Η Νησιωτικότητα στο επίκεντρο της 44ης Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Καβάλα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η Νησιωτικότητα στο επίκεντρο της 44ης Γενικής Συνέλευσης του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Καβάλα

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή  εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στην Καβάλα, η 44η Γενική Συνέλευση του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.
Τη φιλοξενία της συνέλευσης ανέλαβε  το Επιμελητήριο Καβάλας, με τον πρόεδρο του κ. Μάρκο Δέμπα να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συνέδρους αναφέρθηκε  στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες και διατύπωσε προτάσεις για την άρση από την απομόνωση και την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του ΕΟΑΕΝ,  κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση, ο οποίος  ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Καβάλας για την οργάνωση και την φιλοξενία, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Σαντορινιό, που όπως τόνισε «αποδεικνύει το σεβασμό του στο θεσμικό ρόλο του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., επίσης έχουμε μια ειλικρινή και αποδοτική  συνεργασία σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, όπως στο σημαντικό ζήτημα του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο». Επίσης αναφέρθηκε στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη νησιωτική Ελλάδα και απαρίθμησε τις σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που ανάπτυξε η νέα διοίκηση του Ομίλου, στους  9 πρώτους μήνες της θητείας της, με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της νησιωτικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Επίσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη ΑΜΘ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης και κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης, η Δήμαρχος Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα και ο κ. Παναγιώτης Αγγελίδης Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στον ΕΟΑΕΝ.
Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως κύριος ομιλητής, ανέλυσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγών σε αυτή τη προσπάθεια.
 Μετά από μια αναφορά στις πρώτες θετικές διαπιστώσεις από την εφαρμογή του μέτρου στα 49 νησιά της χώρας, τόσο για τους νησιώτες όσο  και για τις επιχειρήσεις, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μελετάτε η εφαρμογή του μέτρου και στη μεταφορά καυσίμων, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2019 το πρόγραμμα  θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.
 Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις, και κατέθεσαν προτάσεις για την απλούστερη εφαρμογή του μέτρου στη μεταφορά εμπορευμάτων. Επίσης  ζήτησαν: α) την ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, και ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τα 4 Επιμελητήρια του νησιού, και β) τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης  την επαναφορά του προϊσχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε. Γ) Να μην καταβάλουν εισιτήριο οι κάτοικοι των μικρών νησιών όταν μεταβαίνουν προς την έδρα του νομού η της Περιφέρειας για υπηρεσίες που τη Πολιτεία αδυνατεί να τους παρέχει στον τόπο διαμονής τους
Σημαντική ήταν και  η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου της Δράμας και εκπροσώπου της ΚΕΕΕ κ. Στέφανου Γεωργιάδη, σχετικά με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στη μεταφορά των μεταλλουργικών προϊόντων και του μαρμάρου από και προς τα νησιά μας.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα, όπως: α) η κυκλική οικονομία και η νησιωτικότητα, που αναλύθηκε από τον κ. Βασίλη Λιόγκα, Συντονιστή της Διυπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Κυκλική Οικονομία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  και β) τα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές από την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργο Παπαφιλίππου.
Ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜΘ, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του στην οικονομία καθώς και στους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Ακολούθησαν οι ομιλίες/τοποθετήσεις των κ.κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση, Προέδρου του ΕΟΑΕΝ, Πάρι Παρασχούδη, Προέδρου των ξενοδόχων Θάσου και Ιωάννη Μαρκιανού, Προέδρου των ενοικιαζόμενων δωματίων ΑΜΘ , σχετικά με τον τουρισμό, τις προοπτικές ανάπτυξης, τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις.
Επίσης  οι κ.κ. Δημήτρης Συξέρης, Οικονομικός Επόπτης του ΕΟΑΕΝ και Αθανάσιος Ζλατούδης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, παρουσίασαν το ενδιαφέρον για τα Επιμελητήρια μέλη του ΕΟΑΕΝ θέμα «σχολείο εκπαίδευσης επαγγελματιών».
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα βασικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης, που ήταν:

    Τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση μουσικής: εξελίξεις στο θέμα μετά τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΚΕΕΕ και  Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση», με εισηγητή  τον κ. Στυλιανό Μωραϊτη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Ξάνθης και συντονιστή  ΚΕΕΕ στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
    Παρουσίαση του βραβευμένου και καινοτόμου «Προτύπου Πιστοποίησης για την Αειφόρο Διαχείριση & Ανάπτυξη των Παραλιών της Μεσογείου Costa Nostrum-Sustainable Beaches.
    Οι κ.κ. Διονύσης Ραλλάτος και Νίκος Μιχαλίτσης, παρουσίασαν την πρόταση συνεργασίας  Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και μελών του, με το Επιμελητήριο του Burgas Βουλγαρίας και την εταιρία Apollonas ltd Burgas, για την πραγματοποίηση Έκθεσης Ελληνικών Παραδοσιακών Προϊόντων, με στόχευση στην αγορά της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
    Ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος Δ.Ε.Η., παρουσίασε το πρόγραμμα COLD IRONING” ως διαδικασία παροχής εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου.
    Ο κ. Ανδρέας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδος, παρουσίασε την πρόταση συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και της Ο.Η.Σ.Ε, για τη διεξαγωγή διαγωνισμού στα σχολεία, με θέμα το ηλεκτρικό σκάφος και τίτλο «Πάμε Λιμάνι».

Τέλος, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα υιοθέτησαν την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την  Κυβέρνηση να φανούν ειλικρινείς με τις δεσμεύσεις τους και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εθνικά και οικονομικά ευαίσθητη περιοχή των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να επανέλθει  το προϊσχύον καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε.

Στην Γενική Συνέλευση οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο Καπνού όπου τους έγινε ξενάγηση από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού κ. Ιωάννη Βύζικα και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενταγμένο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.


*************************************************************************



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages