Tα «big data» του Facebook - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Tα «big data» του Facebook

Με τον αριθμό των χρηστών του να πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο το δίκτυο social media που δημιούργησε ο Mark Zuckerberg όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει και ανάλογο όγκο δεδομένων. Αν και όταν κάνουμε ένα like, βλέπουμε μια ειδοποίηση, ανεβάζουμε μια φωτογραφία ή επισκεπτόμαστε ένα group δεν παράγουμε και τόση μεγάλη ποσότητα πληροφορίας, αν κανείς το πολλαπλασιάσει με τα 950 εκατομμύρια χρήστες που έχει το Facebook και οι οποίοι περνούν κατά μέσο όρο 6.5 ώρες κάθε μήνα στην υπηρεσία, καταλαβαίνουμε για τι όγκο δεδομένων μιλάμε.

Τα στατιστικά χρήσης μάλιστα που έδωσε στη δημοσιότητα το κοινωνικό δίκτυο την Τετάρτη μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με αυτά, κάθε μέρα οι χρήστες του κάνουν 2.7 δισεκατομμύρια likes, μοιράζονται 2.5 δισεκατομμύρια status, posts, φωτογραφίες, video και σχόλια ενώ κάθε μέρα ανεβάζουν στο Facebook 300 εκατομμύρια φωτογραφίες.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία περισσότερων από 500 terrabyte δεδομένων κάθε ημέρα και την πραγματοποίηση 70.000 queries. Όλα αυτά αναλύονται μέσω του Hive, της ψηφιακής γλώσσας εξέτασης του Facebook σε ρυθμό 105 terrabyte κάθε μισή ώρα.

Αν δεν εκμεταλλεύεσαι τα πολλά δεδομένα είπε ο Jay Parikh, Αντιπρόεδρος υποδομών του Facebook, τότε δεν έχεις πολλά δεδομένα, έχεις απλά ένα σωρό δεδομένων. Είπε ακόμα πως η εταιρεία μονίμως ψάχνει τρόπους για το πώς μπορεί να αναλύσει και να ερμηνεύσει τα δεδομένα αυτά για να συμπληρώσει πως το Facebook μπορεί να μεγαλώνει γρήγορα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι μεγαλώνουν γρηγορότερα.

ΠΗΓΗ: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages