Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου η 27η Μαρτίου. Ημέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην κοινωνία. Ημέρα αφιερωμένη στα μηνύματα, στις ιδέες, στην ελπίδα, στο όραμα που μπορεί γεννηθεί μέσα από την δημιουργία. Ημέρα όμως αφιερωμένη και στην ανάδειξη των κοινωνικών αντιθέσεων, των συγκρούσεων που εκτυλίσσονται μέσα σε μια ζωντανή κοινωνία. Ξεκινώντας από τον Όμηρο, την αρχαία τραγωδία, με όπλο και αίτημα ταυτόχρονα τη δημοκρατία, το θέατρο έφτασε στη σημερινή του μορφή. Επαγγελματική ή ερασιτεχνική και πειραματική, κάθε θεατρική παράσταση έχει να μεταδώσει ένα μήνυμα, άλλες φορές εύκολα αντιληπτό άλλες φορές μέσα από αλληγορίες που σε ωθούν στην περισυλλογή.
Ο πολιτισμός σήμερα, όσο και αν έχει εμπορευματοποιηθεί, όσο και αν θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βιομηχανίες, όσες θέσεις εργασίας και αν δημιουργεί άμεσα και έμμεσα, όσο και αν στις σύγχρονες εκδοχές του συνδυάζεται με πολλές άλλες μορφές της οικονομικής διεργασίας, εξακολουθεί να διατηρεί στον πυρήνα του δύο θεμελιώδεις αξίες. Την Δημοκρατία και την προσφορά στην κοινωνία. Εξακολουθεί να προσφέρει τροφή στη σκέψη, παιδεία έξω από την τυπική μορφή, πλούτο που δεν μπορεί να καταγραφεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιμένει να προσφέρει τα δώρα του σε όλους, μέσα από την ελεύθερη βούληση και όχι με καταναγκασμό, επιμένει να μη γνωρίζει άβατο, επιμένει να διαπερνά τις υπαρκτές διαχωριστικές γραμμές, επιμένει να συνθλίβει όλους όσους επενδύουν στην περιθωριοποίηση.
Το θέατρο μπορεί να είναι απλό, μπορεί να είναι σύνθετο. Μπορεί να απευθύνεται με τον ίδιο τρόπο και να έχει τα ίδια αποτελέσματα στο σύνολο της κοινωνίας. Καλλιεργεί το διάλογο, εκπαιδεύει στο σεβασμό του διαφορετικού, βρίσκει και αναδεικνύει αξίες αντί για μισαλλοδοξίες. Ακόμα και όταν πολλοί ήταν εκείνοι που το ήθελαν στρατευμένο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όταν λογοκρίθηκε και όταν έγινε προσπάθεια να μεταδώσει συγκεκριμένα μόνο μηνύματα, το θέατρο βρήκε τον τρόπο να στείλει το μήνυμα δημοκρατίας, να μεταδώσει τα μηνύματα που έκοβαν οι επιτροπές λογοκρισίας, να εμπνεύσει περισσότερο από ότι έλπιζαν ή επιθυμούσαν οι συντελεστές της κάθε παράστασης.
Η ελευθερία είναι μια ιδέα που δεν περιορίζεται, δεν ελέγχεται, δεν μπορεί να ενταχθεί σε αντιδημοκρατικά πλαίσια. Το θέατρο όπως και η ζωή βρίσκουν πάντα το δρόμο τους. Γιατί το Θέατρο είναι Ζωή.

Λιβανίου Ζωή
Βουλευτής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ
Μεσσαπίων 4, Χαλκίδα, 2221024886
Σέκερη 1, Αθήνα, 2103648205
fax 2103675617
email z.livaniou@parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages