Γιατί ο Φάνης Σπανός είναι η σωστή επιλογή για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Γιατί ο Φάνης Σπανός είναι η σωστή επιλογή για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Κώστας Χαϊνάς.
Μετά τα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου, την ερχόμενη  Κυριακή ψηφίζουμε για τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ο κάθε πολίτης έχει μπροστά του δύο επιλογές. Η μία είναι για τον κ. Φάνη Σπανό και υπέρ αυτής της επιλογής θα αναφερθώ και θα επιχειρηματολογήσω.  Ο κ. Σπανός λοιπόν με βάση τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής απέδειξε ότι είναι πολύ “σκληρό καρύδι”, κερδίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας. Να θυμίσω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης την 1η Κυριακή το 2014 είχε συγκεντρώσει το 41,35% των ψήφων. Να σημειώσουμε ότι ο κος Φάνης Σπανός, πήρε επτά και μισή μονάδες (7,50%) περισσότερες από το ποσοστό που συγκέντρωσε το  κόμμα που τον υποστήριξε, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι υπερψήφισαν το ψηφοδέλτιο του, πολίτες πολύ πέρα από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Επιτρέψτε μου στην συνέχεια να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά για τον Φάνη, όπως τον ξέρουμε και όπως ο ίδιος θέλει να τον αποκαλούμε.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι με τον Φάνη, δεν ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια, ούτε στην ίδια περιφερειακή παράταξη, αφού το 2014 ήμασταν “αντίπαλοι”, εγώ ως υποψήφιος Περιφερειάρχης στους “Ενεργούς Πολίτες” και ο Φάνης ως αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη. Όμως στα πέντε χρόνια που συνυπήρξαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γνώρισα ένα νέο άνθρωπο, ήπιο, χαμηλών τόνων, με μια μόνιμη αλλά πολύ συμπαθή αναστολή στον λόγο του, ο οποίος όμως είναι πάντα συγκροτημένος και με επιχειρήματα. Πρακτικός άνθρωπος όντας μηχανικός και επιχειρηματίας με γνώση της αγοράς, πάντα έβλεπε τα θέματα στην ουσία τους και ήθελε να καταλήγουμε πάντα σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό που μου άρεσε στο Φάνη ήταν ότι ποτέ δεν έχανε την ψυχραιμία του ακόμη και όταν ορισμένες φορές πιεζόταν αφόρητα από κάποιες κριτικές που του ασκούσαμε εγώ και άλλοι συνάδελφοι στο Περιφερειακό συμβούλιο, για πολλά από τα προβλήματα της Εύβοιας, τα οποία βεβαίως δεν δημιουργήθηκαν την περίοδο που αντιπεριφερειάρχης ήταν ο Φάνης. Δεχόταν με καρτερικότητα την κριτική, που πολλές φορές ήταν πολύ σκληρή για πολλά από αυτά τα προβλήματα της Εύβοιας, αλλά προσπαθούσε πάντα να βλέπει την θετική πλευρά των πραγμάτων και πάντα δεχόταν προτάσεις δικές μου και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης που ήταν σωστές και εποικοδομητικές.

Όσοι παρακολουθήσατε τα δύο debates των υποψηφίων Περιφερειαρχών της Στερεάς Ελλάδας, θα καταλάβατε από τον πρώτο γύρο των ερωτήσεων, ότι ο Φάνης ήταν ίσως από τους μόνους που γνώριζε τι σημαίνει Περιφερειακή αυτοδιοίκηση και είχε γνώση της Περιφερειακής πραγματικότητας. Συγκεκριμένος στις απαντήσεις του, γνώστης της Περιφέρειας, μπορούσε να βάλει σε μια σειρά τα προβλήματα, να χαράξει τις προτεραιότητες και να κάνει τις σωστές ιεραρχήσεις. Ίσως είμαι αυστηρός στην κρίση μου, αλλά θεωρώ ότι οι ατάκες που ακούστηκαν από τον ανθυποψήφιο του, του τύπου, “θα γίνω άμισθος Περιφερειάρχης εάν δεν καταφέρω να κάνω το Πανεπιστήμιο Στερεάς” και κάποιες άλλες παρόμοιες, περισσότερο κατατέθηκαν  για εντυπωσιασμό, παρά προσέφεραν κάτι, ούτε μας διαφώτισαν για τις προθέσεις και τις προτάσεις του για την Περιφέρεια. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδα έχουν ανάγκη από τέτοιες λαϊκίστικες δεσμεύσεις.  Οι πολίτες θέλουν τον Περιφερειάρχη να ενώνει και να εμπνέει και να δημιουργεί συνθήκες συναίνεσης και συνεννόησης για την επίλυση των προβλημάτων.  Και ασφαλώς να αμείβεται ο Περιφερειάρχης, γιατί είναι αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τον Νόμο. Και μάλιστα πρέπει να αμείβεται καλά, για να μην εξαρτάται από κανένα οικονομικό συμφέρον και να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς προσωπικό όφελος και χωρίς ιδιοτέλεια.

Ο Φάνης ασφαλώς έκανε και λάθη, είχε και παραλείψεις και αδυναμίες στην θητεία του. Όμως αποδείχθηκε άνθρωπος που μάθαινε γρήγορα. Και από τα λάθη του και από την ομάδα του και από τους ανθρώπους που μιλάει ο Φάνης μαθαίνει. Γιατί έχει μάθει να ακούει και όταν ακούς μαθαίνεις. Είναι γνωστό ότι ο Φάνης αμφισβητήθηκε ακόμη και από τον ίδιο του τον χώρο στην πρώτη φάση της ανακήρυξης του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Όμως σε πολύ λίγο χρόνο με την στάση του, με την συμπεριφορά του, με την εμπειρία και την γνώση που απέκτησε πέντε χρόνια τώρα στην Περιφέρεια, απέδειξε ο ίδιος, ακόμη και στους πιο δύσπιστους ότι μπορεί να είναι ο αυριανός Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας και τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής έχουν και την δική του σφραγίδα.

Ο Φάνης λοιπόν όπως τον γνώρισα, είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης που την επόμενη ημέρα, μπορεί να ενώσει και να συνεννοηθεί αν όχι με όλους, αλλά με τους περισσότερους συνδυασμούς, διασφαλίζοντας την απαραίτητη συναίνεση και συνεννόηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το καλό της Περιφέρειας και της επίλυσης των προβλημάτων της. Τέλος μπορεί να είναι ο Περιφερειάρχης που θα εκφράζει όλους τους πολίτες χωρίς ψεύτικους διαχωρισμούς, αυτός που στην συγκυρία αυτή είναι ο πιο κατάλληλος και έχουμε ως Περιφέρεια περισσότερο ανάγκη.

Χαλκίδα 28-5-2019
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

*************************************************************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages