Β. Αποστόλου: Η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της σε ενέργεια από ανεμογεννήτριες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Β. Αποστόλου: Η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της σε ενέργεια από ανεμογεννήτριες

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 
ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Χαλκίδα, 1 Μαρτίου 2021

Β. Αποστόλου: Η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της σε ενέργεια από ανεμογεννήτριες 

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που, σήμερα Δευτέρα 1/3/2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές». 

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά, αν και είναι πλέον δεδομένο για τη λειτουργία της  Κυβέρνησης. Θεωρεί ως ανασταλτικό παράγοντα στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη τις δημόσιες υπηρεσίες και γι αυτό τις παρακάμπτει, αναθέτοντας το έργο τους στους ιδιώτες. Εκ του αποτελέσματος όμως αποτυγχάνετε.
Και αντί να ενισχύσετε κύριοι Υπουργοί τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικά μέσα, επιλέγετε την ιδιωτικοποίησή τους στο όνομα της έλλειψης προσωπικού. 
Το έκανε ο κ. Γεωργιάδης στο Ελληνικό, ο κ. Χατζηδάκης στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το φέρνετε και πάλι στο παρόν νομοσχέδιο ταυτίζοντας το δημόσιο συμφέρον με  την στήριξη των επιχειρηματιών.
Δημιουργείτε τέτοιες συνθήκες, ώστε ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο θα επιβλέπει, θα πιστοποιεί και θα εκτελεί, αλλά και θα δίνει το πράσινο φως στο Δημόσιο να πληρώνει τον ιδιώτη ανάδοχο μελετητή, να προκρίνει και να ορίζει την αναγκαιότητα των επιπλέον  εργασιών, των απρόβλεπτων εργασιών, από ένα ιδιωτικό σχήμα. 
Το ν/σ που συζητάμε αφορά κυρίως στη διαχείριση και την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που τρέχουν. Φανταστείτε τώρα τι διαδικασίες θα εφαρμοστούν, όταν χρειάζεται για να υλοποιηθεί η έκδοση τουλάχιστον 77 Υπουργικών Αποφάσεων-Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. 
Παίρνετε την αρμοδιότητα ως Υπουργείο Ανάπτυξης να εγκρίνετε τη δημιουργία υποπεριοχών προστασίας στις περιοχές NATURA, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις ήπιων έργων τις λέτε. 
Στην αρχή καταργήσατε τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, στη συνέχεια δημιουργήσατε το πλαίσιο για τον καθορισμό χρήσεων γης εντός των ζωνών προστασίας και τώρα “τεμαχίζετε” τις περιοχές NATURA σε υποπεριοχές ανάλογα με το τι θέλει να κάνει ο εκάστοτε επενδυτής. Ο τρόπος που νομοθετείτε δημιουργεί συνθήκες αλαζονείας και απολυταρχισμού. 
Είναι δυνατόν για όλες τις καταστροφές που υφίσταται το φυσικό περιβάλλον να αποκλείονται οι εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι γεωτεχνικοί; 
Μετατρέπετε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε υπερ-υπουργείο, που στο όνομα την ανάπτυξης και των επενδύσεων παίρνει αρμοδιότητες από τα άλλα υπουργεία και αποφασίζει ακόμη και για την κατεδάφιση κτηρίων (Ελληνικό) τη νομιμοποίηση κτηρίων (Ολυμπιακά Ακίνητα), το τεμαχισμό προστατευόμενων περιοχών NATURA. 
Πριν λίγες ημέρες η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε  μία νέα επένδυση, ύψους 489 εκ. ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW, 4 στη Βόρειο– Κεντρική και 4 στη Νότια Εύβοια.

Η Εύβοια αντιδρά στην εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών, με βασικότερους τους 3 παρακάτω λόγους:
1)γιατί έχει ήδη καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια,
2)γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ένα πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας και 
3)γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό. 
Ακόμη και από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει γίνει δεκτό ότι  είναι  αναγκαία η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).
Για να ξεπεράσει όμως αυτή την υποχρέωση η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τι έκανε στην Εύβοια η ΡΑΕ; Από μόνη της συνέταξε έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των αιολικών πάρκων που έχουν εγκριθεί  και έχουν τοποθετηθεί , αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτό το χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα.
Την ίδια ώρα βέβαια που όλη η Εύβοια απειλείται να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο και η περιοχή Καρυστίας έχει καλύψει την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα σε ανεμογεννήτριες, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της περιοχής εμπαίζονται, αφού την τελευταία περίοδο δεν τους έχει καταβληθεί το ειδικό τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που δικαιούνται .
Περισσότερα για την επίθεση συμφερόντων που δέχεται αυτή την ώρα η Εύβοια στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.” *************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages