Η κυβέρνηση ΝΔ ξηλώνει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η κυβέρνηση ΝΔ ξηλώνει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ήταν θέμα χρόνου να γίνει το ξήλωμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θεσμοθέτησε τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ένας υπουργός με ιδεοληπτικές εμμονές, που πήγαινε τα προτάγματα της τότε τρόικας ένα βήμα παραπέρα.

Τα μνημόνια δεν ήταν μια ανάγκη για τον κ. Μητσοτάκη. Ήταν μια συνειδητή επιλογή. Μία όαση.

Κι αυτό αποδεικνύεται και πάλι σήμερα. Φέρνει ξανά μνημονιακές ρυθμίσεις, χωρίς να έχουμε μνημόνια. «Μνημονοποιεί» την εργασία, χωρίς να του ζητήσει κανένας θεσμός, χωρίς να υπάρχει καμία δημοσιονομική δέσμευση της χώρας. Υλοποιεί όσα, ούτε στις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης, δεν είχε τολμήσει κανείς να ζητήσει από την Ελλάδα να κάνει.

Καταργεί τις πληρωμές στις υπερωρίες και βαφτίζει τα ρεπό - όταν δεήσει ο επιχειρηματίας - προστασία της εργασίας.

Κατακτήσεις δεκαετιών καίγονται με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη εβδομάδα. Ένα χρεοκοπημένο κόμμα, που φιμώνει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, θα ψηφίσει τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως έκανε λίγους μήνες πριν με τον πτωχευτικό νόμο, που άνοιξε τον δρόμο για να βγαίνει η πρώτη κατοικία και τα υπάρχοντα των πολιτών  - όχι φυσικά της ΝΔ - στο σφυρί.

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η εργασία θα γίνει πιο φτηνή, με την εισαγωγή των απλήρωτων 10ώρων, των ατομικών συμβάσεων, των αθρόων απολύσεων και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το όνειρο του ΣΕΒ γίνεται πραγματικότητα, αφού τα γραμμάτιά του στον κ. Μητσοτάκη ξεπληρώνονται.

Είναι επόμενο μετά από το νομοσχέδιο να χτυπηθεί άγρια το μέσο νοικοκυριό, καθώς πρόκειται για ευθεία επίθεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι καταχρηστικές απολύσεις, όπως κρίνονταν μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια, δεν θα επιφέρουν την αυτονόητη επαναπρόσληψη του εργαζομένου. Ούτε θα συνεπάγονται αποζημίωση συμπεριλαμβανομένων μισθών υπερημερίας.

Η κατάσταση αυτή πρόκειται να προκαλέσει, με μαθηματική ακρίβεια, ένα νέο κύμα φυγής νέων και μη ανθρώπων στο εξωτερικό. Οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα θα γίνουν αβάσταχτες, ενώ σε όλη τη Ευρώπη υπάρχει κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις που ξεπερνάει το 70%. Σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Δανία υπάρχουν ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ισοδυναμεί με βαρβαρότητα εις βάρος των κοινωνικά αδύναμων. Και γι’ αυτόν τον λόγο η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τον καταργήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages