Αίτημα Θ. Ζεμπίλη για χρηματοδότηση με 5 εκ ευρώ της μελέτης του Βόρειου Οδικού Άξονα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αίτημα Θ. Ζεμπίλη για χρηματοδότηση με 5 εκ ευρώ της μελέτης του Βόρειου Οδικού Άξονα


Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης αιτείται την χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του Βόρειου Οδικού Άξονα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τεχνικά αρτιότερη λύση. Σύμφωνα με την ερώτηση του Βουλευτή, ο οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας αποτελεί μέρος του Αναλυτικού ΔΔ και εξυπηρετεί περιοχές της Εύβοιας, οι οποίες σήμερα έχουν χαμηλή ή πολύ χαμηλή προσβασιμότητα. Ο Ε.Ο.77, μήκους 143 χλμ., που διασχίζει πολλές κοινότητες και μικρούς οικισμούς, θεωρείται μια οδική αρτηρία περιορισμένης επάρκειας για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης ανθρώπων και διακίνησης αγαθών.
Αποτέλεσμα είναι να καθίσταται δυσχερής η συγκοινωνία μεταξύ Δημοτικών Ενοτήτων της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αλλά και η προσέγγιση της πρωτεύουσας του Νομού από τα δύσβατα και απομακρυσμένα χωριά των περιοχών αυτών. Παράλληλα, συχνά είναι τα τροχαία ατυχήματα, που ενίοτε δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου. Μάλιστα, κατά τους χειμερινούς μήνες η κυκλοφορία στον Ε.Ο. 77 πολλές φορές διακόπτεται λόγω των χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους, από τους οποίους διέρχεται.  H αναβάθμισή της ανωτέρω οδού αναμένεται να βελτιώσει την προσβασιμότητα, την ανθεκτικότητα των υποδομών στην κλιματική αλλαγή και την οδική ασφάλεια των μετακινήσεων.  

Η αναβάθμιση του οδικού αυτού άξονα προτείνεται για ένταξη στον Πυλώνα 8: «Προώθηση Περιφερειακής Κινητικότητας & Ανάπτυξης» με κωδικό: RI-Infra15 του εγκεκριμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών της Ελλάδας, οι προτάσεις του οποίου βασίζονται στο Εθνικό Μοντέλο Μετακινήσεων με έτος βάσης το 2017 και προβλέψεις για τα έτη 2027 και 2037 και στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και αποδοτικότητας της περιφερειακής και διεθνούς συνδεσιμότητας, προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης των πολιτών, ασφάλειας και προστασίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  

Σύμφωνα με Τεχνικό Δελτίο Έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ολοκλήρωση του μελετητικού σκέλους για το υποέργο που αφορά την Βόρεια Εύβοια, αναμφίβολα θα βοηθήσει στην αύξηση της προσβασιμότητας στο κεντρικό διευρωπαϊκό άξονα του Π.Α.Θ.Ε., εκτιμάται δε ότι θα κοστίσει περίπου 5.000.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας, επειδή εξυπηρετεί την μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων (αγροτικών και βιομηχανικών) και θα διευκολύνει την υψηλή τουριστική κίνηση προς τις δημοφιλείς παραλίες και τους αξιόλογους αρχαιολογικούς – ιστορικούς – πολιτιστικούς προορισμούς των περιοχών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages