Υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταθέτει ως αναφορά, την  με  ημερομηνία 24/11/2014, επιστολή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, σύμφωνα με την οποία, εκφράζεται η ανησυχία της Δημοτικής Αρχής και των πολιτών για τη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή ευθύνης του Δήμου.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρεται στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου από τις συνεχείς αποχωρήσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και από τον ανεπαρκή ξενοδοχειακό και εργαστηριακό εξοπλισμό του Κ.Υ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Κ.Υ. Αλιβερίου καλύπτει τις ανάγκες του δεύτερου βιομηχανικού κέντρου της Εύβοιας καθώς και πλήθους τουριστών κατά τους θερινούς μήνες, εκφράζονται ανησυχίες για την κατάλληλη αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων περιστατικών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.


Ο καταθέτων βουλευτής
Δημήτρης Αναγνωστάκης


Aκολουθεί η επιστολή του Δημάρχου  :
Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, να σας περιγράψουμε τη δυσμενή εικόνα της κατάστασης η οποία επικρατεί στο χώρο της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο μεγαλύτερο τμήμα της Νότιας Εύβοιας.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία μόνιμη πορεία απαξίωσης του Κ. Υ. Αλιβερίου, τόσο σε επιστημονικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές, καθώς και σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού.
Είναι χαρακτηριστικό, πως τα τελευταία πέντε (5) χρόνια έχουν αποχωρήσει από το Κ. Υ. Αλιβερίου περισσότεροι του 50% των εργαζομένων σε αυτό (20 άτομα παραϊατρικού και Διοικητικού προσωπικού και 11 ιατροί). Η λειτουργία του ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού δεν είναι επαρκής, ενώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και ελλιπής.
 Παράλληλα, η διακομιδή των περιστατικών με ασθενοφόρα καθίσταται άκρως προβληματική, δεδομένου ότι στον τομέα αυτό υπηρετούν δύο (2) μόνο εργαζόμενοι, έχοντας την συνδρομή δύο εθελοντών προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες.
Η εικόνα απαξίωσης δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες μιας περιοχής  ευθύνης του Κ. Υ. η οποία συμπεριλαμβάνει τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Ταμυνέων- Δυστίων- Αυλώνος -Αμαρύνθου και μέρους του Δήμου Στυρέων.
Επιπρόσθετα, στην ευρύτερη περιοχή της έδρας του Κ. Υ. (Αλιβερίου) δραστηριοποιούνται μεγάλες βιομηχανίες και πλήθος βιοτεχνιών (είναι το 2ο Βιομηχανικό κέντρο της Εύβοιας). Το Αλιβέρι, αποτελεί Διοικητικό και Εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός πληθυσμού που ξεπερνά τις 30.000.
Το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου βρίσκεται στο κέντρο των αποστάσεων μεταξύ των δευτεροβάθμιων υγειονομικών μονάδων Κύμης- Καρύστου- Χαλκίδος, αλλά σε σημαντικά μεγάλες αποστάσεις από αυτά (περίπου 50χλμ από το καθένα), χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα μεγάλη κυκλοφοριακή φόρτιση.
Ενδεικτικό του όγκου των περιστατικών που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου το τελευταίο εξάμηνο του 2014 είναι ότι πραγματοποιήθηκαν 12.566 τακτικά ιατρικά περιστατικά, 6.108 έκτακτα, 18.008 επισκέψεις στα περιφερειακά ιατρεία καθώς και 345 διακομιδές. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 5.067 ακτινολογικές εξετάσεις και 42.242.μικροβιολογικές εξετάσεις.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κ. Υ. Αλιβερίου, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την επαρκή κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι.
Η ψήφιση του Ν.4238/2014 με την οποία τα  Κ. Υ . εντάσσονται Διοικητικά στην 5η ΥΠΕ, μας προβληματίζει ιδιαίτερα για το μέλλον και την προοπτική του Κ. Υ. Αλιβερίου.
Τέλος ευχόμαστε ειλικρινά, η ανάδειξη της μη επαρκούς ανταπόκρισης του Κ. Υ Αλιβερίου, στο σύνολο των πραγματικών αναγκών παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης να μην προέλθει από τυχόν σοβαρά απρόβλεπτα περιστατικά, αλλά από το έγκαιρο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα υγείας.
Γνωρίζεται καλύτερα από εμάς, πως στα θέματα που αφορούν την υγεία και την ζωή των πολιτών δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών και αδιαφορίας από κανέναν.
Απευθυνόμαστε στην ευαισθησία σας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση για τη διαμόρφωση συνθηκών εύρυθμης και ουσιαστικής λειτουργίας του Κ. Υ. Αλιβερίου και την ίδρυση αντίστοιχου τομέα ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι.
                                                                                                                                                  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages