Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Προτάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Προτάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:
ΟΜΗΛΙΤΕΣ :ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ : ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΟ.

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ : ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.


Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Προτάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα που προέκυψαν τόσο από την μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του φαινομένου της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας όσο και από την πλούσια διεθνή εμπειρία κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις: για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τις οποίες και παρουσιάζει.

Μια νέα φιλοσοφία

Η σημερινή «τάξη πραγμάτων», που «θεωρητικά» ισχύει, προκρίνει, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ως κύρια βάση αντιμετώπισης των προβλημάτων βίας , «τον διαχωρισμό των στρατών». Η λογική αυτή επιχειρεί να μεταφέρει την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας στην Αστυνομία, την οποία εφοδιάζει με υπέρμετρες ευθύνες και εξουσίες. Οι «νεκρές ζώνες», οι απαγορεύσεις μετακινήσεων οπαδών σε εκτός έδρας αγώνες, οι ατέρμονες «συσκέψεις ασφαλείας» δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση στην πράξη μιας φιλοσοφίας, που θέλει, πάση θυσία, να περιορίσει τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα.

Σε αντίθεση με την παραπάνω λογική η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προκρίνει ως αφετηριακή βάση αντιμετώπισης του προβλήματος μια νέα φιλοσοφία που εδράζεται στις εξής παραμέτρους:
α. Το ποδόσφαιρο δεν δημιουργεί βία. Το παιχνίδι και οι πρωταγωνιστές του δεν υπήρξαν ποτέ, σχεδόν, υπεύθυνοι για την δημιουργία επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Σε όλες τις περιπτώσεις εκδήλωσης γεγονότων βίας οι αιτίες βρίσκονται εκτός γηπέδου.
β. Ουσιαστικός παράγοντας επίλυσης του προβλήματος είναι η επάνοδος των φιλάθλων στα γήπεδα.
γ. Βασικό μέγεθος σε όλες τις πολιτικές αντιμετώπισης της βίας είναι ο «φίλαθλος – πελάτης», που καταναλώνει και απαιτεί «υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ασφάλεια και άνεση».

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει, στο σύνολό της, η νέα φιλοσοφία είναι:

-    Η ταχύτατη κατασκευή νέων ή ανακατασκευή παλιών γηπέδων που θα αποπνέουν άνεση, ασφάλεια και πολιτισμό και θα οδηγούν τους θεατές σε συγκεκριμένες στάσεις και συμπεριφορές.
-    Η πλήρης μεταφορά του συνόλου της ευθύνης για την ασφάλεια των θεατών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες από την Αστυνομία στις ίδιες τις ΠΑΕ, με την αντιστοιχη , βαρυτατη αντικειμενικη ευθυνει σε αυτές.


Η μεταφορά αυτή, που πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και να καλυφθεί και νομοθετικά σε συγκεκριμένες πλευρές της, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποχώρηση της Αστυνομίας από τα γήπεδα, χωρίς δική της αποκλειστική ευθύνη, να ελέγξει το χώρο και να επιβάλλει την τάξη.

Ειδικότερα και λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εμπειρία από όλες τις προηγηθείσες απόπειρες να ελεγχθεί το πρόβλημα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προτείνει:

Θεσμικά

-Η αστυνόμευση του εσωτερικού χώρου των γηπέδων να ανατεθεί στις ίδιες τις ΠΑΕ και επομένως σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, οι οποίες θα εφοδιαστούν με αυξημένες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και η ευχέρειά τους να πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους, να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που κρίνονται επικίνδυνα για την πρόκληση επεισοδίων ή βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών ή οινοπνεύματος και να συλλαμβάνουν τους παραβάτες, ώστε στη συνέχεια αυτοί να παραδίδονται στην Αστυνομία για τα περαιτέρω.

 Η Αστυνομία θα εξακολουθήσει να έχει τη γενική εποπτεία και ευθύνη και θα ελέγχει, όπως από το Σύνταγμα και τους νόμους προβλέπεται, τον περιβάλλοντα το γήπεδο χώρο και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους επικεφαλής των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και τον υπεύθυνο ασφαλείας της Π.Α.Ε.

Στην Αστυνομία οργανώνεται και λειτουργεί, στα πρότυπα των Αστυνομιών των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, ειδική υπηρεσία «για την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια στα γήπεδα», με επικεφαλής εξειδικευμένους αξιωματικούς και ειδικότερη αναφορά σε κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά.

Όπου και όταν απαιτείται παρουσία αστυνομικής δύναμης σε αγώνες, αυτή θα ζητείται με ευθύνη της γηπεδούχου Π.Α.Ε. και θα αποζημιώνεται από την ίδια την Π.Α.Ε. και όχι από το κράτος και τους πολίτες.

- Τα εισιτήρια των αγώνων είναι όλα ονομαστικά, εκδίδονται και διανέμονται, με βάση την αστυνομική ταυτότητα, από τις Π.Α.Ε.. σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

- Επισπεύδονται σε όλα τα γήπεδα οι εργασίες αύξησης της ασφάλειας του αγωνιστικού χώρου και εγκαθίστανται τουρνικέ τόσο στις θύρες της εξωτερικής περίφραξης, όσο και σε αυτές του γηπέδου. Οι έλεγχοι στον περιβάλλοντα το γήπεδο χώρο ασκούνται από την Αστυνομία και στις εξωτερικές και εσωτερικές εισόδους του γηπέδου από τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

- Σε περίπτωση δηλώσεων ή ανακοινώσεων παραγόντων των Π.Α.Ε., που τορπιλίζουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα επιβάλλεται άμεσα η προβλεπόμενη από τον Κ.Α.Π. ποινή.

-Στο τέλος του πρωταθλήματος η ΠΑΕ που θα έχει πρωτεύσει στη βαθμολογία fair play θα επιβραβεύεται με το ποσό των ……..ευρώ για την Α΄ Εθνική και ……. ευρώ για τη Β΄ Εθνική Κατηγορία. Αναλογικά βραβεία θεσπίζονται και για τους Συνδέσμους.

- Μειώνεται, με σχετική απόφαση της Πολιτείας, ειδικά και μόνο για τις   περιπτώσεις βίας στα γήπεδα, το υφιστάμενο όριο ηλικίας για τους ανήλικους (από τα 18 στα 16 χρόνια), ώστε να αντιμετωπιστεί το κενό που σήμερα υπάρχει στη νομοθεσία.

-    Οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια στους παραβάτες αποκλειστικά με τη διαδικασία του αυτόφωρου είναι χωρίς δικαίωμα αναστολής ή μετατροπής.

-    Οι επιβληθείσες ποινές συνδυάζονται με τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, μέσω πληρωμένων καταχωρήσεων( σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ) με πρωτοβουλία της Super League και των ΠΑΕ.


Πρακτικά

1.Κάθε ΠΑΕ έχει το δικαίωμα να νομιμοποιεί έναν ή το πολύ δύο Συνδέσμους οπαδών σε ολόκληρη τη χώρα (με τα παραρτήματά τους). Την κεντρική ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας των Συνδέσμων έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του αναγνωρισμένου Συνδέσμου για όλη την επικράτεια. Στο Κεντρικό Συμβούλιο επιμερίζεται  και η ευθύνη (ποινική – αστική) για τις τυχόν παραβάσεις της νομοθεσίας από μέλη του αναγνωρισμένου Συνδέσμου.

2.  Την ευθύνη αναγνώρισης και επίβλεψης της ίδρυσης, λειτουργίας και οργάνωσης των Συνδέσμων αναλαμβάνει Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία διορίζεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και η οποία έχει σαφείς και θεσμικά κατοχυρωμένες αναφορές στην αστυνόμευση των χώρων, στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλειας και στην δικαστική αντιμετώπιση των παραβατών.

3.Καταργούνται οι κενές θύρες και οι «νεκρές ζώνες», η διατήρηση των οποίων συμβάλλει αποφασιστικά στο «πολεμικό κλίμα», με αποτέλεσμα να συντηρούν την εκ του ασφαλούς αντιπαράθεση.

4.Οι μετακινήσεις των οργανωμένων οπαδών γίνονται με βάση ένα συγκεκριμένο και με πανελλήνια εφαρμογή σχεδιασμό που εκπονείται από την Αστυνομία και εφαρμόζεται από τους αναγνωρισμένου συνδέσμους με δική τους ευθύνη. Ήδη έχει κατατεθεί στην Αστυνομία σχετική πρόταση από την Ε.Π.Ο.

5.Απαγορεύεται ρητά η διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στα μέλη των αναγνωρισμένων οργανωμένων συνδέσμων οπαδών. Στα μέλη των Συνδέσμων διατίθενται μόνο απλά, ονομαστικά εισιτήρια.

6.Απαγορεύεται ρητά η παραχώρηση, μεταπώληση ή ο δανεισμός του ονομαστικού εισιτηρίου από τον νόμιμο κάτοχό του σε άλλο πρόσωπο. Σε μια ανάλογη περίπτωση η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον νόμιμο κάτοχο.

7.Τα ονομαστικά εισιτήρια διατίθενται «ένα σε κάθε θεατή», ελεύθερα σε όλες τις θέσεις του γηπέδου (πλην αυτών για τις οποίες έχουν εκδοθεί εισιτήρια διαρκείας) αποκλειστικά με βάση την αστυνομική ταυτότητα.

8.Παγιώνεται, σε όλα τα γήπεδα,  το καθεστώς των αποκλειστικά «καθήμενων θεατών».

9.Ενεργοποιείται, επιτέλους, το μέτρο «της τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος» για την αστυνόμευση του χώρου και των προσώπων. Την ευθύνη χειρισμού των καμερών έχει η ιδιωτική ασφάλεια σε συνεργασία με την Αστυνομία.

10.Επιδιώκεται μια συνολική συμφωνία με τις ενώσεις των Μ.Μ.Ε. με στόχο τη μη προβολή των επεισοδίων και την ανάδειξη της θετικής πλευράς του ποδοσφαίρου, ώστε να αφαιρεθεί από τους οπαδούς η επιδιωκόμενη προβολή, που ανακυκλώνει τη βία και την επιδίωξή της.

Κλεινοντας αυτά που συνοπτικα ανεφερα θελω να τονισω κατι, η ηγεσια του Αθλητισμου στην κυβερνηση και ειδικα ο παρισταμενος Υπουργος γνωριζοντας αριστα τον χωρο του ποδισφαιρου , παρεχει αμεριστη συνδρομη και εχει ανοικτα αυτια για κάθε προταση για την παταξη τετοιων φαινομενων
Οφειλω να το σημειωσω αυτό , όπως επισης ότι η ΕΠΟ θα σταθει διπλα του σε κάθε προσπαθεια ώστε το παιχνιδι του ποδοσφαιρου να επανελθει στις σωστες του βασεις για να το απολαμβανουν και να το χαιρονται οι πολιτες της Πατριδας μας και όχι να το καθοδηγουν διαφορου ειδους συμφεροντα ειτε οικονομικα ειτε κακως εννοουμενα οπαδικα ακομη – ακομη και εγκληματικα.

  Σας ευχαριστω για την προσοχη σας και ειμαστε ετοιμοι για κάθε προταση
Που αποσκοπει στον εξοστρακισμο της <<βιας >> από το λαοφιλες παιχνιδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages