Λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών

Κατατέθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των γεωτεχνικών στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ερώτηση υπέγραψαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ


Αθήνα, 31 Μαρτίου 2020


Προς τους κ.κ:

1. τον Υπουργό Οικονομικών

2. τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

3. τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών».

Με τα τελευταία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2, ανακοινώθηκαν και μέτρα για την οικονομική ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων πλην της εφοδιαστικής αλυσίδας, απαγόρευση μετακινήσεων κλπ. Στο πλαίσιο της οικονομικής ελάφρυνσης ελήφθησαν ορισμένα μέτρα, όπως αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν με την ανακοίνωση πινάκων ΚΑΔ που αναφέρονται στις οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες αφορούν. Όμως, παρά την αργοπορημένη συμπλήρωση στον κατάλογο ΚΑΔ που αφορά τους κτηνιάτρους, από τους εκδοθέντες πίνακες ελλείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των γεωτεχνικών.

Οι γεωτεχνικοί κλάδοι επιστημόνων, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, κτηνίατροι και ιχθυολόγοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Τα μέλη του απασχολούνται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπου καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα. Όμως, μεγάλος αριθμός γεωτεχνικών είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε εργοδότες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών των ανωτέρω κλάδων, για παράδειγμα, είναι: καταστήματα γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών, κτηνιατρικά ιατρεία, γραφεία μελετών, εργαστήρια αναλύσεων εδαφών και νερών, ενώ και άλλοι διατηρούν εργολαβικά γραφεία που αναλαμβάνουν εκτέλεση δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών έργων πρασίνου, ερευνητικών εργασιών υπεδάφους κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρονται ελάχιστοι ΚΑΔ που αφορούν γεωτεχνικούς:

02.40.10.03 υπηρεσίες δασολόγου
42.21.24.00 διάνοιξη φρεατίων
42.91 κατασκευή υδραυλικών και λιμενικών έργων
43.13.10.00 δοκιμαστικές διατρήσεις και γεωτρήσεις
81.30 δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου

Παρά την έκδοση αναθεωρημένων πινάκων, οι παραπάνω ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στους ήδη ανακοινωθέντες πίνακες. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., αλλά και επαγγελματικοί σύλλογοι, έχουν επισημάνει την παράλειψη αυτή. Καθώς τα πιο πάνω επαγγέλματα είναι αυτά που θα κληθούν να στηρίξουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία και αυτή πληρώνει τεράστιο τίμημα από την κρίση του κορωνοϊού, και όντας ήδη αποδυναμωμένα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους με αξιοπρέπεια, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται την άμεση στήριξη της οργανωμένης πολιτείας.

Ταυτόχρονα η μη περίληψη των Γεωτεχνικών που πλήττονται αποτελεί πράξη καθαρής διακριτικής μεταχείρισης έναντι άλλων επαγγελματικών ομάδων που και αυτές πραγματικά πλήττονται.

Δεδομένου ότι, οι κλάδοι γεωτεχνικών έχουν μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία, και στηρίζουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην άρτια εκτέλεση δημοσίων έργων υποδομής και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής,

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί,

1. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε να, περιληφθούν και οι υπόλοιποι ΚΑΔ που αφορούν τα γεωτεχνικά επαγγέλματα στους πίνακες με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας;
2. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι γεωτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους κλάδους (π.χ. αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων);
3. Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι ΚΑΔ γεωτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών, να τύχουν ειδικής στήριξης με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια και κάλυψη κεφαλαίων κίνησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Νικόλαος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος
*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουEVIA XALKIDA PHOTOS

Pages