Ομιλία του βουλευτή Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ομιλία του βουλευτή Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων

«Στόχος μας πάντα η ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της δύναμής μας, αξίες για τις οποίες πάντοτε ως Έλληνες, ήμασταν περήφανοι. Γι’ αυτό, ο περήφανος αυτός λαός θα δώσει ηχηρή απάντηση στις 26 του Μάη και πολύ περισσότερο στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη.»

Ομιλία του βουλευτή Αναστάσιου (Τάσου) Πρατσόλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων στις 13/5/2019.

Παρακολουθούμε σήμερα την αγωνιώδη προσπάθεια των βουλευτών της Αντιπολίτευσης να μπορούν να νιώσουν τη νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που γι’ αυτούς μοιάζει ένα κακό όνειρο, για τον ελληνικό λαό όμως, είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η Ελλάδα γύρισε, επιτέλους, σελίδα, η Ελλάδα άφησε πίσω της τα 8 χρόνια της κρίσης και της λιτότητας, αυτά τα 8 χρόνια που ήταν συνέπεια της χρεοκοπίας που την οδήγησαν οι δυνάμεις αυτές, οι οποίες σήμερα κουνάνε το δάχτυλο για πολλά ζητήματα.
Σήμερα κουβεντιάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει μόνο θετικά μέτρα και μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι από τα καλύτερα νομοσχέδια που έχουμε ψηφίσει σε αυτήν τη Βουλή, αλλά και στα τελευταία 10 χρόνια. Είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, που έρχεται να δώσει ανάσα αλλά και ελπίδα ξανά, σε 1.300.000 άτομα, ενώ εκτός από φυσικά πρόσωπα, αφορά και επιχειρήσεις , αλλά και οφειλές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού. Το πλέον σημαντικό όμως αλλά και καινοτόμο στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου, είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Σήμερα στην εφορία 4.100.000 οφειλέτες χρωστούν 104,4 δις € και 1.550.000 οφειλέτες χρωστούν 38,2 δις σε ασφαλιστικά ταμεία.

Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα κι ένα ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρη αναρχία, μια χώρα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, μια χώρα απόλυτης κατάρρευσης κι ένα ασφαλιστικό σύστημα υπερχρεωμένο με ένα έλλειμα άνω του 1,1 δις €, με 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές συντάξεων και 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Το 2016 η κυβέρνηση προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση κι από το 2017 και μετά οι ασφαλισμένοι πληρώνουν στη βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων με αισθητή μείωση των εισφορών για μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών (από 440€, περίπου, στα 167€).
Το 2018 καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, μέσα από πολλές δυσκολίες, διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς, έχοντας πάντα ως κύριο στόχο να ξεπεράσουμε την κρίση κι έτσι αυτή τη στιγμή να μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάκαμψη, αποκατάσταση των αδικιών και επιστροφή στην κανονικότητα.
 Ήρθε η ώρα λοιπόν να κερδίσουμε ξανά το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο. Όχι με λόγια αλλά με έργα. Γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε νέα θετικά μέτρα μετά την εφαρμογή των βασικών αρχών συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του ντροπιαστικού και ρατσιστικού υποκατώτατου, την προστασία της α’ κατοικίας, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, το επίδομα στέγασης, την κάλυψη 2,5 εκ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας.  Όλα αυτά έχουν ένα και μοναδικό πρόσημο, την προστασία των πολλών, αυτών που σήκωσαν τα βάρη της κρίσης. Όλα αυτά είναι μέτρα στοχευμένα στα πλαίσια του δημοσιονομικού μας χώρου και όχι με δανεικά που υποθηκεύουν το μέλλον μας, κάτι που έγινε σε μεγάλη, θα έλεγα, έκταση στο παρελθόν.
Με τις τροπολογίες, ακόμα, που κατατέθηκαν θεσπίζεται ως μόνιμο μέτρο και όχι ως εκλογικό επίδομα, όπως αρέσκεται να λέει η Αντιπολίτευση, η 13η σύνταξη και επανέρχεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 13% και στο 6% η ενέργεια, όπως η ΔΕΗ και το φυσικό αέριο.

Απέναντι σε όλα αυτά τα θετικά μέτρα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τι προτείνουν άραγε;
•    Να καταργηθεί το 8ωρο ως ξεπερασμένο με ψήφισμα ευρωκοινοβουλίου που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ)
•    Τις επιπλέον ενισχύσεις στους συνταξιούχους όπως η 13η σύνταξη, τις ονομάζει λαϊκισμό, και δεν εγγυάται την συνέχειά της (χθεσινή δήλωση)
•    Ζητά να εφαρμοστεί η 7ημερη εργασία, επιστρέφοντας τις εργασιακές σχέσεις στον 18ο αιώνα, και φυσικά δεν εννοεί την 7ήμερη λειτουργία που ισχύει σήμερα ειδικά για τις εταιρίες συνεχούς πυράς.
•    Ζητά να μην ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις αλλά οι επιχειρηματικές, ξέροντας καλά ότι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης είναι πιο ευάλωτοι στις ορέξεις του επιχειρηματία
•    Ζητά να επανέλθουν οι προσλήψεις στο 5:1 από το 1:1 που καταφέραμε εμείς με βασικό του βέβαια στόχο τη μεταφορά υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό.
Όλα τα παραπάνω πραγματικά θα τα ζήλευαν και  ο Σ.Ε.Β και το Δ.Ν.Τ και δημιουργούν με προσήλωση την Ελλάδα των λίγων. Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι πρέπει να κρίνουν και να αποφασίσουν στις ερχόμενες εκλογές πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια του μέλλοντος τους.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, πρώην επιχειρηματίες, εισοδηματίες, ορίζεται ότι η ρύθμιση αφορά οφειλές που γεννήθηκαν έως και τις 31/12/2018 και είναι ανάλογη με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν και όσοι οφείλουν μέχρι 20.000€ στην εφορία, που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, και πρέπει να το δούμε.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ανακούφιση για χιλιάδες Έλληνες και δίνει την δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες να λάβουν επιτέλους σύνταξη, άνθρωποι οι οποίοι αν και είχαν συμπληρώσει τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη λόγω οφειλών.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ και στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού που προέρχονται από τέλη, φόρους, δικαιώματα και εισφορές και που αφορούν όχι μόνο τους δήμους, αλλά και τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Αρχικά, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού ανέρχεται σε 2,7 δις € (σύμφωνα με στοιχεία έως τις 31/12/18), και μαζί με τις οφειλές προς τα νομικά πρόσωπα, το ποσό αυτό πλησιάζει τα 3 δις €.
Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η παροχή διευκολύνσεων προς τους δημότες, ώστε να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες μέσω της ρύθμισης αυτής, θα οδηγήσει του ΟΤΑ σε μια σημαντική εισροή εσόδων, ώστε να επαναφέρουν την κανονικότητα στον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για επιστροφή στην ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που αφορά κυρίως τους ανθρώπους του μόχθου, τον λαό που ήταν αυτός που σήκωσε όλο το βάρος της κρίσης, ήταν αυτός που μας στήριξε και είναι αυτός για τον οποίο προσπαθούμε και θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι.
Στόχος μας πάντα η ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της δύναμής μας, αξίες για τις οποίες πάντοτε ως Έλληνες, ήμασταν περήφανοι. Γι’ αυτό, ο περήφανος αυτός λαός θα δώσει ηχηρή απάντηση στις 26 του Μάη και πολύ περισσότερο στις εθνικές εκλογές του Οκτώβρη.

*************************************************************************







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages