Άμεση ανάγκη παρεμβάσεων για την αποτροπή φαινομένων βίας στα γήπεδα - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Άμεση ανάγκη παρεμβάσεων για την αποτροπή φαινομένων βίας στα γήπεδα

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τη χθεσινή τραγική απώλεια ζωής φιλάθλου.
Δυστυχώς, η απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού να αναστείλει για μια αγωνιστική τη διεξαγωγή αγώνων για τα ομαδικά αθλήματα, δεν λύνει τα προβλήματα της βίας και του χουλιγκανισμού, που σπιλώνουν κάθε τόσο τα ομαδικά αθλήματα και καταλήγουν ακόμα και σε αναίτιες τραγικές δολοφονικές επιθέσεις.
Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής καλεί το Υπουργείο Αθλητισμού να λάβει μέτρα κατά του χουλιγκανισμού, προτείνοντας ως βιώσιμη λύση, την πλήρη ταυτοποίηση ταυτοτήτων για όλους του εισερχόμενους σε αθλητικές χώρους κατά τη διεξαγωγή αγώνων.
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, αντίστοιχα μέτρα έχουν οδηγήσει σε κάθετη πτώση τη βίας στα γήπεδα κι αυτό είναι σήμερα άμεσο ζητούμενο από την Ελληνική πολιτεία.
 


                                                             Αναγνωστάκης Δημήτρης
                                                                  Βουλευτής Εύβοιας    
                                                                Χαλκίδα,30/09/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θέμα: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων κατά φαινομένων βίας και χουλιγκανισμού».
Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς, εχθές 29/09/2014, έχασε τη μάχη με τη ζωή ένας φίλαθλος ομάδας, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αγώνα της Γ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

Η κινητοποίηση σας ήταν άμεση, ώστε να αποδοθεί τιμή στον άδικα χαμένο φίλαθλο και συμφωνούμε απόλυτα με το προσωρινό μέτρο της αναβολής διεξαγωγής της επόμενης αγωνιστικής των ομαδικών αθλημάτων.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό, που οδηγεί στο θάνατο έναν άνθρωπο που απλά ήθελε να παρακολουθήσει την ομάδα του να αγωνίζεται. Η πολιτεία έχει επιδείξει επί σειρά ετών, στείρα άρνηση να νομοθετήσει κατά αυτών των περιστατικών, δαπανώντας υπέρογκα ποσά για τη φύλαξη των γηπέδων από αστυνομικές δυνάμεις, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Με αφορμή το λυπηρό αυτό γεγονός, σας καλούμε να προχωρήσετε σε γενναίες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα διασφαλίζουν την ταυτοποίηση ταυτότητας για όλους τους  εισερχόμενους σε αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή αγώνων.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσε των ακρογωνιαίο λίθο της παρέμβασης της πολιτείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρατηρήθηκε κάθετη μείωση των φαινομένων βίας στα γήπεδα μετά την εφαρμογή της.

Παράλληλα ενώ το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στη χώρα μας έχει διάρκεια και τα φαινόμενα παρατηρούνται επί σειρά ετών, χωρίς οι ΠΑΕ να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως υπάρχουν και φυσικοί αλλά και ηθικοί αυτουργοί για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, νομοθετώντας ενάντια και στους δύο παράγοντες.

Αν και έχουμε ένα επαρκές νομικό πλαίσιο για την άσκηση διώξεων κατά φαινομένων βίας σε αθλητικούς χώρους, παρατηρούμε ότι αποφεύγεται από την αθλητική δικαιοσύνη η άσκηση διώξεων ενώ παράλληλα  καθυστερούν χαρακτηριστικά οι εκδικάσεις υποθέσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα ανομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

•    Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας εντός των γηπέδων;
•    Έχει γίνει ανάλυση των διεθνών πρακτικών για την αντιμετώπιση της βίας από το Υπουργείο και αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages