Πορεία ελέγχων φοροδιαφυγής από την εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Πορεία ελέγχων φοροδιαφυγής από την εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σχετικά με την πορεία των ερευνών που διεξάγει το ΣΔΟΕ, σε δύο μεγάλες εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Η έρευνα σχετίζεται με υποτιμολογήσεις των εταιρειών ώστε να μειώνεται τόσο ο φόρος πολυτελείας όσο και οι δασμοί εισαγωγής των αυτοκινήτων, προκαλώντας ζημιά στο Δημόσιο, που το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να αποτιμήσει με βάση τη συγκεκριμένη ερώτηση.
Παράλληλα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ερωτά το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξέλιξη της υπόθεσης ‘χαμένων’, εισαγώμενων αυτοκινήτων στο λιμάνι του Βόλου, όπου διενεργείται προανάκριση από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
                                                                           

                                                            Αναγνωστάκης Δημήτρης
                                                                Βουλευτής Εύβοιας    
                                                               Χαλκίδα,04/11/2014
 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους :
•    κ.  Υπουργό Οικονομικών
•    κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: «Έλεγχος για εκτεταμένη φοροδιαφυγή από την εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων»
Κύριε Υπουργέ,

Περίπου δύο μήνες πριν, είχε αναδειχτεί από τον ημερήσιο τύπο του εξωτερικού και του εξωτερικού, το θέμα της υποτιμολόγησης πολυτελών αυτοκινήτων, για δύο συγκεκριμένες εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ως υποκαταστήματα των ξένων κολοσσών και όχι με ελληνικές αντιπροσωπείες όπως συνηθίζεται στο χώρο της πώλησης αυτοκινήτων.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσίευσης ήταν η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο και εξακρίβωση όσων διαπιστώνονταν από το ρεπορτάζ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιο αποτέλεσμα.

Η υπόθεση φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερες προεκτάσεις, αν αναλογιστούμε την υπόθεση δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, όπου κατήγορος ήταν το κράτος και κατηγορούμενη μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες η Daimler AG, ευρύτερα γνωστή ως Mercedes, για απάτη σε κακουργηματικό βαθμό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, η εν λόγω εταιρεία κατά τη διάρκεια των ετών 1998-2008 είχε διενεργήσει πλήθος δωροδοκιών σε υψηλούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την προϋπόθεση εξασφάλισης συμβολαίων αγοράς για τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Επιπλέον ανταγωνίστρια εταιρεία της προαναφερόμενης εταιρείας, δραστηριοποιούμενη στον Ελλαδικό χώρο, προέβη σε εκτελωνισμό 950 αυτοκινήτων από τα 1200 που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι του Βόλου χωρίς να διευκρινιστεί, τι έγινε με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Για το θέμα είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς της Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

•    Σε πιο σημείο βρίσκονται οι φορολογικές έρευνες για τις δύο αυτές εταιρείες;
•    Μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το θέμα εξετάζεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, που έχουν καταλήξει οι χειρισμοί του Υπουργείου;
•    Σε τι ύψος εκτιμάτε ότι είναι η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, από το σύνολο των  πιθανών φορολογικών αδικημάτων που διαπράχτηκαν;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages