Προσόντα για τον διορισμό/πρόσληψη στο Δημόσιο του κλάδου ‘ΠΕ Αρχαιολόγων - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Προσόντα για τον διορισμό/πρόσληψη στο Δημόσιο του κλάδου ‘ΠΕ Αρχαιολόγων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟΑ, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, νομοθετημάτων και διαταγμάτων που εντάσσονται στην ευρύτερη στόχευση για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την απαξίωση του επαγγέλματος. Καλά συγκεκαλυμμένες διατάξεις μέσα από νομοσχέδια για την επιχειρηματικότητα και  τη βία στα γήπεδα, μέσα από όρους που αναδιαρθρώνουν το δημόσιο τομέα και «εξυγιαίνουν» τις νοσηρές δομές του, διαταράσσουν συνεχώς τα εργασιακά κεκτημένα τους και προκαλούν αναρίθμητα προβλήματα στους εργαζόμενους του κλάδου.
Τον Απρίλιο του 2014, με την τροποποίηση της υπ' αρ. οικ. 2/13917/0022/17-2-2012 (ΦΕΚ 414 Β') Κ.Υ.Α. για τον καθορισμό των αποδοχών του προσωπικού ΙΔΟΧ, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τα όσα θα θεσμοθετούνταν λίγους μήνες αργότερα με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ Α 171-28,08,2014.).

Εκτός από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και την κατάργηση οργανικών θέσεων διαμορφώνεται πλέον ένα νέο πρότυπο προαπαιτούμενων προσόντων για το διορισμό ή την πρόσληψη στο δημόσιο: η κατοχή διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών μαζί με το πτυχίο του κλάδου.  "Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων ορίζονται: πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος με τις ειδικότητες του Κλάδου. Επίσης, άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής."

Γίνεται ευθύς αντιληπτό πως πρόκειται για μια κατάφορη πράξη κατάργησης του βασικού τίτλου σπουδών και για μια άνευ προηγουμένου απαίτηση προσόντων τα οποία δεν υπάρχει η πρόθεση να μοριοδοτούνται ως πρόσθετα αλλά να θεωρούνται απαραίτητα για την πρόσληψη ή το διορισμό στο δημόσιο. Άμεση συνέπεια της παράλογης απαίτησης είναι ο αποκλεισμός από το δικαίωμα της εργασίας όλων των αρχαιολόγων που δεν είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακού.

Περαιτέρω δε, ο αποκλεισμός ισχύει και στους κατέχοντες καθώς θα μπορούν να μετέχουν αποκλειστικά στις προκηρύξεις που αφορούν στο πεδίο της εξειδίκευσης τους, έτσι όπως αυτή ορίζεται από το μεταπτυχιακό. Με τον τρόπο αυτό υποδαυλίζεται και η πολυετής εμπειρία των αρχαιολόγων η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν επίσης αποδεικτική της εξειδίκευσης τους σε κάποιο επιστημονικό πεδίο.

Ο περιορισμός εργασίας των αρχαιολόγων μόνο για 60 μήνες, η μη καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ο εξονυχιστικός έλεγχος του ΣΕΕΔΔ στο ΥΠΠΟΑ,  η αξιολόγηση του προσωπικού, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, η προαπαιτούμενη άριστη γνώση ξένης γλώσσας και χειρισμού Η/Υ είναι κάποια μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Με το νέο οργανόγραμμα και το προαπαιτούμενο μεταπτυχιακό η κατάσταση κινδυνεύει να εκτροχιαστεί σε επικίνδυνα μονοπάτια για τον πολιτισμό.

Κατόπιν τούτων ερωτούμε:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να πραγματοποιηθεί η άρση του επαίσχυντου άρθρου που ορίζει το μεταπτυχιακό ως απαραίτητο προσόν διορισμού ή πρόσληψης στο δημόσιο;
2. Πώς θα διασφαλίσετε την συνταγματική ασυλία του βασικού τίτλου σπουδών στον κλάδο «ΠΕ Αρχαιολόγοι»;



Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βουλευτής Ευβοίας
23/09/2014
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον κ. Υπουργό
-Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Σχετικά με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α (ΦΕΚ Α΄ 171, 28.08.2014) και τα προαπαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό/πρόσληψη στο Δημόσιο του κλάδου ‘ΠΕ Αρχαιολόγων’».

Ο βουλευτής Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταθέτει ως αναφορά το Υπόμνημα του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
Στο εν λόγω Υπόμνημα, ο Σύλλογος αναφέρεται στο νέο Οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α (ΦΕΚ Α΄ 171, 28.08.2014) και στα προαπαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό ή την πρόσληψη στο Δημόσιο του κλάδου «ΠΕ Αρχαιολόγων». Σύμφωνα με αυτό ως προσόντα διορισμού ή πρόσληψης στον κλάδο ορίζονται: «… πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος με τις ειδικότητες του κλάδου. Επίσης, άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής.»

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρώντας πως:
* πρόκειται για κατάφορη πράξη κατάργησης του βασικού τίτλου σπουδών, με άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό από το δικαίωμα της εργασίας όλων των αρχαιολόγων που δεν είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακού
* ο αποκλεισμός ισχύει και στους κατέχοντες, καθώς θα μπορούν να μετέχουν αποκλειστικά στις προκηρύξεις που αφορούν στο πεδίο της εξειδίκευσής τους, όπως αυτή ορίζεται από το μεταπτυχιακό, υποδαυλίζοντας την πολυετή εμπειρία των αρχαιολόγων,

ζητεί την άρση του άρθρου που ορίζει το μεταπτυχιακό ως απαραίτητο προσόν διορισμού ή πρόσληψης στο Δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση της συνταγματικής ασυλίας του βασικού τίτλου σπουδών στον κλάδο «ΠΕ Αρχαιολόγοι».
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.                         

Ο καταθέτων βουλευτής
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages