Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ενέργεια, τηλεφωνία) μπαίνουν στη λίστα.
Παραμένει, πάντως, σε εκκρεμότητα ο καθορισμός επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τα POS. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι εξετάζεται η εξαίρεση ψιλικατζίδικων, περιπτέρων και πρατηρίων καυσίμων.
Τι δεν θα κτίζει το αφορολόγητο
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει -χωρίς να έχει εκδοθεί όμως η απόφαση- ότι στη λίστα των δαπανών που δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα περιλαμβάνονται:
- Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου).
- Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων.
- Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον τελευταίο νόμο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και εφεξής:
- Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ.
- Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.
- Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
Κέρδος online 12/1/2017 8:47
*******************************************************************************
Η Επιλογή είναι δική σου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου