Αρτηριακή πίεση, συνέπειες, σωστή κατ` οίκον μέτρηση - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αρτηριακή πίεση, συνέπειες, σωστή κατ` οίκον μέτρηση

 του Καρδιολόγου, Γιάννη Μιχαλάκη
Αρτηριακή πίεση (ΑΠ) είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας την συνεχή κυκλοφορία.
Η ΑΠ εκφράζεται με δύο αριθμούς (πχ. 120 με 80 mmHg). Ο μεγάλος αριθμός (το 120) είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες, όταν η καρδιά συσπάται και εξωθεί το αίμα στην αορτή και καλείται συστολική πίεση. Ο μικρός αριθμός (πχ. 80) είναι η πίεση, όταν η καρδιά χαλαρώνει, ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς χτύπους και καλείται διαστολική πίεση

Φυσιολογικές τιμές
Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης για τον ενήλικα είναι μέχρι 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (140 mm Hg) η συστολική και μέχρι 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (90 mm Hg) η διαστολική, (ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, 14 με 9).

Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Είναι σπάνια και συνήθως καλοήθης κατάσταση, η οποία συναντάται σε νεαρά άτομα όπου η αρτηριακή πίεση αναφέρεται 90/70 ή ακόμα 80/60 mmHg, ενώ νιώθουν απόλυτα υγιή. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πραγματικά τόσο χαμηλή, κυρίως σε ηλικιωμένους, το άτομο νιώθει ζάλη, κεφαλαλγία κάθε φορά που σηκώνεται σε όρθια θέση, ενώ υπάρχει συνεχές αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Αυτή η κατάσταση καλείται ορθοστατική υπόταση και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος αλλά συναντάται και σε άτομα που λαμβάνουν συνδυασμό φαρμάκων για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ποιες οι επιπτώσεις της υπότασης;
Η χαμηλή πίεση πολλές φορές είναι ένδειξη για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ιδίως αν η κρίση υπότασης «χτυπά» ξαφνικά και συνοδεύεται από:
- ζαλάδα
- συγκοπή (λιποθυμία)
- θολή όραση
- ναυτία
- κόπωση
- έλλειψη συγκέντρωσης
Η υπερβολικά χαμηλή πίεση υποδεικνύει σοκ και είναι απειλητική για τη ζωή. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:
- η πνευματική σύγχυση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους
- το κρύο και χλωμό δέρμα
- η γρήγορη και κοφτή αναπνοή
- ο γρήγορος και αδύναμος καρδιακός παλμός

Υψηλή Αρτηριακή πίεση
Υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση,θεωρείται Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική.
Ποιες οι επιπτώσεις της υπέρτασης;
Μία πίεση που παραμένει διαρκώς υψηλή αργά ή γρήγορα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Έτσι μια μακροχρόνια αρρύθμιστη και παραμελημένη αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλά όργανα του ανθρώπου, τα λεγόμενα «όργανα στόχοι», που έχουν ζωτική σημασία στην αρμονική λειτουργία του οργανισμού. Αυτά τα όργανα με τις σχετικές βλάβες τους είναι:

•  Καρδιά: Υπερτροφία, έμφραγμα μυοκαρδίου, αρρυθμίες
•  Εγκέφαλος: Αρτηριοσκλήρυνση, αιμορραγία, εγκεφαλικά επεισόδια
•  Νεφροί: Νεφρική ανεπάρκεια
•  Οφθαλμοί: Αιμορραγίες, τύφλωση
•  Αορτή: Ανευρύσματα
•  Περιφερικές αρτηρίες: Αρτηριοσκλήρυνση
Μέτρηση στο σπίτι
Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται με πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετράει στο μπράτσο.
Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν να μην γίνονται λάθη κατά την μέτρηση:
•    Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από τουλάχιστον 5 - 10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Επίσης, την προηγούμενη μία ώρα να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ. Αφήστε να περάσει μία με δύο ώρες, μετά την γυμναστική σας, μέχρι να μετρήσετε την πίεσή σας.
•    Το περιβάλλον να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Μπορείτε να είστε καθισμένοι αλλά με στηριγμένη την πλάτη σας.
•    Να μη φοράτε στενά ρούχα στο χέρι που θα μετρήσετε την πίεσή σας.
•    Το άνω άκρο πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια πχ. τραπέζι, γραφείο, έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.
•    Τα κάτω άκρα δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε, κατά την στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.
•    Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδος παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας.
Για την αξιολόγηση της πίεσης στο σπίτι χρειάζονται μετρήσεις 5-7 ημερών, πρωί και απόγευμα, σε καθιστή θέση μετά 5 λεπτά ανάπαυση και με διπλή μέτρηση, κάθε φορά, με μεσοδιάστημα ενός λεπτού.
Η θερμοκρασία που επικρατεί όλες τις εποχές του χρόνου επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και καλό είναι να γνωρίζει κανείς πώς η πίεση του αίματος επηρεάζεται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, ειδικά αν έχει προβλήματα υπέρτασης ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την πίεση του αίματος.

Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η μέτρηση της πίεσης;
Όλοι οι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά πρέπει να μετρούν την πίεσή τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Άτομα με νόσο της καρδιάς, των νεφρών, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και όσοι έχουν δυο (2) συγγενείς πρώτου βαθμού με υπέρταση, πρέπει να μετρούν τακτικά!

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages