Παρατυπίες στην συγκρότηση των Επιτροπών Προσφυγών για άσυλο - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Παρατυπίες στην συγκρότηση των Επιτροπών Προσφυγών για άσυλο

Παράκαμψη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη συγκρότηση των Επιτροπών Προσφυγών για άσυλο.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απάντησε στην αναφορά του βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με παρατυπίες στη συγκρότηση των Επιτροπών Προσφυγών του Ν.3907/2011.
Η καταγγελία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε λόγο για σαφή υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου για τον καθορισμό των επιτροπών καθώς στη διαδικασία συμμετείχαν πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονταν στο κατάλογο που είχε εμπρόθεσμα καταθέσει η ΕΕΔΑ, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των επιτροπών χωρίς να ζητηθεί η συνδρομή της ΕΕΔΑ για την υπόδειξη Προέδρων και μελών όπως προβλέπεται, από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Το Υπουργείο χρησιμοποιεί μια πρόβλεψη του Ν.4249/2014, που αναφέρεται στη διεξαγωγή της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, για να ορίσει κατά το δοκούν τις επιτροπές προσφυγών για άσυλο, καταργώντας στην ουσία τις προβλέψεις του Ν. 3907/11, που απαιτούν τον ορισμό του Προέδρου και των μελών από την ΕΕΔΑ και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ αντίστοιχα.
Εκτιμούμε ότι μετά τις καταδίκες που έχει δεχθεί η χώρα μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεμιτό θα ήταν να επανεξετάσει το θέμα, δεδομένου ότι ήδη αρκετοί από τους συμπεριλαμβανόμενους στους καταλόγους της ΕΕΔΑ για τη θέση των Προέδρων Επιτροπών Προσφυγών, θα μπορούν να προσφύγουν κατά της νομιμότητας λειτουργίας των Επιτροπών, που επέλεξε ο Υπουργός και να ακυρωθεί για άγνωστο χρονικό διάστημα το έργο που επιτελούν οι επιτροπές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages