Συνάντηση Β. Αποστόλου με τους ρητινοκαλλιεργητές της Β. Εύβοιας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνάντηση Β. Αποστόλου με τους ρητινοκαλλιεργητές της Β. Εύβοιας

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Χαλκίδα, 28 Μαΐου 2021

Συνάντηση Β. Αποστόλου με τους ρητινοκαλλιεργητές της Β. Εύβοιας:
Άμεση στήριξη στους ίδιους και στα δάση

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου την Πέμπτη 27/4/2021 με τους ρητινοκαλλιεργητές της περιοχής στη Β. Εύβοια. Υπήρξε μια διεξοδική συζήτηση με θέμα την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς στην Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής, με την οποία ζητούσε την καταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς ρητίνης εξαιτίας της καταστροφής του δάσους από την κακοκαιρία «Μήδεια». 

Ειδικότερα, ενώ η απάντηση αποδέχεται τη ζημιά που υπήρξε σε ορισμένα πευκοδάση της περιοχής, τα δέντρα που αναδεικνύει κατά προσέγγιση ως κατεστραμμένα είναι σε ποσοστό του συνόλου των καλλιεργούμενων πολύ μικρό. Αποδέχεται ένα 10% των δέντρων στο Δασαρχείο Λίμνης και σε παραγωγή ρητίνης μια πτώση 5%, ενώ στο Δασαρχείο Ιστιαίας 0,7% και πτώση ρητίνης 2%. 

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που ξεκινά αυτές τις ημέρες, για να είναι αξιόπιστη, απαιτεί τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, από τα Δασαρχεία, τους αναγκαστικούς δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, τους ιδιοκτήτες δασών, τους διακατόχους δασών, τα δημοτικά και τα δημόσια δάση.

Ζητούμενο βέβαια για τους ρητινοκαλλιεργητές είναι όχι μόνο να καλυφθεί όλη η απώλεια από τη μείωση της παραγωγής, η οποία είναι μεγαλύτερη από τα ποσοστά που εμφανίζονται, αλλά και να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση επειδή η συμβολή τους στην πυροπροστασία, όπως υποστηρίζει και ο Υπουργός στην απάντησή του, είναι σημαντική. 

Ένα δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε είναι ο καθαρισμός και η απομάκρυνση όλων των δέντρων που έχουν καταστραφεί όχι μόνο για να καθαριστούν οι δρόμοι αλλά και γενικότερα τα δάση που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κακοκαιρίας. 

Ήδη έχει υποβληθεί από το Δασαρχείο Λίμνης προς το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας αίτημα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 251.073 ευρώ για την συντήρηση των δασικών δρόμων, των δημοσίων και μη δασών, από τα οποία έχουν χορηγηθεί μόνο 30.000 ευρώ. Η συνολική χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μελέτης θα συμβάλει σημαντικά στην πυροπροστασία του συνόλου των δασών που έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές. 

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση και η εκτέλεση αυτών των εργασιών. Παράλληλα η ξυλεία που θα προκύψει σκόπιμο είναι να διατεθεί για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.  

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα ο Β. Αποστόλου δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Αμυρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages