
Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, παραβρέθηκε την Παρασκευή 20-09-2013 στις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για τα οικονομικά των περιφερειών.
Ξεκινώντας το σύντομο χαιρετισμό του, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος Π. Φύσσα, από το φονικό μαχαίρι χρυσαυγίτη.
Ο βουλευτής διατύπωσε με πλήρη σαφήνεια το πλαίσιο θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με ισχυρές αιρετές περιφέρειες και ισχυρούς δήμους, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.
Αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης, στη γραφειοκρατία, στο συγκεντρωτισμό, στον περιορισμένο κοινωνικό έλεγχο και στην απουσία συμμετοχικών διαδικασιών, που έχουν ως επακόλουθο τη γενικότερη αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που επιχειρήθηκαν με το νόμο του “Καλλικράτη”.
Επεσήμανε πως απαιτείται μια νέα μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, θα προσθέσει αναπτυξιακές δυνατότητες στους ΟΤΑ και θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή των πολιτών.
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΔΗΜΑΡ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΝΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Ένωσης Περιφερειών, κυρίες και κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου, φίλες και φίλοι, χθες στο Κοινοβούλιο δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Παρακαλώ πολύ το Προεδρείο, αφαιρώντας ένα λεπτό από το χρόνο μου, να το πράξουμε σήμερα, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού ξέρει και να τιμά αλλά και να περιφρουρεί τη Δημοκρατία.
Τηρείται ενός λεπτού σιγή
Όχι στο φασισμό! Όχι στο ναζισμό!
Κυρίες και κύριοι, νομίζω ότι είναι γνωστό πως στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει διατυπωθεί με πλήρη σαφήνεια ένα πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ένα πλαίσιο θέσεων.
Εμείς με σταθερότητα και συνέπεια διεκδικούμε μια μεγάλη διοικητική και αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με επιτελικό κράτος, με ισχυρές αιρετές Περιφέρειες, με πολύ ισχυρούς Δήμους, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων μέχρι και το τελευταίο επίπεδο, αυτό το επίπεδο των Τοπικών Συμβουλίων.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, στη Δημοκρατική Αριστερά θεωρούσαμε και θεωρούμε αυτή την Αυτοδιοίκηση απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και την ποιοτική ανάπτυξη της χώρας. Είναι αλήθεια ότι ο «Καλλικράτης» επιχείρησε μια μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως, κατά τη δική μας εκτίμηση, να αποτελέσει τμήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης που θα αφορούσε το κεντρικό κράτος, το οποίο δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα γραφειοκρατικό, σπάταλο και σε ένα βαθμό διεφθαρμένο.
Είναι γεγονός επίσης κυρίες και κύριοι Σύνεδροι ότι αυτή η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» συνέπεσε με τη δημοσιονομική κρίση και δεν έγινε δυνατό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και οι προϋποθέσεις που θα εγγυόταν τη χρηματοδότηση της πλήρους και απρόσκοπτης εφαρμογής του.
Η θέσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πέραν του συγχρονισμού της ελληνικής διοικητικής οργάνωσης με αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση επειδή δίνει τη δυνατότητα για μια νέου τύπου αναπτυξιακή πρόταση, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Δυστυχώς όμως το περιβάλλον της γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οδηγεί στη γενικότερη αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, συμπαρασύρει και τα νέα αιρετά περιφερειακά όργανα που δεν μπορούν να σηματοδοτήσουν ουσιαστικά ή συμβολικά τον αυτοδιοικητικό τους ρόλο με έναν προγραμματικό και επιτελικό και εντέλει αναπτυξιακό έργο.
Αναδεικνύονται όλες οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά παράλληλα και φαινόμενα, όπως ειπώθηκε, γραφειοκρατίας, συγκεντρωτισμού, περιορισμένου κοινωνικού ελέγχου, απουσία συμμετοχικών διαδικασιών.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για μας ψάχνει να βρει το βηματισμό της μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς οι Περιφέρειες δεν έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα νομιμοποίηση, ισχυρή νομιμοποίηση στη συνείδηση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
Η Δημοκρατική Αριστερά, στην πορεία προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα καταθέσει αναλυτική αποτίμηση για τα τρία χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», με κριτήρια τα επιτεύγματα ή τις αποτυχίες του βάσει των στόχων που έθεσε ο ίδιος ο νόμος, βάσει των πολιτικών θέσεων των στόχων που έθεσε η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και το ίδιο το αυτοδιοικητικό κίνημα.
Θεωρούμε λάθος την απόρριψη, την αφοριστική απόρριψη του «Καλλικράτη» που διατυπώνουν κάποια κόμματα και η προσπάθεια να του φορτώσουν όλα τα δεινά, όλα τα στραβά που προέκυψαν στην Ελλάδα από την κρίση και τα μνημόνια.
Η αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει παρ’ όλες τις δυσκολίες και για το λόγο αυτό η Δημοκρατική Αριστερά επεξεργάζεται και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Αν η Αυτοδιοίκηση ορθοποδήσει, αν η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρει τον αναπτυξιακό της ρόλο τότε, ναι, η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά.
Για τα οικονομικά των Περιφερειών, που είναι το θέμα του Έκτακτου Συνεδρίου σας, αλλά και γενικότερα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε ότι η συνεχής περικοπή πόρων έχει ξεπεράσει την τελευταία διετία το 60% με συνέπεια, είναι αλήθεια, πολλοί ΟΤΑ να βρίσκονται πλέον στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των νέων δομών, με άμεσο κίνδυνο την αδυναμία παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ως ΔΗΜΑΡ, ως Δημοκρατική Αριστερά, προτείνουμε και επιδιώκουμε:
Πρώτον, οι πόροι των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί στους ΟΤΑ επιτέλους να αποδίδονται σ' αυτούς.
Δεύτερον, να τεθεί τέλος στην παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της από το κράτος.
Τρίτον, να είναι κυρίαρχη η συμμετοχή της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του νέου πακέτου οικονομικής σύγκλισης 2014 – 2020, πολύ δε περισσότερο όταν αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι η μεγαλύτερη ικανότητα της περιφερειακής διοίκησης σε σχέση πάντα με την κεντρική στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Τέταρτον, να αναληφθεί πρωτοβουλία από τα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης για τη συγκρότηση προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέμπτον, τη δημιουργία ενός κοινωνικού συμφώνου ανάπτυξης των ΟΤΑ με όλες τις ζωντανές δυνάμεις των Περιφερειών, καθώς και μια νέα κοινωνική επιχειρηματικότητα με συμπράξεις και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, σύμφωνα πάντα με τις τοπικές ιδιαίτερες ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές, αλλά και χωρίς την εκχώρηση δημόσιων αγαθών και κοινωνικών υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Παράλληλα όμως η ΕΝΠΕ μαζί με την ΚΕΔΕ, ενόψει και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, πρέπει να καταθέσουν προτάσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα κι άλλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προτάσεις όπως – και στηρίζουμε κι εμείς αυτή την κατεύθυνση – συνταγματική αναθεώρηση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος με απορρόφηση της αποκεντρωμένης διοίκησης από την αυτοδιοικητική Περιφέρεια.
Κατοχύρωση ενός αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού για τον οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ. Συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές αφορούν στο εκλογικό σύστημα θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Τέλος, η αναπτυξιακή πολιτική των Περιφερειών θα πρέπει να παροτρύνει και να στηρίζει πρωτοβουλίες, πρακτικές και επιλογές που συμβάλλουν δυναμικά στην εξωστρέφεια επιχειρηματικών δράσεων και βεβαίως να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή δραστηριότητα και οικονομική ολοκλήρωση των τοπικών κοινωνιών.
Άφησα τελευταίο κ. Πρόεδρε και κλείνω, κατά τη γνώμη μας, παρά την κρίση και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει φοροληπτική δυνατότητα και μάλιστα με συνταγματική πρόβλεψη. Όχι με την προσθήκη νέων φόρων αλλά απλά να υιοθετεί ένα αποκεντρωμένο φορολογικό σύστημα και να αναδιανεμηθούν τα ποσοστά των εισπραττόμενων φόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου, καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας.
Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, παραβρέθηκε την Παρασκευή 20-09-2013 στις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για τα οικονομικά των περιφερειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου