Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικου Τόσκα στον ραδιοσταθμό “Πρακτορείο FM” - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικου Τόσκα στον ραδιοσταθμό “Πρακτορείο FM”

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2017, στο ραδιοσταθμό “Πρακτορείο FM” και στη διάρκεια της εκπομπής της δημοσιογράφου Αναστασίας Καρυπίδου.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα Υπουργέ και καλή χρονιά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, καλή χρονιά.
Δημοσιογράφος: Καλή χρονιά Υπουργέ. Το 2017 νομίζω ότι ξεκίνησε για την Ελληνική Αστυνομία, έτσι με μεγάλη επιτυχία και με τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Έχουμε αρκετές εξελίξεις στην υπόθεση, έχουμε τις έρευνες στο σπίτι της, όλα όσα βρέθηκαν, αυτά τα όπλα, τις χειροβομβίδες. Για να ενημερώσουμε και τους ακροατές μας, γι’ αυτό σας καλέσαμε κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ που με καλέσατε. Πράγματι ήταν μεγάλη επιτυχία των διωκτικών Αρχών, της Αστυνομίας, αυτές τις ημέρες.
Ήταν το αποτέλεσμα ερευνών αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος που πήγαν καλά. Γιατί ξέρετε η τρομοκρατία και όσοι την επιλέγουν σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, πέρα από απαράδεκτη και παράλογη, κάνει κακό και στις αγωνιστικές λαϊκές διεκδικήσεις. Συντηρηκοποιεί την κοινωνία, αποπροσανατολίζει νεαρά παιδιά και ευτυχώς δεν είναι παρά ελάχιστοι αυτοί, οι οποίοι διαλέγουν αυτό το δρόμο, που είδαμε πόσο αδιέξοδος είναι και πόσο

κάνει κακό σε αυτά που είπα: Στις λαϊκές διεκδικήσεις και στη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Δημοσιογράφος: Και με όλη αυτή την υπόθεση φάνηκε ότι δουλεύετε και εντατικά, δηλαδή δεν αφήνετε μία υπόθεση, τη συνεχίζετε, τη ψάχνετε, είσαστε απολύτως σίγουροι για την εξέλιξη της και έτσι δρα και η Ελληνική Αστυνομία, τουλάχιστον αυτό αποδείχθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είδατε και τη μέθοδο και το σχεδιασμό, τον πολύ καλό που έγινε αλλά και πόσο έγινε σεβαστός ο νόμος, όλες οι πτυχές του νόμου στην εκτέλεση αυτής της επιχείρησης,  δύσκολης επιχείρησης. Γιατί ξέρετε όταν γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις από πλευράς της Αστυνομίας υπάρχουν και κίνδυνοι, μπορεί να γίνουν και πολύ μεγάλα λάθη.
Ευτυχώς δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά και έγινε με επιτυχία αυτή η μεγάλη επιχείρηση που ξεδόντιασε και τις τελευταίες θα έλεγα ή τις ουρές της τρομοκρατίας που έχουν μείνει στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: Βέβαια Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω λίγο κάτι… Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία, από την άλλη όμως κόντεψε να επισκιαστεί εξαιτίας κάποιων καθυστερήσεων που παρουσιάστηκαν και το οποίο συζητήσαμε όλοι νομίζω, το τι θα γίνει με το παιδί της Πόλας Ρούπα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε, μέσα στο πλαίσιο της επιχείρησης για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, υπάρχουν και τα ζητήματα τα ανθρωπιστικά, που προκύπτουν, όπως προέκυψε και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζήτημα του παιδιού, άσχετα που έγινε κάποια προσπάθεια από πλευράς ορισμένων κύκλων να διογκωθούν ορισμένες καταστάσεις.
Όμως, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από αυτή την κυβέρνηση με την μεγαλύτερη ευαισθησία και γι’ αυτό καλό θα είναι όλοι οι φορείς, αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί -όλοι οι φορείς χωρίς εξαίρεση- να επιδεικνύουν και την κοινωνική ευαισθησία και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να ενεργούν με τη δέουσα αποφασιστικότητα και ταχύτητα, πέρα από γραφειοκρατίες και υποκειμενισμούς.

Η Πολιτική Ηγεσία και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όλοι οι εμπλεκόμενοι, με ανθρωπιστική αντίληψη αντιμετώπισαν το θέμα και γι’ αυτό έληξε ουσιαστικά το ζήτημα από χθες το βράδυ και πιστεύω ότι το πράγμα παίρνει το δρόμο του, με τον καλύτερο τρόπο, για αυτό το παιδάκι που δε φταίει σε τίποτα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, επειδή είπατε κιόλας χρησιμοποιώ ακριβώς τις δικές σας εκφράσεις ότι η υπόθεση αυτή ξεδόντιασε και την τρομοκρατία. Φαντάζομαι όμως ότι οι έρευνες, οτιδήποτε άλλο υπάρχει, θα συνεχιστούν. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιες άλλες πτυχές που θα πρέπει να κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία όσον αφορά την τρομοκρατία φυσικά;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνεχίζονται οι έρευνες, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γίνονται με πολύ συστηματικό τρόπο, με εργαστηριακούς ελέγχους, με συστηματική έρευνα, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η όλη υπόθεση αλλά και για να μη γίνει κάποιο λάθος  που θα έχει επιπτώσεις σε κάποιους ανθρώπους. Μακριά από μας και τις διωκτικές αρχές κάθε αντίληψη αδικίας, γιατί η δημοκρατία θέλει εφαρμογή των κανόνων, θέλει ανθρωπισμό, θέλει και αποφασιστικότητα όπου απαιτείται.

Αφαιρούνται έτσι όποιες προφάσεις και τα Σώματα Ασφαλείας βλέπετε ότι αυτές τις μέρες -κομμάτι του ελληνικού λαού είναι τα Σώματα Ασφαλείας- αγωνίζονται και στα χιόνια και στην αντιμετώπιση κάθε είδους εγκλήματος. Και ασχολήθηκαν και αυτές τις μέρες με το ζήτημα της τρομοκρατίας νομίζω πολύ αποτελεσματικά.

Μια προσπάθεια που απέδωσε καρπούς τελευταία γιατί αυτό το ζήτημα είχε μείνει χωρίς αποτέλεσμα αρκετά χρόνια και τώρα δόθηκε, βρέθηκε λύση. Βρέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί που κατηγορούνται για αυτά που κατηγορούνται.

Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και στα ζητήματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, απ’ όπου και αν προέρχεται αλλά και στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε εγκλήματος. Αλλά θα πάνε καλύτερα και στο χειρισμό από κάποιους φορείς, όπως είπα πριν, που θα πρέπει να δείχνουν πάντα, σε κάθε περίπτωση ευαισθησία. Αυτό είναι ευχή, προτροπή και κριτική, αν θέλετε.

Σε κάθε περίπτωση να υπάρχει η κοινωνική ευαισθησία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εμείς προσπαθούμε σε σκληρές συνθήκες να δείχνουμε αυτό το σεβασμό και πιστεύω όλοι θα δείχνουν, όπως δείχνει και η κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή και όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο με όλα αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, ως Έλληνες ως πολίτες δηλαδή, πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα ασφαλείς;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η χώρα μας είναι ασφαλής σε αντίθεση με τον περίγυρο, σε αντίθεση και με αυτά που γίνονται σε πιο σύγχρονες χώρες στο κέντρο της Ευρώπης. Βλέπετε ότι και αίσθημα ασφάλειας υπάρχει αλλά υπάρχουν και οι προϋποθέσεις να προχωρήσει η χώρα μας με πολύ καλύτερες συνθήκες ασφάλειας απ’ ό,τι στον περίγυρο.

Παίρνουμε τα μέτρα μας, εφαρμόζουμε και σύγχρονες μεθόδους. Εφαρμόζουμε καλή οργάνωση στη συλλογή των πληροφοριών, έτσι ώστε να αποτρέψουμε περίεργες καταστάσεις και επομένως ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι ήσυχος, γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι συνθήκες, ούτε οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε άλλες χώρες.
Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είμαστε βέβαια ιδιαίτερα ήσυχοι, δεν έχουμε κάποιο θέμα, περισσότερο αναστατωνόμαστε από αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας.
Θα μου επιτρέψετε λίγο κύριε Υπουργέ να περάσουμε και στο προσφυγικό, διότι στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου είχαμε κάποια προβλήματα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και λόγω του χιονιά. Είχαμε και κάποιες εικόνες, οι οποίες βγήκαν και προς τα έξω, στο εξωτερικό. Κύριε Υπουργέ θα μπορούσαμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι στο συγκεκριμένο θέμα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γίνονται συνεχείς προσπάθειες, πριν από λίγο τελειώσαμε σύσκεψη εδώ και με τον κύριο Μουζάλα και τον κύριο Βίτσα για αυτά ακριβώς τα θέματα, για το τι μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη στιγμή, μεταφέρονται πρόσφυγες από τη Μόρια σε κάποιο ξενοδοχείο.

Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις ξενοδόχων να δεχτούν πρόσφυγες στα ξενοδοχεία τους. Πιστεύω να αλλάξουν γνώμη κάποιοι και κοιτάζουμε τι άλλο μπορεί να γίνει ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους, όπως υπάρχουν στον ηπειρωτικό χώρο. Στον ηπειρωτικό χώρο έχει καλυφθεί το θέμα από πλευράς ξεχειμωνιάσματος και καλύτερων συνθηκών. Υπάρχει το πρόβλημα στα νησιά που δέχτηκαν και ένα μεγάλο μέρος της κακοκαιρίας αυτές τις μέρες και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο κύριε Τόσκα, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, κάποιοι συνάδελφοι, εμείς από το Α.Π.Ε. αλλά και από την ΕΡΤ, επιχείρησαν να μπουν μέσα στον καταυλισμό και να βγάλουν κάποιες φωτογραφίες. Δεν τους επετράπη η είσοδος και στη συνέχεια έχουμε κάποιες καταγγελίες από Μ.Κ.Ο. ότι οι Μ.Κ.Ο. πωλούσαν τις φωτογραφίες αυτές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι Μ.Κ.Ο. προσφέρουν έργο, αλλά υπάρχουν και κάποιες Μ.Κ.Ο. που δεν τηρούν τους κανόνες που θα έπρεπε να τηρούν ή θέλουν να αυτονομηθούν παραπάνω από όσο πρέπει. Δεν θα τους επιτραπεί αυτό, εδώ δεν είμαστε κάποια χώρα που λειτουργεί χωρίς κανόνες. Οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να μπουν μέσα και δεν ξέρω, κάποιο λάθος προφανώς έγινε. Απευθείας θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη από τους δημοσιογράφους και όχι μέσω Μ.Κ.Ο., νομίζω συμφωνείτε σε αυτό.
Δημοσιογράφος: Ναι, γιατί και εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε, οι συνάδελφοι ήταν εκεί, ήθελαν να καλύψουν το γεγονός…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως θα έγινε κάποιο λάθος εκεί και κακώς παρενέβησαν Μ.Κ.Ο.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ωραία. Να σας περάσω και σε κάτι τελευταίο, διότι σήμερα έχετε και μία εκδήλωση για το προσφυγικό και τις επιπτώσεις, που θα γίνει στην Αθήνα. Είστε βασικός ομιλητής σε όλο αυτό σε μία εκδήλωση από την Κίνηση Ιδεών και Δράσης «Πράττω».
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, κάνουμε μία εκδήλωση με την Κίνηση «Πράττω» στην οποία ανήκω μαζί με τον Νίκο Κοτζιά και άλλους φίλους και κάθε τόσο οργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις.

Σήμερα στο καφέ «Πόλις» οργανώνουμε μια εκδήλωση για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, όπου θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα μιλήσει και ο Γιάννης Μουζάλας και εγώ. Πιστεύω θα έχουμε μία γόνιμη συζήτηση.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσω πάρα, μα πάρα πολύ για όλη αυτή τη συνομιλία…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχηθώ καλή χρονιά και πάντα έτσι επιτυχίες, καλημέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά, καλή συνέχεια, γεια σας.

*******************************************************************************
Ξενώνας " Αμανδρυάδες " στο Καρπενήσι.
Κλίκ στην φωτογραφία για να ΔΕΙΤ
Ε
http://www.amadryades.gr/



Η Επιλογή είναι δική σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages