Η Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά… σφυρίζει στην Καρυστία! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά… σφυρίζει στην Καρυστία!

Τα μοναδικά τεκμήρια του πολιτιστικού αποθέματος της Καρυστίας, όπως η «σφυριχτή» γλώσσα της Αντιάς, το μουσικό ιδίωμα του καβοντορίτικου και του αρβανίτικου τραγουδιού, η τοπική γαστρονομία, αλλά και τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της περιοχής, θα αναδειχθούν μέσα από ένα δυναμικό τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στη νότια Εύβοια από τις 19 έως και τις 21 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις ανοίγουν τη Δευτέρα 19 Ιουλίου σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, το Μπούρτζι στην παραλία Καρύστου, με την φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για τα Ελληνικά Μνημεία που έχουν ενταχθεί στον Διεθνή Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Διεθνή Οργανισμού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ίδια μέρα στις 20:30 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία - Αικατερίνη Τζιτζικώστα και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Δρ Αγγελική Σίμωσι. 

Την Τρίτη 20 Ιουλίου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην παραλία Μαρμαρίου, όπου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μαρμαρίου εκδήλωση για την τοπική παράδοση, με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα της περιοχής – κυρίως στο αρβανίτικο και καβοντορίτικο τραγούδι – αλλά και στα ξεχωριστά ήθη και έθιμα.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο Παραδοσιακό Σπίτι του Συλλόγου, θα μιλήσει για το αρβανίτικο τραγούδι η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Δρ Ρενάτα Δαλιανούδη, ενώ ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕΜ Δημήτριος Μαντζούρης θα αναφερθεί στο καβοντορίτικο. Αμέσως μετά, η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα θα απονείμει τιμητικές πλακέτες της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στο Σύλλογο Γυναικών Μαρμαρίου και σε καλλιτέχνες που έχουν συμβάλει στη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας λαϊκής μουσικής παράδοσης της Καρυστίας. Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου», το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή το 1977, ενώ τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μαρμαρίου θα έχουν ετοιμάσει τοπικά εδέσματα.

Το πολιτιστικό τριήμερο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 21 Ιουλίου στα Αντιά, με μία εκδήλωση για τη σφυριχτή γλώσσα της περιοχής – που αποτελεί τρόπο επικοινωνίας των ντόπιων εδώ και 2.500 χρόνια – που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Αντιωτών «Ο Αντιάς».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που γίνεται με αφορμή την εγγραφή της σφυριχτής γλώσσας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά νέα στοιχεία, που θα βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια για ένταξή της στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σφυριχτής γλώσσας θα μιλήσουν εκ μέρους του Συλλόγου των Απανταχού Αντιωτών ο κ. Παναγιώτης Τζαναβάρης, η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ κα Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου και το στέλεχος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Δρ Γιάννης Μανώλης. Στη διάρκεια της βραδιάς, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα θα βραβεύσει τον διδάσκαλο σφυριχτής γλώσσας κ. Παναγιώτη Τζαναβάρη για την σημαντική συμβολή του στη διατήρηση και διάδοσή της. 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages