Αδιαφάνεια στις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Αδιαφάνεια στις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βουλευτής Εύβοιας
 Χαλκίδα, 12/11/2014
         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Αδιαφάνεια στις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Ξηροτύρη Ασημίνα και Τσούκαλης Νίκος, κατάθεσαν ερώτηση ταυτόχρονα με αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνονται εκτός των Μνημονίων, που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, νέα κείμενα δεσμεύσεων τα οποία συμφωνήθηκαν από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  οι νέες δεσμεύσεις όχι μόνο τελούν εν αγνοία των πολιτών, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καλούν τα αρμόδια Υπουργεία, να ενημερώσουν για το πλαίσιο δεσμεύσεων έως σήμερα.
Παράλληλα αιτούνται την κατάθεση όλων των κειμένων που αφορούν στις νέες δεσμεύσεις του τεχνικού μνημονίου, αλλά και των επιστολών της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν.

Ερώτηση και ΑΚΕ
προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Επικρατείας
Θέμα: Αδιαφάνεια ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στους δανειστές της
Ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου, καθημερινά βλεπουν το φως της δημοσιότητας νέα ανοιχτά θέματα των διαπραγματεύσεων, τα οποία προέκυψαν από δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε διαφορα χρονικά διαστήματα από την υπογραφή του Μεσοπροθέσμου προγράμματος του Απριλίου μέχρι σήμερα.
Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δεσμεύσεις της χώρας μας περιλαμβάνονται εκτός των Μνημονίων που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή και σε νέα κείμενα δεσμεύσεων από το Μάιο μέχρι σήμερα. Από δημοσιογραφικές μόνο πηγές για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για νέες δεσμεύσεις τον Αύγουστο ώστε να διασφαλίσει την απόφαση του Eurogroup για την υποδόση του 1 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει η πέμπτη διαπραγμάτευση το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε για νέο κύκλο παρεμβάσεων σε καίριους τομείς: για τους φόρους υπέρ τρίτων, για νέα συγχώνευση ταμείων, για «απλοποίηση» του ΦΠΑ, για νόμο οικονομικών των κομμάτων και για νέες παρεμβάσεις στην ΔΕΗ αν κριθούν αναγκαίες.
Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι εν αντιθέσει με άλλες κυβερνήσεις, τα κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα δεν γίνονται γνωστά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να ανατρέξουν στις ιστοσελίδες των δανειστών προκειμένου να βρουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες οι δεσμεύσεις της χώρας μας συνολικά όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα;
2. Προτίθενται να ενισχύσουν τη διαφάνεια με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» των κειμένων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μετά το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Απριλίου; Προτίθενται να ενημερώνουν το ελληνικό κοινοβούλιο για τις νέες δεσμεύσεις της χώρας;
Αιτούμαστε την κατάθεση των κειμένων MOU, MEFP , του τεχνικού μνημονίου αλλά και των επιστολών της κυβέρνησης που τα συνοδεύουν.

Οι ερωτωντες και αιτούντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Δημήτρης Αναγνωστάκης
Ασημίνα Ξηροτύρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages