Εισήγηση στην Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας για τις ανεμογεννήτριες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Εισήγηση στην Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας για τις ανεμογεννήτριες

Καλοκαίρι 2020 ως υπεύθυνος Περιβάλλοντος.

Η αναφορά του σύγχρονου ανθρώπου στο περιβάλλον γίνεται ουσιαστικά στη Μάνα Γη.
Η απληστία των μεγάλων δυνάμεων έχει οδηγήσει στην τερατώδη μόλυνσή της, με αποτέλεσμα οι ωκεανοί αλλά και τα δάση της να βρίσκονται σε ημικωματώδη κατάσταση.
Μια πολύ δραστική και διαρκής επί σειρά ετών παρέμβαση θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση!
Το ότι μικρές χώρες, όπως η πατρίδα μας, αλλά και η Ε.Ε δείχνουν να βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, δεν σημαίνει ότι επιτυγχάνεται λύση στην μόλυνση.
Δεν αναφέρομαι στην υπερθέρμανση του πλανήτη, γιατί αυτή ΚΥΡΙΩΣ προκαλείται από τον εντεκαετή κύκλο του ΗΛΙΟΥ και όχι από την μόλυνση του αέρα !!! 
Το ζήτημα με την εμφάνιση της πράσινης ενέργειας είναι ισχυρά πολιτικό, αφού είναι μέρος ενός μεσούντος πολέμου για τον έλεγχο της παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας. Σε αυτό τον πόλεμο , η Ε.Ε. με ένδυα άλλων ενεργειακών πόρων προσπαθεί να αυτονομηθεί ενεργειακά, αναπτύσσοντας τις Α.Π.Ε. 
Αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια αποτέλεσαν οι Ανεμογεννήτριες, των οποίων η εξέλιξη μας οδήγησε σε γιγαντιαίες, θηριωδών διαστάσεων, βιομηχανικού τύπου γεννήτριες, που φτάνουν σε ύψος 200 m. Όμως στην Ε.Ε., αυτό το project είναι στη δύση του με αποτέλεσμα, στα επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα να μην υπάρχουν επιδοτήσεις για την  εγκατάσταση τους. Τα ντόπια κοράκια, των μεταλλίων, των Μ.Μ.Ε., των δημοσίων έργων γενικά, σπεύδουν με την βοήθεια και της κυβέρνησης του Μωυσή, που επίσπευσε την αδειοδότηση, από μερικά χρόνια σε μερικούς μήνες με τον πρόσφατο ΑΝΤΙπεριβαλλοντικό νόμο. Σπεύδουν λοιπόν να προλάβουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι πανάκια
1. Έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως όλες οι ΑΠΕ
2. Λειτουργούν με άνεμο από 3 έως 6 boffor
3. Τοποθετούμενες, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, ακόμη και σε περιοχές  NATURA, προσβάλλουν την αισθητική του τόπου
4. Οι αδειοδοτήσεις των ανεμογεννητριών συνοδεύονται από «μαϊμού» Μ.Π.Ε.(μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων), αφού αποτελούν “copy paste” υπαρχουσών μελετών και είναι σίγουρο πως αν κατατίθενται οι πραγματικές, που είναι όμως πανάκριβες, οι γνωμοδοτήσεις θα ήταν αρνητικές
5. Οι τοπικές κοινότητες έχουν ΣΧΕΔΟΝ μηδενικά αντισταθμιστικά και μηδενικές θέσεις εργασίας
6. Αν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση των ήδη ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΘΕΝΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ, σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, θα ξεπεράσει κατά έξι φορές τον εθνικό στόχο για το 2030 και δύο φορές για το 2040.
7. Οι αδειοδοτήσεις που αφορούν στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας (ΔΙΡΦΥΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΑ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΚΥΜΗ ΚΛΠ) όπου οι δασικές περιοχές  έχουν χαρακτηριστεί σαν ΗΠΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, αγροτουρισμού, μελισσοκομίας, παραγωγή αρωματικών βοτάνων κλπ, με την εγκατάσταση των ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ θα υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον, θα τραυματιστεί η αισθητική του τοπίου, θα αλλοιωθεί  η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, θα απαξιωθεί το ήπιο τουριστικό τους προϊόν, θα  ακυρώσουν την ταυτότητα και θα πλήξουν τις τοπικές οικονομίες, θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας και τέλος θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και το επίπεδο υγείας των μόνιμων κατοίκων
8. Τα αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου είναι ασύμβατα με την ταυτότητα της χώρας μας. Αντίθετα μπορούν να υιοθετηθούν θετικά παραδείγματα αιολικών πάρκων, όπως αυτά της Δανίας, που θα έπρεπε να αξιολογήσει η χώρα μας, αφού το ύψος τους είναι μικρό και απορροφήσιμο από το περιβάλλον.
9. Η Μαύρη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και, ούτε καν ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, το οποίο ζητούν όλοι ανεξαρτήτως, από τους οικολόγους έως τους επενδυτές. Ο νέος ΜΩΥΣΑΙΚΟΣ νόμος περιλαμβάνει μια ελαστική χωροθέτηση που, όπως προείπα , περιλαμβάνει και περιοχές NATURA
10. ΤΕΛΟΣ  το περιβαλλοντικό κόστος από τη εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη χώρα μας είναι ανυπολόγιστο και δυστυχώς μη αναστρέψιμο. Πρέπει να φανταστείτε πελώριες βάσεις στήριξης, χιλιάδες τόνους σίδερου και μπετόν, ισοπέδωση των βουνοκορφών και διάνοιξη δρόμων ώστε να φτάσουν στις κορφές οι θηριώδεις πτέρυγες των τερατωδών  γεννητριών
Ας μην ξεχνάμε ότι
ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες
είναι
Τα φωτοβολταικά
Η γεωθερμία 
Η εκμετάλλευση της ενέργειας από τα παλιρροιακά ρεύματα
Η εκμετάλλευση της ενέργειας των κυμάτων
Η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων για την δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών, που είναι ΑΠΕ, αν και μερικοί το αποκρύπτουν τεχνηέντως
Επεξεργασία της βιομάζας και εκμετάλλευση του βιοαερίου
Επειδή εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ της πράσινης , βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, Δεν είμαστε απέναντι στις ΑΠΕ. Από το 2018 έχουμε ψηφίσει το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, όπου οι πολίτες που θα συμμετέχουν σε αυτές, μαζί με τους ΟΤΑ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ, την οποία θα επιτυγχάνουν με τον τρόπο που αυτοί θα επιθυμούν και απολύτως δημοκρατικά θα επιλέγουν.
Στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας έχει αναπτυχθεί ένα παλλαϊκό κίνημα, στο οποίο ενεργά συμμετέχουν και θα έλεγα πρωτοστατούν, μέλη των Ο.Μ .των περιοχών. Έχουμε παραστεί σε αρκετές εκδηλώσεις του κινήματος, όπου έχουμε δηλώσει επίσημα και με εμφατικό τρόπο, ότι στηρίζουμε το κίνημα και τους αγώνες τους ενεργά και με όποιο μέσο μας ζητηθεί ενάντια στην τοποθέτηση στις κορφές των βουνών μας των ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ.

   Ioannis Barmpas 

                        PHYSICIST

                  ENVIROMENTALIST

                 ΤΕCHNICAL CONSULTANT 

              ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΔΟΠΠΑΧ

ΜΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

        Μέλος ΔΣ Φίλων Νοσοκομείου


*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages