Η θάλασσα προσφέρει λύσεις για την ανθρώπινη υγεία - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η θάλασσα προσφέρει λύσεις για την ανθρώπινη υγεία

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θαλάσσιους μικροοργανισμούς για να βελτιώσουμε την υγεία μας, χωρίς να καταστρέψουμε τις θάλασσες; Ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Πόρτο, Βίτορ Βασκονσέλος μας εξηγεί τι να περιμένουμε από τη θάλασσα στο μέλλον:

«Η θάλασσα μπορεί να είναι μία από τις λύσεις για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Διότι πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι παρέχει περίπου το ήμισυ του οξυγόνου στον πλανήτη μας. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε πολλούς οργανισμούς που πρέπει να ερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε για να προσφέρουμε νέες λύσεις στην υγεία μας.

Μπορούμε να προχωρήσουμε για παράδειγμα, στη χρήση κυανοβακτηρίων και μικροφυκών, που είναι οργανισμοί που υπάρχουν στη θάλασσα για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Έχουν καταφέρει να αντέξουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Και έτσι έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς για να παράγουν μόρια που μπορούν σήμερα να θεραπεύσουν τον καρκίνο, την ελονοσία, να μειώσουν την παχυσαρκία ή άλλες νόσους που απασχολούν τον πλανήτη μας.

Η θάλασσα δεν είναι μόνο αχανής, είναι και αναξιοποίητη. Μπορώ να πω ότι περνάμε περισσότερο χρόνο μελετώντας το διάστημα από την θάλασσα, που είναι δίπλα μας. Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνουμε τώρα είναι να προχωρήσουμε με βιώσιμο τρόπο. Έχουμε εκμεταλλευθεί τη θάλασσα με πολύ γρήγορο τρόπο, με την αλιεία. Αλλά τώρα, μελετώντας τους μικροοργανισμούς, μπορούμε να το κάνουμε με βιώσιμο τρόπο. Μπορούμε να τους απομονώσουμε, να τους καλλιεργήσουμε στο εργαστήριο με τρόπους που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή αυτών των μορίων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πάνω από το 90% των μικροοργανισμών αυτών δεν έχουν μελετηθεί ακόμη. Αυτό είναι που κάνουμε τώρα».



Πηγή: gr.euronews.com

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages