Η θυσία του Πάσχα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η θυσία του Πάσχα

Του Μίλτου Χατζηγιαννάκη*

Μεγάλη Δεύτερα σήμερα και οδεύουμε σε ένα ακόμα «διαφορετικό» Πάσχα. Ένα χρόνο πριν, η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση ήταν δικαιολογημένη και η υπεύθυνη στάση όλων μας απολύτως επιβεβλημένη. Κριτική στις τότε αποφάσεις δεν χωρούσε, μιας και βρισκόμασταν στον δεύτερο μόλις μήνα της πανδημίας του κορωνοϊού με τα παγκόσμια δεδομένα να είναι ακόμα ασαφή. Το φετινό όμως «διαφορετικό» Πάσχα, έχει ιδιοκτήτες που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη.

Προφανώς δεν αναφέρομαι στους εγκρίτους επιστήμονες που εδώ και ένα χρόνο εργάζονται σκληρά σε ένα πολυπαραγοντικό πεδίο, προσπαθώντας να βρουν τη χρυσή τομή και ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομικής - κοινωνικής λειτουργίας.

Αναφέρομαι στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ενώ στο δημόσιο λόγο της προσπαθεί να πείσει πως λαμβάνει αποφάσεις στηριζόμενη στους επιστήμονες, οι πράξεις της επιβεβαιώνουν πως μοναδικός της στόχος είναι η εργαλειοποίηση της επιστημονικής επιτροπής, ώστε να κρυφτεί στα κακά και να εισπράξει τα θετικά. Η τροπολογία άλλωστε για το ακαταδίωκτο ήρθε ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής.

Τρανταχτό παράδειγμα ο αντιπρόεδρος του κόμματος της ΝΔ και πρωτοκλασάτος Υπουργός, που με κάθε ευκαιρία σπεύδει να ανακοινώνει μέτρα πριν τις επίσημες θέσεις της επιτροπής, αλλά και φυσικά η «επαναστάτρια» κ. Μπακογιάννη, που δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν κρατιέται με τίποτα και το Πάσχα θα βρίσκεται στην Κρήτη.

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε κάλλιστανα αποτελέσει το κορμό μιας θεατρικής επιθεώρησης, όμως δυστυχώς η πανδημία στη χώρα μας θερίζει, μετρώντας καθημερινά περίπου 3.000 κρούσματα και περισσότερους από 800 διασωληνωμένους, ενώ ο αριθμός των θανάτων συνεχώς και αυξάνεται. Αυτή η εικόνα του μπάχαλου και της ανυπαρξίας σχεδίου, δεν έχει δικαιολογίες γιατί έχει περάσει πια αρκετό διάστημα και η μη έγκαιρη λήψη μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που σύσσωμοι οι πολίτες ζητούσαν, μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρασυρμένη από την ανικανότητά της να διαχειριστεί την πανδημία, δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία δεν αποφασίζει με τα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά με τις δημοσκοπικές μετρήσεις και τις πολιτικές αντιδράσεις. Το φετινό Πάσχα θυσιάστηκε, όχι για να έρθουν οι τουρίστες για το καλοκαίρι, όπως ανέφερε υφυπουργός της κυβέρνησης, αλλά γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται σε λήθαργο εδώ και πολλούς μήνες, κρατώντας χωρίς αποτέλεσμα ολόκληρη τη χώρα στο πιο μακρύ lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Οι φωνές της κοινωνίας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ελπίζουμε να ξυπνήσουν την κυβέρνηση για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Η πρώτη ένδειξη ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς την επόμενη σχεδόν ημέρα μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις λογικές εισηγήσεις των επιχειρηματιών της εστίασης, η ΝΔ αποφάσισε το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει διατυπώσει τις προτάσεις του για το ΕΣΥ, για την οικονομία και για το άνοιγμα του τουρισμού. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να αποδείξει ότι θέλει να βγει από την επικοινωνιακή φούσκα που η ίδια έχει δημιουργήσει προτού σκάσει. Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη στην κοινωνία και οι επόμενοι μήνες καθοριστικοί για την πορεία της χώρας μας.


*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την Αυτοδιοίκηση

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages