3η Σεπτέμβρη: η ειρηνική επανάσταση που άλλαξε την Ελλάδα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

3η Σεπτέμβρη: η ειρηνική επανάσταση που άλλαξε την Ελλάδα

Του ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ*

Η χώρα το 1974 είχε ανάγκη μια πραγματική και ειρηνική επανάσταση, μια ουσιαστική προοδευτική πολιτική και κοινωνική αλλαγή, και αυτό διακήρυξε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την Ιδρυτική του Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974.

Η 44η επέτειος ίδρυσης του Κινήματος υπενθυμίζει και φέτος την τεράστια προσφορά του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεών του στη χώρα και την ελληνική κοινωνία στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, όπως εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τομές που έγιναν στη χώρα. Και ιδίως τις δημοκρατικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς.

Η αποτίμηση αυτού του έργου δεν μπορεί να γίνει σε ένα άρθρο. Αξίζει όμως να θυμόμαστε πως το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τα αποκλεισμένα -ώς τότε- λαϊκά στρώματα και έδωσε δυνατότητες σε όσους το είχαν ανάγκη. Οι νέες δομές και υποδομές κατέστησαν τους πολίτες ισότιμους και τη χώρα κυρίαρχη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων, ενώ η εξωτερική πολιτική του Ανδρέα ενίσχυσε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Η κοινωνική κινητικότητα έγινε πράξη, η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις διευρύνθηκε, οι βάσεις του κοινωνικού κράτους με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία, το Οικογενειακό Δίκαιο μπήκαν.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ έμελλε να αλλάξει την πολιτική ιστορία του τόπου και τη ζωή των Ελλήνων και είναι βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση των προοδευτικών πολιτών με θετικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την πρόοδο της χώρας και αυτό αναγνωρίστηκε πάντα από τις υγιείς δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου.

Η κρίση που ξέσπασε μετά το 2009, με ευθύνη στη διακυβέρνηση Καραμανλή, ανέδειξε και τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Την κρίσιμη ώρα, όταν η πολιτική συναίνεση ήταν απαραίτητη για να σωθεί η χώρα και οι πολίτες, η Ν.Δ. αρχικά, ως αξιωματική αντιπολίτευση, και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια πλειοδότησαν στο αντιμνημόνιο, τις μαγικές λύσεις, τις υποσχέσεις. Δίχασαν στις πλατείες και έχυσαν δηλητήριο στις φλέβες του δοκιμαζόμενου λαού μας.

Η επόμενη μέρα της πατρίδας μας δεν μπορεί να ζει στα παλιά ψέματα, με επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω σε εθνικές τραγωδίες και την ανασφάλεια για τις επόμενες γενιές παρούσα.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Ν.Δ. συνεχίζουν στον ίδιο αντιπαραγωγικό δρόμο της πόλωσης: την ώρα που πολίτες κάθε ηλικίας γυρίζουν την πλάτη τους στο πολιτικό προσωπικό και φεύγουν στο εξωτερικό, νέες και παλιές ελίτ διαγκωνίζονται για τα οικονομικά τους συμφέροντα, οι ανισότητες διευρύνονται και η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση εκτοξεύουν ρεβανσιστικές κορόνες, εγκλωβίζοντας τη χώρα.

Το 1982, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εισηγητή τον Γιώργο Γεννηματά έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση, νομοθετώντας την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την αποκατάσταση των αγωνιστών της Εαμικής Αντίστασης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μεγάλης ουσίας. Οι Ελληνες μπορούσαν πια να προχωρήσουν ενωμένοι και να πετύχουν. Και πέτυχαν: την Ελλάδα της ΟΝΕ, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια κρίσης και διχασμών, κάθε πολιτική δύναμη μπορεί και πρέπει να πει την αλήθεια. Αλήθεια για το παρελθόν, τις ευθύνες και τις παραλείψεις. Αλήθεια για το μέλλον, που είναι γεμάτο προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Εχει έρθει η ώρα μιας νέας μεγάλης κοινωνικής αφύπνισης, που βασίζεται στην εθνική και λαϊκή ενότητα. Το ελληνικό δαιμόνιο, που φέρνει αποτελέσματα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορεί να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό ενός εθνικού σχεδίου, που διαμορφώνει μια νέα σχέση με τους πολίτες, τους ενώνει σε κοινούς στόχους και απελευθερώνει τις γνήσιες δυνάμεις, ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια ξανά.

Είμαστε πολλοί, σε κάθε γωνία της Ελλάδας και όχι μόνο, που πιστεύουμε ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι στο χέρι μας. Με αυτή τη δημιουργική σκέψη, θα βρεθούμε φέτος, 3 του Σεπτέμβρη, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Στο μέρος που οι Ελληνες μαθαίνουμε για τις ρίζες μας, για να είναι πιο καθαρό το πού πάμε.

*Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages