Β. Αποστόλου: Οφείλετε μια συγγνώμη σ' αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και προχώρησαν τη ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Οφείλετε μια συγγνώμη σ' αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και προχώρησαν τη ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χαλκίδα, 14 Μαΐου 2021

Β. Αποστόλου: Οφείλετε μια συγγνώμη σ' αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και προχώρησαν τη ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη

Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, την Παρασκευή 14/05/2021, με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» (4η συνεδρίαση - β΄ανάγνωση). 

“Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ πέραν της “κωλοτούμπας” που έκανε ο Υπουργός σας οφείλετε κι ένα συγνώμη σε μας που σταθήκαμε όρθιοι και προχωρήσαμε τη ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη αλλά και σε όσους τη στήριξαν.

Αν το κάνετε με την ευκαιρία του σημερινού ν/σ θα διευκολύνετε και τους συναδέλφους σας της Ν.Δ. να λύσουν τη γλώσσα τους, όχι μόνο για την κάνναβη στην ολομέλεια, αλλά και για την επόμενη κωλοτούμπα, της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείτε περιορισμένες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο  της φαρμακευτικής κάνναβης προς την κατεύθυνση κυρίως της διεύρυνσης των εξαγώγιμων προϊόντων συμπεριλαμβάνοντας πέραν του ιατρικού φαρμάκου και άλλα σκευάσματα. 

Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για ένα ωφέλιμο νομοσχέδιο κυρίως για τους υπάρχοντες  επενδυτές, αλλά και για την προσπάθεια προσέλκυσης νέων. 

Κ.Κ. συνάδελφοι της Ν.Δ. κι εμείς συζητήσαμε τότε μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά κρίναμε ότι έπρεπε πρώτα να προχωρήσουμε τουλάχιστον στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία μερικών μονάδων.

Βέβαια εσείς εκείνη την περίοδο είχατε ως σημαία το δικό σας λυσσαλέο πόλεμο με επιχειρήματα του τύπου «θα μετατρέψετε τη χώρα σε απέραντη χασισοφυτεία», πράγμα που σφράγισε την πορεία σας και ως Κυβέρνηση και συνεχίζετε σήμερα αποκαλώντας τη δική μας ρύθμιση άτολμη. Έλεος.
Επί δύο χρόνια που είχατε στη διάθεσή σας το δικό μας νομοθετικό πλαίσιο, ενώ συνεχιζόταν η υποβολή δεκάδων αιτημάτων το μόνο που καταφέρατε ήταν να στοιβάζονται στα συρτάρια των αρμόδιων Υπουργείων δεκάδες αιτημάτων αδειοδότησης.

Αν κρίνατε κ. Υπουργέ ότι χρειάζονταν περαιτέρω ρυθμίσεις γιατί δεν προχωρήσατε στην έκδοση των ΚΥΑ που προβλέπονταν από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 19 του Νόμου;
Για μας με τον περιορισμένο βαθμό παρέμβασης, που επιχειρείτε σήμερα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι απόλυτα επαρκές και επιτυχημένο το υπάρχον πλαίσιο. 
Παρότι συμφωνούμε με τις βασικές διατάξεις που θεσμοθετείτε θα σας κρίνουμε γιατί καθυστερήσατε, όταν είχατε όλα τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές επενδύσεις.
Μπορούσατε να ξεκινήσετε πρώτα ανασύροντας από τα συρτάρια όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και να προχωρήσετε τις διαδικασίες εξέτασης των εγκρίσεων. 
Και τότε μπορούσαμε να μιλάτε για άνοιγμα εξαγωγών και προσέλκυση επενδυτών. 
Βρισκόμαστε κ.κ. συνάδελφοι μπροστά σε δύο δεδομένα που πρέπει να υπηρετήσουμε, πρώτον την ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών σε φαρμακευτικό προϊόν χαμηλού κόστους πολλών ασθενών συμπολιτών μας, η αγωνία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποί τους στην ακρόαση φορέων μας άγγιξε όλους και δεύτερον την άμεση αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

Θα βοηθήσουμε. Γι αυτό όχι μόνο το ψηφίσαμε, αλλά και καταθέσαμε τροπολογίες  βάζοντας ψηλά τον πήχη όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των αποτελεσμάτων.

Από τη συζήτηση όμως με τους φορείς μου έμεινε μια ακόμη αγωνία. Αν μπορεί ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο του ελέγχου, της   διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος πέραν των εξαγωγών και σε φαρμακεία, θεραπευτήρια, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία κ.λ.π.
Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να επανέλθει σε επόμενη φάση ή τουλάχιστον μετά την ίδρυση του οργανισμού κάνναβης που προτείνουμε.
Κλείνοντας θέλω να επιστήσω τη προσοχή σας στους θύλακες που εξακολουθούν να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια. Και αναφέρομαι στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης, όπου πρόσφατα όχι μόνο καταργήθηκε η δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης εκτός ενωσιακού καταλόγου, αλλά και το όριο ανοχής του 0,6 % THC. 

Το αποτέλεσμα αυτής της απερίσκεπτης νομοθετικής ρύθμισης εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου του 2020, ήταν η καταστροφή πολλών καλλιεργειών που παρουσίασαν μικρές υπερβάσεις THC δηλαδή συγκεντρώσεις 0,25 % ή 0,3%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages