Θανάσης Ζεμπίλης: Η Εύβοια για πρώτη φορά αναγνωρίζεται νομοθετικά σαν νησί! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θανάσης Ζεμπίλης: Η Εύβοια για πρώτη φορά αναγνωρίζεται νομοθετικά σαν νησί!

Ολομέλεια της Βουλής
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου Σ/Ν του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης ανέδειξε την βαρύνουσα σημασία που έχει για την Εύβοια το ό,τι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται νομοθετικά ως νησιωτική περιοχή και συμπεριλαμβάνεται στην Εθνική θαλάσσια πολιτική. Αυτό αποτελεί δικαίωση για όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν για αυτόν τον σημαντικό σκοπό, που ανοίγει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες για τον τόπο μας!  Έτσι, θα μπορεί και η Εύβοια να απολαμβάνει τα ευεργετήματα που προκύπτουν από την νησιωτικότητα, τα οποία μάλιστα ενισχύονται με τις διατάξεις του Σ/Ν που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, και το οποίο επιδιώκει να δώσει ώθηση στην τοπική ευμάρεια των νησιών, μέσω μιας νέας φιλόδοξης και στοχευμένης πολιτικής στον τομέα της στρατηγικής ενίσχυσης των δημοσίων υποδομών, καθιερώνοντας,  επιπλέον, μια ολιστική προσέγγιση της γαλάζιας οικονομίας με όραμα, στοχοθεσία και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Εξόχως σημαντικό για αυτόν τον σκοπό είναι το πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση, μέσα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημόσιων έργων για  λιμενικές και άλλες παράκτιες υποδομές, την διαχείριση ενέργειας, τις θαλάσσιες μεταφορές κ.α. Επιπλέον, με το πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας θα παρέχονται τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις της Εύβοιας που δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας. Τέλος η θέσπιση του Ταμείου Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας έχει ως σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων για την ανάπτυξη και προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Βεβαίως, δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι με το νέο Σ/Ν θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας της Εύβοιας, αλλά σίγουρα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα. Ακολούθως θα πρέπει σε συνεννόηση με την Ε. Επιτροπή να γίνει τροποποίηση ορισμένων ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί η Εύβοια σε όλα τα προγράμματα των σχετικών επιδοτήσεων.
Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι η μέχρι τώρα άδικη εξαίρεση της Εύβοιας από την νησιωτικότητα, όπως αυτή είχε προκύψει με το άρθρο 12 του ν.4597/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα, βασιζόταν στην δικαιολογία της οδικής πρόσβασης της Χαλκίδας με την ηπειρωτική χώρα. Μια δικαιολογία εντελώς αβάσιμη, καθώς λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης του νομού και της απουσίας ενός στοιχειώδους οδικού δικτύου, πολλές περιοχές, όπως η Καρυστία, η Κύμη και η Βόρεια και Βορειοκεντρική Εύβοια, βιώνουν καθημερινά τα μειονεκτήματα και τις συνέπειες της νησιωτικότητας. Απόρροια της ουσιαστικής απομόνωσης αυτών των περιοχών είναι το υψηλό κόστος τόσο για την διαβίωση των κατοίκων, όσο και για την λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς η μεταφορά των επιβατών και των εμπορευμάτων γίνεται δια θαλάσσης, μέσω των πορθμείων της Αιδηψού και του Αγιόκαμπου για την Β. Εύβοια και μέσω των Ν. Στύρων και του Μαρμαρίου για την Ν. Εύβοια.  Για τον λόγο αυτό ο κ. Ζεμπίλης είχε προβεί επανειλημμένως σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η κατάθεση σχετικής ερώτησης στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να αρθεί εξαίρεση του νομού μας από τις περιοχές που ανήκουν στην χωρική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής. Πράγματι, με το άρθρο 42 του νέου Σ/Ν τροποποιείται το επίμαχο άρθρο του νόμου ΣΥΡΙΖΑ  και πλέον η Εύβοια, το 2ο μεγαλύτερο νησί της χώρα, θα συμπεριλαμβάνεται και νομικά στις νησιωτικές περιοχές.
Άλλωστε, όπως σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, η Εύβοια είχε πάντοτε τεράστια συμβολή στην γαλάζια ανάπτυξη, καθώς η τοπική αγορά και η οικονομία της αποτελούν σημαντικό πυλώνα της θαλάσσιας οικονομίας. Αυτό οφείλεται στην ναυπηγική της βιομηχανία, τα παραδοσιακά καρνάγια, τις υδατοκαλλιέργειες και τα 45 συνολικά λιμάνια της, εκ των οποίων τα 32 είναι αλιευτικά, τα 4 τουριστικά, τα 5 βιομηχανικά και τα 4 εμπορικά. Επιπλέον, στα 680 χλμ ακτογραμμής του νησιού αναπτύσσονται ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες, ενώ στις πορθμειακές γραμμές εξυπηρετούνται ετησίως περίπου 1.600.000. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ζεμπίλη, οι δυνάμεις αυτές της θαλάσσιας οικονομίας μαζί με τους δημόσιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, θα μπορέσουν να συμπτύξουν «συμμαχία», στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Νησιωτικότητας, με το Τμήμα Λιμενικών και Ναυτιλιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ Ευρίπου και την σχολή Εμποροπλοιάρχων της Κύμης, ώστε να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, στην βάση της επιστημονικής έρευνας.




*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages