Όταν ο Ντόναλντ έφυγε από το Παρίσι... - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Όταν ο Ντόναλντ έφυγε από το Παρίσι...

Νίκος Σιόλιας
του Νικόλαου Σιόλια – Μαθηματικού
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Χαλκίδας, Συντονιστή της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ
Όταν ο Ντόναλντ έφυγε από το Παρίσι…
Πολλοί, ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, σαν παραμύθι που όπως όλα τα παραμύθια τελειώνουν με «το έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλλίτερα»!
Ακόμα και σήμερα η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται σαν μια «δυσάρεστη» αλλά αφάνταστα μακρινή προοπτική, κάτι σαν να λέμε, το σβήσιμο του Ήλιου σε δισεκατομμύρια χρόνια από την εποχή μας Δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι ο χρόνος, αδυσώπητος, περνά και τελειώνει, πολύ πιο γρήγορα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας.
«Η κλιματική αλλαγή, κινείται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εμείς …. Τα εργαλεία υπάρχουν για την αντιμετώπισή της… αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, η ηγετική φιλοδοξία και πρωτοβουλία» επισήμανε ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. «είναι επιτακτική ανάγκη, η κοινωνία των Πολιτών, οι νέοι, οι γυναικείες οργανώσεις, τα συνδικάτα, οι θρησκευτικές οργανώσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η επιστημονική κοινότητα, οι οικολογικές οργανώσεις, ο κάθε ευαίσθητος Πολίτης, να απαιτήσει από τους ηγέτες του, να δώσουν λόγο»
Η βασική διεθνής συμφωνία στον τομέα της δράσης για το κλίμα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC). Είναι μια από τις 3 συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο για τη Γη το 1992. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 195 χώρες. Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους. Το Συμβούλιο χειρίζεται δύο ζητήματα που σχετίζονται με την UNFCCC:
•    την κύρωση της τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, η οποία αφορά τις δεσμεύσεις κατά τη δεύτερη περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως το 2020
•    τη συμφωνία των Παρισίων, τη νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα καλύπτει όλες τις χώρες της UNFCCC: την κύρωση, εφαρμογή και έναρξη ισχύος της το 2020.
Αυτές οι συμφωνίες, αναφέρονται στις κυβερνήσεις των κρατών που προσπαθούν, από την μεριά τους να καταλάβουν καλλίτερες θέσεις στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και την μεγέθυνση της οικονομίας τους… ως εκ τούτου οι συμφωνίες προχωρούν ασθμαίνοντας… το τραγικότερο όλων είναι η αποχώρηση του Ντόναλντ από την συμφωνία του Παρισιού… και τι είπε ο αθεόφοβος: « που βλέπεται την υπερθέρμανση του Πλανήτη; Εδώ ζούμε σε πολικές θερμοκρασίες»!!!!!!!
Σκεφτόμαστε Πλανητικά, δρούμε Τοπικά …
Τα τελευταία χρόνια , ζούμε υπό το καθεστώς έντονων καιρικών φαινομένων: μεγάλες περιόδους ξηρασίας, έντονες και σε μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις, πλημυρικά φαινόμενα, έντονη διάβρωση των εδαφών, κατολισθήσεις. Τα ζούμε, όχι μόνο σαν εικόνα από τα τηλεοπτικά μέσα, αλλά και στην καθημερινότητά μας, στον τόπο μας. Απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφή υποδομών, που με κόπο και οικονομικούς  πόρους δημιουργήσαμε, είτε σαν πολιτεία, είτε σαν πολίτες, είτε σαν ιδιωτικοί οικονομικοί φορείς.
Όντως είναι πια πασιφανές, ότι η κλιματική αλλαγή «τρέχει» πολύ πιο γρήγορα από εμάς… δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με το γνωστό «ωχ αδερφέ, εγώ θα σώσω τον κόσμο;» ή με μοιρολατρία. Κάθε ένας από εμάς, τους ευαίσθητους πολίτες να κάνουμε ότι είναι δυνατόν και περνά από την στάση ζωής μας, για να βάλουμε το λιθαράκι μας.
Τώρα που είναι μπροστά μας και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ (Δημοτικές) και Β΄ βαθμού (Περιφερειακές) να ζητήσουμε να πάρουν θέση με δέσμευση δημόσια, οι Παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, για να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου μας την επόμενη τετραετία. Να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να τις κρίνουμε… τι έχουν να πουν για τέσσερα καίρια ζητήματα:
•    ποια είναι η άποψή τους για την διαχείριση των απορριμμάτων,  ποιο είναι το πρόγραμμά  για την αξιοποίηση τους; Τι θα κάνουν για την ανακύκλωση;
•    Ποιους τρόπους και πως θα τους εφαρμόσουν για την ενεργειακή επάρκεια αλλά και οικονομία; Θα αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Με ποια προτεραιότητα;
•    Ποιο είναι το πρόγραμμα τους για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, του πόσιμου νερού και την ποιότητά του; Τι προγραμματίζουν και με ποια προτεραιότητα; Ποιο το χρονοδιάγραμμα;
•    Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν κατά νου να κάνουν, ώστε να ενημερώσουν τους Πολίτες και να τους κάνουν κοινωνούς στο επίδικο της αλλαγής νοοτροπίας και της κατανόησης του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής.

Χαλκίδα 23 Φεβρουαρίου 2019


*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages