Ο Σπύρος Πνευματικός για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ο Σπύρος Πνευματικός για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας

Ανοιχτή συζήτηση για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας
Στην πρώτη άμεση φάση, την τρέχουσα περίοδο, που όπως είπε ο κ. Πνευματικός «είμαστε πραγματικά στο χρονόμετρο και χρειάζεται άμεσα να δοθούν λύσεις για την άμεση επιβίωση της περιοχής, με γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη του βιοπορισμού των κατοίκων». 

Ακολούθως ο βουλευτής χαιρέτησε την αναγγελία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά ότι υπεγράφη η αναγκαία σύμβαση για να λάβουν χρηματοδότηση οι δασικοί συνεταιρισμοί και εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στο δάσος χωρίς προβλήματα, αφού όπως είπε είμαστε ήδη στη μέση του Σεπτεμβρίου και υπάρχει ο κίνδυνος για τις πρώτες μεγάλες βροχές.
«Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ακόμα και αν η φωτιά ήταν θέλημα Θεού, οι πλημμύρες σίγουρα προλαμβάνονται και δεν υπάρχουν δικαιολογίες» είπε χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη φάση, περιλαμβάνονται μέτρα για να αποκατασταθεί η κανονικότητα της ζωής στην περιοχή. Όπως είπε, η καταστροφή αυτή ήταν ιδιαίτερη, μια τεράστια, αργή και πολύ ισχυρή φωτιά, με αποτέλεσμα η καταστροφή στο δάσος να είναι τρομακτική και η γη να μην μπορεί στο άμεσο μέλλον να προσφέρει αγαθά στον κόσμο. «Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να βρεθεί τρόπος να απασχοληθούν όσοι ζουν από το δάσος και τη γη, όπως ρητινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι, αγρότες, αφού ίσως χρειαστεί μία πενταετία για να έχουμε μια νέα παραγωγή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον, να απασχοληθούν στις εργασίες που γίνονται στο δάσος, στα ανιτπλημμυρικά έργα ή ακόμα και στις εργασίες για την αραίωση των δασών».

Επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι, εκτός από την ερήμωση των δασών, να έχουμε ερήμωση του τόπου από πληθυσμό, ιδίως από τους νέους, και τότε όλα τα υπόλοιπα έργα θα έχουν γίνει χωρίς λόγο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως όλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όχι μόνο οι τουριστικές ή οι αγροτικές, αλλά στην πραγματικότητα κινδυνεύει όλος ο ιστός της παραγωγικής κοινωνίας στην περιοχή και το πλήγμα στην οικονομία είναι μεγάλο. Στόχος είναι να δοθούν άμεσα μεγάλες ελαφρύνσεις και να βρεθούν λύσεις για όλα τα δάνεια ώστε να μείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες και να μην κλείσουν.

Τέλος, στο τρίτο στάδιο ανήκει το πλάνο για το μέλλον της περιοχής, η Εύβοια όπως την ονειρευόμαστε όλοι, με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στους τομείς του οδικού δικτύου, της τεχνολογίας, της γεωργίας. Φυσικά, αυτό το πλάνο θα ολοκληρωθεί σε πολλά χρόνια, πρέπει να έχουμε υπομονή και να έχουμε ένα μεγάλο όραμα, ζήτησε όμως από την Επιτροπή ακόμα πιο εξειδικευμένα μέτρα για τα τωρινά αλλά και τα μελλοντικά έργα, αφού, όπως είπε, ο κόσμος έχει μεγάλη αγωνία και πρέπει να γνωρίζει τι να περιμένει σε βάθος χρόνου. 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε και πάλι τους διοργανωτές για την εκδήλωση και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις τονίζοντας όμως, για ακόμη μία φορά, ότι αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα ορισμένα βασικά έργα, η περιοχή κινδυνεύει να έχει και άλλες αλληλένδετες με τις έως τώρα μεγάλες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages