Θ. Ζεμπίλης: Με την ψηφιακή τεχνολογία δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος(video) - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Θ. Ζεμπίλης: Με την ψηφιακή τεχνολογία δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος(video)

Ολομέλεια της Βουλής.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες βράδυ με συντριπτική πλειοψηφία 275 ψήφων, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης σημείωσε ότι ο επιχειρούμενος ψηφιακός εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα αποτελεί ένα μεγαλόπνοο όραμα, που αποσκοπεί εν τέλει στην ανασυγκρότηση, την αποκέντρωση και το ξαναχτίσιμο του κράτους. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αποδώσει τα εύσημα στους αρμόδιους Υπουργούς, που σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον κατόρθωσαν να μετατρέψουν την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία, αξιοποιώντας την πανδημία ως επιταχυντή των μεγάλων αλλαγών!
Στόχος του νέου νομοθετήματος, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ζεμπίλη έχει σαφή αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας και την εξάλειψης όλων των εγγενών αδυναμιών του δημοσίου, που καταδυνάστευαν τους πολίτες και υπονόμευαν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγονται μια σειρά από νέες μεταρρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η ηλεκτρονική μορφή των σφραγίδων, των υπογραφών και των πρωτοκόλλων, ενώ πραγματοποιούνται και παρεμβάσεις που απλουστεύουν τις χρονοβόρες και αναχρονιστικές διαδικασίες, όπως το εθνικό μητρώο διαδικασιών, η ενιαία ψηφιακή πύλη, οι ψηφιακές θυρίδες και ο ενιαίος προσωπικός αριθμός για κάθε δημόσιο φορέα. Παράλληλα, θεσμοθετείται το πλαίσιο για την ανάπτυξη του ψηφιακού υποσυστήματος των δικτύων 5ης γενιάς, με την αξιοποίηση καινοτόμων επενδυτικών εργαλείων.
Όπως όμως ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν ουραγός σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες και απαιτείται μια μακροπρόθεσμη και συστηματική τεχνοκρατική προσπάθεια, καθώς και πνεύμα συναίνεσης και συναντίληψης από τις πολιτικές δυνάμεις, για να αντιστραφεί αυτή η άκρως δυσμενής θέση και να επιτευχθεί ο στόχος του ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Ένα επιπλέον εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι η μακρά και ισχυρή γραφειοκρατική παράδοση που έχει διαποτίσει την δημόσια διοίκηση και να καλλιεργηθεί αντίθετα μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι, στο νέο ξεκίνημα που επιχειρείται με βάση την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, είναι κομβικής σημασίας να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις νεότερες γενιές, με την στήριξη της ψηφιακής εκπαίδευσης, που αυτήν την στιγμή υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού Μ.Ο., και την ενίσχυση των υποδομών για την δημιουργία ψηφιακών σχολείων. Το ζήτημα των υποδομών είναι πολύ σημαντικό, με τη νέα Βίβλο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που εξειδικεύει τα απαιτούμενα έργα ανά υπουργείο, να  συμβάλλει και στην προετοιμασία ενός ικανού μηχανισμού για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με ιδιαίτερη έμφαση στην απορρόφηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο θα ανασυγκροτηθεί η χώρα και με την «σφραγίδα» της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διεκδικεί με αυτοπεποίθηση και αξιώσεις, μια διακριτή θέση στο χάρτη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης!
*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages