Επίσκεψη του Γ. Ακριώτη σε Πτολεμαΐδα και Πρέσπες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Επίσκεψη του Γ. Ακριώτη σε Πτολεμαΐδα και Πρέσπες

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Γ. Ακριώτης για την επίσκεψη του σε Πτολεμαΐδα και Πρέσπες με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Στις 20 με 22 Οκτωβρίου η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής στα πλαίσια του αντικειμένου της - παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης του περιβάλλοντος στη χώρα και  συνέπειες διαφόρων δράσεων επ' αυτού - οργάνωσε  και πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία στα λιγνιτικά πεδία της Κοζάνης και  στη Λίμνη των Πρεσπών. Η επιλογή των δύο τόπων είχε σημειολογικό χαρακτήρα με σκοπό να διερευνηθούν και ιδίοις όμμασι δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μοντέλα ανάπτυξης.
 «Το προηγούμενο διάστημα στην Επιτροπή ασχοληθήκαμε εκτενώς με το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η περιοχή της Κοζάνης και δη η Πτολεμαΐδα, μοντέλο στηριζόμενο αποκλειστικά στην εξόρυξη λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις συνέπειες αυτού.  Από τις επιτόπιες επισκέψεις στα λιγνιτικά πεδία, στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  και στους οικισμούς, η εικόνα έχει ως εξής: αφενός οι εντατικές εξορυκτικές δραστηριότητες για την παραγωγή ενέργειας υποβάθμισαν σε τέτοιο βαθμό το φυσικό περιβάλλον που απέκλεισαν κάθε άλλου είδους δραστηριότητα αξιοποίησης της περιοχής, αφετέρου είδαμε από κοντά τους οικισμούς που μετακινούνται, την αλλαγή στην γεωμορφολογία- στην όψη του τοπίου, την ιπτάμενη τέφρα και τους αέριους ρύπους, τα υπόγεια νερά που χάνονται και μια σειρά άλλων αλλαγών που δεν είναι απλά καταστροφικές για το περιβάλλον αλλά και άκρως επιβαρυντικές για την υγεία των κατοίκων. Η εικόνα είναι απογοητευτική αλλά ευτυχώς ακόμα αναστρέψιμη. Στις συσκέψεις με τους σχετικούς φορείς η παραδοχή είναι κοινή: Η ανάγκη για την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος από τούδε και στο εξής είναι επιτακτική. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της ΔΕΗ για εκσυγχρονισμό και εναρμόνιση της με τα νέα δεδομένα και τεχνολογίες ως προς την εξόρυξη του μεταλλεύματος, να επαναπροσδιοριστεί ορθολογικά η χρήση του λιγνίτη ώστε να αποφευχθεί η απότομη (εντός 30 -50 ετών) εξάντληση του και  οποιαδήποτε νέα επένδυση να  προσανατολίζεται στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού- θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που αφήνουν καλύτερο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή. Ήδη μια μεγάλη επένδυση που διέπεται από αυτές τις προϋποθέσεις είναι προ των πυλών. Παράλληλα είναι αναγκαίες οι επιδιορθωτικές κινήσεις που θα  αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλουν επαναφέροντας την κανονικότητα στη χρήση Γής και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε επίσης και η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου- φορέα που θα οργανώσει, θα αντλήσει χρηματοδοτήσεις και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην περιοχή.
Στον ίδιο νομό και σε κοντινή απόσταση, στον αντίποδα της βίαιης εκμετάλλευση της γης και των φυσικών της πόρων που περιγράψαμε, έρχεται το παράδειγμα των Πρεσπών. Εκεί κυριαρχεί μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη όπου προωθούνται και εφαρμόζονται  ήπιες μορφές εκμετάλλευσης πόρων τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουριστικό, με έμφαση στη βιολογική γεωργία,  την αειφόρο διαχείριση της βιοποικιλότητας των υγροτόπων, την αειφόρο οικιστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την ανάδειξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι που βιώνουν την γειτονία με τις 2 άλλες βαλκανικές χώρες, σχεδιάζουν ένα συνεργατικό 3εθνές σχέδιο τουριστικής εκμετάλλευσης και ανάπτυξης, μάλιστα τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών προχωρούν σε συνεννοήσεις ώστε να διευκολυνθεί η άμεση πρόσβαση από όλους τους πολίτες περιμετρικά της Λίμνης χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στη Λίμνη των Πρεσπών λοιπόν καταφέρνουν και συνυπάρχουν αρμονικά οι οικονομικές δραστηριότητες και ο σεβασμός για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η επίσκεψη αυτή με τον διττό και έντονα συμβολικό χαρακτήρα ουσιαστικά υπογράμμισε ποίο είναι το ζητούμενο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για το επόμενο βήμα, για την πλουτοπαραγωγική ανασυγκρότηση της. Ενάντια στην ακατάσχετη και ασύδοτη ανάπτυξη πρέπει πάραυτα να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και την αειφορία προς όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages