Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της βιωσιμότητας του Περιφερειακού Τύπου - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της βιωσιμότητας του Περιφερειακού Τύπου

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Βουλευτής Εύβοιας    
Χαλκίδα, 2/08/2014
-Με μία διάταξη επιχειρεί η Κυβέρνηση να κλείσει το 70% των περιφερειακών εφημερίδων!-
Κατά τις σημερινές δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που αφορούν στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και ειδικότερα στο άρθρο 152 που καταργεί την υποχρέωση του δημόσιου τομέα να ανακοινώνει τις αναγγελίες των δημοσίων συμβάσεων στις εφημερίδες του Περιφερειακού τύπου, ο Βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς  Δ. Αναγνωστάκης  έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Με το άρθρο 152 στο παρόν σχέδιο νόμου, όπως είναι διατυπωμένο αυτή τη στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως περιφερειακές εφημερίδες σήμερα στην Ελλάδα ουσιαστικά εγκλωβίζονται και οδηγούνται σε αφανισμό.
Είναι σχεδόν βέβαιο, και βασίζομαι για την ακρίβεια των αριθμών στο έγγραφο που έχει κατατεθεί στην επιτροπή μας, πως σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τα πρόσφατα ελληνικά στοιχεία, η εφαρμογή  αυτής της διάταξης, ως έχει, θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους των περιφερειακών έντυπων μέσων.
Για την ακρίβεια, 60 από τις 100 περίπου ημερήσιες εφημερίδες της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, ενώ σε βάθος χρόνου αυτές οι οποίες θα επιβιώσουν δεν θα υπερβαίνουν τις 20-25, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των οικογενειών που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την πολυφωνία.
Η διατήρηση των υποχρεωτικών κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο επιβάλλεται από λόγους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, για σημαντικές αποφάσεις και δραστηριότητες των φορέων του δημοσίου τις οποίες ο νομοθέτης κρίνει ότι πρέπει να πληροφορούνται, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αποδείχτηκε στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν όλες οι εκδοτικές και δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Σε δεύτερο χρόνο, οι ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ θα ενισχυθούν ιδιαίτερα, μετά τη συρρίκνωση των περιφερειακών έντυπων ΜΜΕ, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος όσο και για τη δημοκρατία μας.
Ανακηρύσσεται λοιπόν σε ζήτημα Δημοκρατίας και διαφάνειας η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών έντυπων μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο σε ζήτημα εργασιακών σχέσεων και ισονομίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages