Οι διαδικτυακοί γκαφατζήδες - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Οι διαδικτυακοί γκαφατζήδες

Εκ πρώτης, η υπόθεση του RJ Ellory που χρησιμοποιούσε ψεύτικες ταυτότητες για να επαινεί τα βιβλία του στη σελίδα του Amazon.com και να καταβαραθρώνει τα βιβλία των... αντιπάλων του είναι άλλη μία διαδικτυακή απάτη που προστίθεται σε έναν ήδη μακρύ κατάλογο. Στην πραγματικότητα η πράξη του είναι τόσο παιδαριώδης και ερασιτεχνικά ενορχηστρωμένη - ενώ έγραφε με ψευδώνυμο έδινε ως «διεύθυνση» επικοινωνίας την επίσημη ιστοσελίδα του, οπότε ήταν πανεύκολο να εντοπιστεί - που η λέξη «απάτη» χάνει τη σοβαρότητά της: ο Ellory αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους γκαφατζήδες από καταβολής Internet. Εκείνους που αντί να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα για να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους, κατάφεραν με την απρονοησία και την αδεξιότητά τους να την τσαλακώσουν. Είτε με δική τους ευθύνη είτε με τη συνδρομή των καλοθελητών που πάντα περιμένουν τους επώνυμους στο... επόμενο κλικ του ποντικιού τους.

Ετσι, δακρυσμένος ζήτησε συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά του ο αμερικανός βουλευτής Αντονι Βάινερ, ο οποίος χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο που... παρέπεμπε στο όνομά του ανάρτησε γυμνές φωτογραφίες του. Ο εν λόγω κύριος πλήρωσε ακριβά την... αταξία του και δεν αναφερόμαστε μόνο στον δημόσιο εξευτελισμό του: τον Ιούνιο του 2011 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περίοπτη θέση στο βασίλειο των γκαφατζήδων κατέχει και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών της Νότιας Καρολίνας Λάρι Πίτμαν, ο οποίος από λάθος απέστειλε e-mail σε εκατοντάδες παραλήπτες, πολιτικούς και νομοθέτες, με το οποίο πρότεινε τη νομιμοποίηση των δημόσιων απαγχονισμών. Εσπευσε βεβαίως να εξηγήσει ότι αντί να πατήσει το reply, που θα έστελνε το μήνυμά του σε έναν και μοναδικό παραλήπτη, πάτησε το reply to all...

Περίγελος για την άγνοιά της έγινε η Μάρια Φόουλερ, μοντέλο, όταν κατά την έναρξη των Ολυμπιακών του Λονδίνου δημοσίευσε tweet με το οποίο αναρωτιόταν: «Γιατί ο Μοχάμεντ Αλι δεν μπορεί να σταθεί;». Ο ιδρυτής της διαδικτυακής τηλεόρασης SB.TV Τζαμάλ Εντουαρντς έσπευσε να τη ρωτήσει δημοσίως, πάντα μέσω twitter, «Είσαι τόσο ηλίθια;» και της πρότεινε πρώτα να λύνει τις απορίες της «γκουγκλάροντας» και έπειτα να κάνει αναρτήσεις.
Τις αναρτήσεις του προσέχει πλέον και ο Ράσελ Κρόου, αφότου με ένα tweet εξόργισε τους εβραίους: «Μου αρέσουν τα αστεία καπελάκια σας, αλλά σταματήστε να "χαρακώνετε" τα μωρά σας» έγραφε αναφερόμενος στο ιερό έθιμο της περιτομής, για να επανορθώσει γράφοντας: «Δεν ήθελα να προσβάλω τις παραδόσεις σας».

Υπέρ του δημόσιου θηλασμού ετάχθη ο οδηγός αγώνων Κέισι Κέιν, γράφοντας ότι είναι θαυμάσιο να βλέπεις γύρω σου γυμνά γυναικεία στήθη, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει, εξαιτίας των αντιδράσεων από φεμινιστικές οργανώσεις, ότι δεν εννoούσε αυτό που κατάλαβαν οι πολλές...

Με τη σειρά του ο Τζιμ Κάρεϊ κέρδισε τόνους αρνητικής δημοσιότητας αναρτώντας σχόλια υπέρ της μοιχείας και ρίχνοντας την ευθύνη για το ατόπημα στις συζύγους των μοιχών! Και εκείνος επανόρθωσε.

Μια επανόρθωση δεν ήταν αρκετή για την Κόρτνεϊ Λαβ που υποχρεώθηκε να καταβάλει περισσότερα από 400.000 δολάρια στη σχεδιάστρια Dawn Simorangkir, όταν τη χαρακτήρισε μέσω twitter «πόρνη», αλλά και να αναρτήσει τη δήλωση: «Πάντα θεωρούσα τη Simorangkir μια ταλαντούχα σχεδιάστρια».

«Η Ιαπωνία είναι τόσο προηγμένη που οι Ιάπωνες δεν χρειάζεται να πάνε στην παραλία, έρχεται η παραλία σε αυτούς» έγραψε στο Internet αμέσως μετά το τσουνάμι που έπληξε τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (2011) ο ηθοποιός Γκίλμπερτ Γκότφριντ και πλήρωσε το μαύρο χιούμορ του με την ακύρωση πολλών προγραμματισμένων εμφανίσεών του.

Παροιμιώδης και η γκάφα της αλυσίδας καφέ Starbucks που με ανάρτησή της στο twitter ρωτούσε τους Ιρλανδούς, τους τόσο ταλαιπωρημένους στην ιστορική πορεία τους από τους Βρετανούς, τι είναι εκείνο που τους κάνει υπερήφανους που είναι... Βρετανοί!

Η γυμνή αλήθεια

Βεβαίως, ένα αφιέρωμα στους εξευτελισμένους-γκαφατζήδες του Internet θα ήταν ελλιπές χωρίς μια σύντομη έστω αναφορά σε εκείνους που αν δεν αποκάλυψαν τις σκοτεινές και βλακώδεις σκέψεις τους αποκάλυψαν τη... γυμνή τους αλήθεια. Εδώ το θαύμα το έκαναν οι καλοθελητές στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω, δίνοντας στη δημοσιότητα γυμνές φωτογραφίες της Σκάρλετ Τζοχάνσον, του Κρις Μπράουν, της Ριάνα (και οι τρεις είχαν αυτοφωτογραφηθεί!) και εσχάτως του πρίγκιπα Χάρι (αυτός πόζαρε σε... φίλους), για να αναφέρουμε μερικούς μόνον από τους επώνυμους που αναρτήθηκαν στο Internet όπως ακριβώς τους γέννησε η μαμά τους. Απομένει να δούμε αν αυτοί, όπως και όλοι οι προαναφερόμενοι, πήραν το μάθημά τους. Θα φανεί στο πώς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Internet...

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages