηση του Νοσοκομείου Χαλκίδας κάνει φιέστες για τα Χριστούγεννα, χορούς και τραγούδια προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση για την λειτουργία του και να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τις όποιες ευθύνες της αναλογούν για τα κακά που συμβαίνουν με επικοινωνιακά παιχνίδιαΤην περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του πρώην υπουργού Κου Ξανθού στο νέο Νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα οργανωτικά προβλήματα και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, που το καθιστούν αναποτελεσματικό φορέα υγειονομικών υπηρεσιών. Διαφάνηκε η καθημερινή ελλιπέστατη διοικητική μέριμνα, που με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και  χωρίς την συνεργασία των επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργάνων, των φορέων και των έμπειρων τεχνοκρατών, υποβαθμίζεται η αναγκαία στοιχειώδη λειτουργία του νέου σύγχρονου Νοσοκομείου με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών, αναγκάζοντας τους πολίτες της Ευβοίας να καταφεύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, που είναι και ο  στόχος της κυβέρνησης  Μητσοτάκη, δηλαδή η  σταδιακή και  όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών για την κάλυψη των υγειονομικών τους αναγκών.
Με την αποκαλυπτική συνομιλία με τους εργαζόμενους Χαλκίδος και με τις συχνές καταγγελίες που γίνονται στα ΜΜΕ από το σωματείο εργαζομένων διαπιστώνεται ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου έχει  αθεράπευτη άγνοια για την επίλυση των καθημερινών οργανωτικών προβλημάτων, συμπεριφέρεται  εγωκεντρικά με περίσσια αλαζονεία και αυταρχισμό  έναντι των εργαζομένων και με αυταρχικές ενέργειες:
- Εξαναγκάζει το προσωπικό να εργάζεται σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και εξουθενωτικούς ρυθμούς δουλειάς εις βάρος της υγείας, με αποτέλεσμα αρκετά χρωστούμενα ρεπό και άδειες, που για τους συμβασιούχους εργαζόμενους θα χαθούν, λόγω επικείμενης απόλυσης.
- Υπογράφει την αναστολή εργασίας σε 45 εργαζόμενους χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αναπληρωθεί, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το αναγκαίο προσωπικό για την εύρυθμη  λειτουργία. 
- Παρεμποδίζει την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, ξεκρεμά πανό που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου και δεν δίνει χώρους για τις διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις τους.
- Προσλαμβάνει ανειδίκευτο νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό σε ειδικότητες που δεν είναι απαραίτητες και που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με κομματικά κριτήρια και χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία. 
- Αναθέτει την φύλαξη του παλιού νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία,  χωρίς να  εξασφαλίσει τις νόμιμες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και τα συμφέροντα του Νοσοκομείου, αγνοώντας  τις σχετικές αναφορές  του  προϊστάμενου επιστασίας, για την μη τήρηση των όρων της σύμβασης και των εργασιακών συνθηκών που θυμίζουν «συνθήκες γαλέρας» και μάλιστα τον διώκει και τιμωρεί με  ανύπαρκτη και ανυπόστατη κατηγορία για να μην είναι εμπόδιο στους σχεδιασμούς  του για την παράνομη πληρωμή του εργολάβου, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο της σύμβασης που ο ίδιος έχει υπογράψει….
- Δρομολογεί από το νέο έτος, την ανεξέλεγκτη παράδοση σε ιδιώτες των  υπηρεσιών  της καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης και συντήρηση μηχανολογικών εγκαταστάσεων του νέου νοσοκομείου, απολύοντας μεγάλο αριθμό από τους συμβασιούχους με σκοπό την επιστροφή στις άθλιες εργασιακές συνθήκες των εταιρειών-εργολάβων.
- Λογοκρίνει και δεν πρωτοκολλεί έγγραφα, χωρίς πρώτα να εγκρίνει το περιεχόμενό τους, καταστρατηγώντας το θεσμικό πλαίσιο αλληλογραφίας και των προσωπικών δεδομένων. 
- Κάνει εκδικητικές μετακινήσεις των εργαζομένων με εμπειρία, εξειδικευμένη κατάρτιση  και κατάλληλη εκπαίδευση, αποδυναμώνοντας  κλινικές και τμήματα  και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
- Λειτουργεί την ΜΕΘ covid με μειωμένο προσωπικό, χωρίς εξειδίκευση και χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική λειτουργία με πολλούς θανάτους. 
      Αν και το Νοσοκομείο Χαλκίδος λειτουργεί σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις με σύγχρονο μηχανολογικό και βιοϊατρικό εξοπλισμό και παρότι έχουν προσληφθεί αρκετοί εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας, ο διοικητής συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με τις γνωστές κλίκες  υπηρεσιακών παραγόντων, που ταλαιπωρούν  για χρόνια τους πολίτες της Εύβοιας και έχουν καταφέρει τεράστιο πλήγμα στη δημόσια υγεία, αποδιοργανώνοντας την λειτουργία του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα:
- Στις νέες μονάδες και κλινικές που έχουν δημιουργηθεί στο κτίριο(Μονάδα βρεφών και προώρων, Νεφρολογική και Πνευμονολογική κλινική, Αιμοδυναμικό εργαστήριο, Μετεγχειρητική ΜΕΘ κ.ά.), να μην υπάρχει το προσωπικό να τις λειτουργήσει με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο νέος τεχνολογικός εξοπλισμός και  οι ασθενείς να αναζητούν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε άλλα νοσοκομεία.
- Στην Παθολογική, Χειρουργική, Καρδιολογική Ορθοπεδική, Μαιευτική και Ουρολογική κλινική να εργάζεται το μισό νοσηλευτικό προσωπικό  από ότι θα έπρεπε για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των ασθενών εξ αιτίας της έλλειψης και κακής οργάνωσης  του προσωπικού.  
- Στον ιματισμό, φύλαξη και  καθαριότητα να εργάζεται το ίδιο προσωπικό που εργάζονταν και στο παλιό νοσοκομείο, όταν οι χώροι και οι ανάγκες έχουν τριπλασιαστεί με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας του προσωπικού και μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια και υγεία των ασθενών λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. 
- Στα εργαστήρια και λοιπά παραϊατρικά τμήματα να  εργάζεται το μισό αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους(Μαγνητικός, Αξονικός τομογράφος, υπέρηχοι, μοριακός έλεγχος covid κ.ά.), που έχει σαν συνέπεια την άνιση αντιμετώπιση των πολιτών, που τελικά  καταφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια. 
- Στα τακτικά ιατρεία να υπάρχει δύσκολη και άνιση πρόσβαση των ασθενών, χωρίς κανονισμό λειτουργίας τους, παρά μόνο τα διαπροσωπικά ιατρικά ραντεβού για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις. 
- Στα έκτακτα ιατρεία να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των περιστατικών, λόγω ανεπαρκής οργάνωσης και έλλειψη σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που έχει σαν συνέπεια τα συνεχή παράπονα και την κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι το πρόβλημα της πανδημίας είναι η διαχειριστική ανεπάρκεια των αριστοαχρήστων σε όλες τις βαθμίδες. Το επιτελικό κράτος των κολλητών της «οικογένειας» και των ακροδεξιών σταγονιδίων  είναι οι ένοχοι των θανάτων και της φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Η διέξοδος στο αδιέξοδο των κρίσεων που περνάμε είναι οι παραιτήσεις όλων των ασχέτων που μας διοικούν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική και με κριτήρια δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και αλληλεγγύης να δώσουμε ενωμένοι την μάχη της πανδημίας, της ανάκαμψης της οικονομίας και της προοπτικής για όλους.


*
Ανδρέας Παπανδρέου
πρ. Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΟΛΝΕ ΑΕ
Οικονομολόγος, ΕΚΠΑ
MBA Λογιστική & MSc Τραπ-Χρηματοοικονομική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages