Ανάγκη προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ανάγκη προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να μην παρατείνει την αναστολή πλειστηριασμών για ένα ακόμα έτος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για προστασία των νοικοκυριών από τραπεζικούς πλειστηριασμούς. Ο Υπουργός θεωρεί πως ο Νόμος Κατσέλη σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών αποτελούν επαρκές δίχτυ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Με την κοινωνία αποδιοργανωμένη και την οικονομία στάσιμη για πολλά χρόνια, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, επιχειρεί να δοκιμάσει πάνω στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τον θεσμό του Συνεργάσιμου Δανειολήπτη και των δαπανών διαβίωσης χωρίς να παρέχει κανένα άλλο δίχτυ ασφαλείας για τα νοικοκυριά.
Η τυφλή εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις των τραπεζών για επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, δεν παρέχει καμία κάλυψη προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Απεναντίας παραδίδει την ευθύνη διαχείρισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία τουλάχιστον κατά την περίοδο της κρίσης, δεν έχουν καταφέρει να συνεισφέρουν με θετικό τρόπο στην οικονομία, παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες μορφές στήριξης, που έχουν δεχτεί από το πολιτικό σύστημα.
Ο βουλευτής Εύβοιας στην ερώτησή του, στηλιτεύει την πρόθεση του Υπουργείου για μη παράταση αναστολής των πλειστηριασμών και καλεί την ηγεσία του, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία


                                                                                    Αναγνωστάκης Δημήτρης
                                                                                        Βουλευτής Εύβοιας    
                                                                                        Χαλκίδα,16/12/2014
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: «Προστασία Ά Κατοικίας από πλειστηριασμούς»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δηλώσεις σας που είδαν το φως της δημοσιότητας εντός του Σαββατοκύριακου, δεν υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο σας, να προωθήσει διάταξη για την επέκταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τραπεζικούς πλειστηριασμούς.
Δηλώνετε πως αφήνετε την τύχη των νοικοκυριών, που είχαν την ατυχία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να οφείλουν σε τραπεζικό οργανισμό, στην κρίση του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας. Δυστυχώς ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών αν και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί νόμο του κράτους και κατά συνέπεια, μπορεί τα τραπεζικά ιδρύματα να κρίνουν όπως ακριβώς κρίνουν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε οικονομικό περιβάλλον, δηλαδή με σκοπό το κέρδος και κάτω από αυτήν την ερμηνεία να απαιτήσουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Κρίνετε σε μια πολλή κρίσιμη περίοδο, πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, υιοθετώντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο από αυτό που προστάτευε τις πρώτες κατοικίες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
•    Σκοπεύετε να προωθήσετε διάταξη για την προστασία των πρώτων κατοικιών εντός τους τρέχοντος έτους;
•    Αν όχι, πως θα διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα καταφύγουν σε πλειστηριασμούς;
•    Η διαβούλευση με ποιους φορείς, σας οδήγησε στο συμπέρασμα, πως δεν συντρέχουν πια οι λόγοι προστασίας της πρώτης κατοικίας;
•    Η άτυπη δέσμευση των τραπεζικών ιδρυμάτων για παύση πλειστηριασμών κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, τι αλλαγές θεωρείτε πως θα φέρει στον Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας και στο Νόμο Κατσέλη;

Ο ερωτών βουλευτής    
         Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουEVIA XALKIDA PHOTOS

Pages