Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για το Νοσοκομείο Χαλκίδας και τις συνθήκες στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ερώτηση του Συμεών Κεδίκογλου για το Νοσοκομείο Χαλκίδας και τις συνθήκες στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας

Ο Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε ερώτηση στο Υπουργείο Υγείας για τις συνθήκες στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας, καθώς στον ίδιο θάλαμο που μεταγγίζονται οι πάσχοντες νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, σε αντίθεση με τη νομοθεσία.

Η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει παρακείμενο θάλαμο, για τον οποίο μάλιστα υπήρξε η διαβεβαίωση ότι υπήρχαν και τα αντίστοιχα κονδύλια για την αναμόρφωση του χώρου, υπόσχεση που ως σήμερα δεν τηρήθηκε.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει ότι, σύμφωνα με το νόμο, οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία πρέπει να μεταγγίζονται σε θάλαμο αποκλειστικής χρήσης και χωροταξικά ανεξάρτητο και ζητάει από το υπουργείο να το κάνει πράξη δια της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας, όπως αυτή εξάλλου είχε δεσμευτεί για την παραχώρηση παρακείμενου θαλάμου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


«Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας μεταγγίζονται τουλάχιστον δέκα ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία και παρακολουθούνται άλλοι περίπου ενενήντα πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία. Παράλληλα, ο υπεύθυνος ιατρός της Μονάδας, καθώς είναι επιφορτισμένος με τη θεραπεία και παρακολούθηση δεκάδων ογκολογικών ασθενών αλλά και ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, είναι αναγκασμένος να νοσηλεύει και αυτούς τους ασθενείς στον ίδιο θάλαμο που πραγματοποιούνται οι μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Υ4α/οικ149906 (ΦΕΚ Β΄/2267/28-11-2007) «Θεσμικό Πλαίσιο για την Οργάνωση και Λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου», ορίζεται ρητά ότι «…οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου θα πρέπει να είναι χωροταξικά ανεξάρτητες, να είναι αποκλειστικής χρήσης με μέγεθος ανάλογο του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται, το εμβαδόν του κυρίου χώρου μεταγγίσεων να μην είναι μικρότερο από 7τμ ανά μεταγγιζόμενο πάσχοντα – κρεβάτι…».

Λόγω των ανωτέρω, η προηγούμενη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δεσμεύτηκε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία ότι θα παραχωρούσε για τους σκοπούς της νοσηλείας των ανωτέρω ασθενών τον ακριβώς διπλανό θάλαμο, ο οποίος εκείνο το διάστημα χρησιμοποιούταν περιστασιακά από την Καρδιολογική Κλινική. Είχε μάλιστα διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι υπήρχαν και τα αντίστοιχα κονδύλια για την αναμόρφωση του χώρου.

Και ενώ μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α., συνέχιζαν να έχουν τη διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθεί η ανωτέρω δέσμευση, πληροφορήθηκαν ότι ο θάλαμος θα παραχωρηθεί στις Διοικητικές Υπηρεσίες για να στεγαστεί σε αυτόν μέρος των διοικητικών υπαλλήλων που μέχρι σήμερα στεγάζονταν σε άλλο χώρο.

Καθώς μια τέτοια απόφαση, αν πράγματι έχει ληφθεί, αφορά τις συνθήκες νοσηλείας των πασχόντων και αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία για την οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας, ερωτάσθε:

1.    Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας έχει πράγματι λάβει απόφαση να παραχωρήσει τον ως άνω θάλαμο για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών;
2.    Ποια μέτρα σκοπεύει η Διοίκηση να λάβει, ώστε να τηρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που προβλέπει αποκλειστική χρήση;
3.    Σκοπεύετε να παραχωρήσετε επιπλέον θάλαμο για τις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages