Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας»

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον απλό Έλληνα Αστυνομικό, που καθημερινά δίνει τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη. Τον Αστυνομικό που καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, πολλές φορές υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Τιμούμε τον αστυνομικό που επιδεικνύει αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Και σε αυτό ακριβώς τον επαγγελματισμό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας. Προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες ώστε η Αστυνομία να λειτουργεί οργανωμένα, συντεταγμένα και μεθοδικά για να έχουμε αποτελέσματα, για τη προστασία του  πολίτη και της περιουσίας του. Οι έλληνες αστυνομικοί καθημερινά αποδεικνύουν ότι προσπαθούν για το καλύτερο.
Η αποτελεσματικότητα δεν φαίνεται μόνο στις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με πιο πρόσφατη την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχ. Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά αποτυπώνεται και στα τελευταία στατιστικά που φαίνεται η μείωση σε βασικούς δείκτες εγκληματικότητας που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών:
Μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες σε σπίτια, οι αρπαγές τσαντών όπως και οι κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων. Όπως αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών –σημειώστε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος κατασχέθηκαν πάνω από 10 τόνοι κάνναβης- αλλά και η συμβολή στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Και βεβαίως η Αστυνομία οφείλει να μην κλείνει –και δεν κλείνει- τα μάτια σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, όπως προσφάτως στον Ασπρόπυργο, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.
Για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Η ασφάλεια στη δημοκρατία ισορροπεί με τις ελευθερίες και σε ένα ευνομούμενο κράτος υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές.
Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα ήπιο κλίμα, ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων σε δύσκολες συνθήκες και μάλιστα όταν οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και σε πείσμα όσων μέχρι πρότινος συνειδητά επέλεγαν πρακτικές σκληρής καταστολής.
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η ασφάλεια αποτελεί αγαθό που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή  αλλά και αποτελεί ισχυρή βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη σε μια περίοδο που η χώρα εξέρχεται από μια μακρόχρονη κρίση.
Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα μας –όπως και πολλές άλλες στην Ευρώπη- κλήθηκε να διαχειριστεί μια μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Και οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη απέναντι σε όσους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ταυτόχρονα, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβάλλει στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατά τις κρίσιμες πρώτες ώρες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Είδαμε όλοι πώς λειτούργησαν και στις πυρκαγιές, που είχαμε φέτος και στις περιπτώσεις σεισμών σε νησιά μας, στη Λέσβο και στην Κω.
Θέλουμε μια Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Μια Αστυνομία που ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και στελέχη που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους και την εκπαίδευσή τους, τη διαρκή μετεκπαίδευσή τους.
Αναγνωρίζουμε στην πράξη το δύσκολο έργο τους και γι’ αυτό δημιουργήσαμε 24ωρο μηχανισμό για την ψυχολογική υποστήριξη του αστυνομικού προσωπικού και των οικογενειών τους.
Δεν σταθήκαμε σε ρητορικές υποσχέσεις περί αξιοκρατίας, αλλά κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας: Αναθεωρήσαμε τις αναχρονιστικές διατάξεις για τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις άδειες και ικανοποιήσαμε χρόνια αιτήματα. Κατοχυρώνουμε την αξιοκρατία με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο γιατί εμείς πιστεύουμε και λειτουργούμε πέρα και έξω από κομματικές διαιρέσεις.
Υλοποιούμε την αναδιοργάνωση στην Ελληνική Αστυνομία όταν άλλοι απλώς περιορίζονταν σε εξαγγελίες και σχεδιασμούς επί σχεδόν μια 20ετία.
Εργαζόμαστε με σχέδιο και έχουμε την πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν παθογένειες μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες και, πάντοτε, με τήρηση της νομιμότητας, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία του πολίτη.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους υγεία, καθώς και προσωπική και οικογενειακή πρόοδο, όπως και να επιτελείτε το καθήκον σας με επιμονή, αυταπάρνηση και κοινωνική ευαισθησία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages