Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Μνήμη του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, παραμονή της αποδόσεως της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεως, αλλά και ο ευσεβής λαός, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, άλλοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, προσκυνητές όλοι της χάρης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε προς τους συρρέοντες εκεί πιστούς πανηγυρικό λόγο, αναφερόμενος στην Κοίμηση εις ουρανούς Μετάσταση της Παναγίας, ως γεγονότα χαροποιά για όλους εμάς, διότι, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος έλαβε στον Ευαγγελισμό της την πληροφορία ότι ο Κύριος είναι μετ’ Αυτής, με την Κοίμησή Της χαρίζεται η πληροφορία σε όλο τον κόσμο ότι ο Θεός, διά της Θεοτόκου, είναι και μεθ’ ημών. Μα η χαρά είναι προϊόν αμοιβαίας αντίδοσης. Έτσι, για να μένει συνεχώς η Παναγία πηγή χαράς για εμάς, οφείλουμε κι εμείς να Της προσφέρουμε χαρά τηρώντας τις εντολές του Θεανθρώπου Υιού Της και Σωτήρα μας.

Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Κυριακή 23 Αυγούστου, στο Ιερό Προσκύνημα χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος και κήρυξε επίκαιρα. Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν στο συλλείτουργο Ιερείς της Χαλκίδος και της Ν. Αρτάκης με επικεφαλής τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη.

Ο Σεβάσμιώτατος κ. Χρυσόστομος, αναχωρήσας και πάλι για την πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια, το πρωΐ της Δευτέρας μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Παναγίας Ντινιούς, ο οποίος βρίσκεται σε διασωθέντα δασικό πνεύμονα μεταξύ των πυροπλήκτων χωριών Ασμήνιο, Αυγαριά και Νέα Συνασσό και εκεί φυλάσσεται το ομώνυμο θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας. Εκεί χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Ιστιαίας, αλλά και παρεπίδημους, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του Μυστηρίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, επί γης, με την Κοίμηση και την Μετάστασή Της και στην ακοίμητη μεσολάβησή της, υπέρ ημών, προς τον Υιό και Θεό Της και Λυτρωτή μας, του Οποίου την αγάπη και την ευσπλαχνία μπορούμε κι εμείς, διά της Θεοτόκου, να μαγνητίσουμε με ουσιαστική και καρδιακή προσευχή.

Επίσης, σήμερα 23 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος τιμά τη μνήμη ενός εκ των Ευβοέων Αγίων, το Όσιο Νικόλαο τον Σικελιώτη με εορταστικό επίκεντρο το σωζόμενο Καθολικό της διαλελυμένης Ιεράς Μονής του στο Μετόχι Δίρφυος, Δ.Δ. του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που το περασμένο έτος συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του ποσόν για την αναστήλωση του Καθολικού και του τάφου του Οσίου Νικολάου, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, την συνεχή μέριμνα του Προέδρου, κ. Ιωάννου Τομαρά, και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετοχίου «Ο Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης», οι οποίοι με πνεύμα υπακοής συνεργάζονται με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Μετοχίου, ώστε να προστατευθεί και αναδειχθεί ο ιερός αυτός τόπος.

Η ιερά πανήγυρις του Οσίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε παραπλεύρως του παλαιού Καθολικού -αφού ήδη από το Φθινόπωρο του 2020 έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της αναστηλώσεώς του- προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, συλλειτουργούντος του Εφημερίου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Μετοχίου, Πρωτοπρεσβ. Λάμπρου Καρλατήρα και την πληθωρική συμμετοχή Μετοχιατών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι του ορεινού χωριού είτε έλκουν την καταγωγή τους από αυτό, αλλά μένουν σε διάφορα μέρη της Πατρίδος μας, αλλά και κατοίκων τω πέριξ χωρίων και παραθεριστών, που συρρέουν σήμερα στον τόπο της ασκήσεως και του αγιασμού του Οσίου Νικολάου.














ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages