Σύμφωνα με την ανακάλυψη του καθηγητή ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ντον Κούπερ, επιμέρους εγκεφαλικά κύτταρα, οι νευρώνες, κρατούν ίχνη μνήμης μέχρι ένα λεπτό και κάποιες φορές ίσως περισσότερο.
Οι μνήμες αυτές, σύμφωνα με πειράματα σε ποντίκια, παραμένουν στο εμπρόσθιο, πιο εξελιγμένο, τμήμα του εγκεφάλου με τρόπο ανάλογο αυτού με τον οποίο δουλεύει η μη μόνιμη μνήμη (Ram) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Οι εγκέφαλοι των ποντικιών λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό σαν των ανθρώπων, έτσι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι αποθηκεύουν πληροφορίες.
Παράλληλα, η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων έξης και εθισμού, διαταραχής της προσοχής, απώλειας μνήμης λόγω στρες κ.ά.
Οι νευρο-επιστήμονες εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι οι μόνιμες μνήμες αποθηκεύονται, όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο αναδιοργανώνονται και ενισχύονται οι μεταξύ τους συνάψεις.
Σε αυτή τη μακρόχρονη μνήμη, πρόσθετες πρωτεΐνες αναλαμβάνουν να αναδιοργανώσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα σε ένα διαφορετικό δίκτυο κι έτσι να αποτυπώσουν μια μόνιμη μνήμη.
Όμως όλη αυτή η διαδικασία παίρνει αρκετά λεπτά ή και πολλές ώρες και θεωρείται πολύ αργή για να μπορέσει να χειριστεί ο εγκέφαλος γρήγορα εισερχόμενες προσωρινές πληροφορίες.
Έτσι, οι ίδιοι οι νευρώνες έχουν τη δική τους παροδική μνήμη, που διαρκεί γύρω στο ένα λεπτό, όπως διαπίστωσε η νέα έρευνα, τοποθετώντας νανο-ηλεκτρόδια στα εγκεφαλικά κύτταρα των ποντικιών για να καταγράψει επακριβώς τη διαδικασία σχηματισμού της μνήμης.
Η ομάδα του Κούπερ φιλοδοξεί να ταυτοποιήσει και να διαχειριστεί πλήρως τα μοριακά συστατικά της μνήμης, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων και γενετικών εργαλείων, που θα μπορούν να τονώσουν τη μνημονική ικανότητα, την ικανότητα εστίασης της προσοχής και την απεξάρτηση από τους εθισμούς.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience».
ΠΗΓΗ: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου