Ποδήλατα δημόσιας χρήσης! - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Ποδήλατα δημόσιας χρήσης!

Της ΣΤΑΣΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων ετοιμάζεται να υιοθετήσει ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, με το οποίο θα γίνει ο πρώτος δήμος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης που προχωρά σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων του εξωτερικού, ο δήμος σχεδιάζει ένα σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων για τους δημότες του, στα πρότυπα των αντίστοιχων συστημάτων. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί ενοικίασης - στάθμευσης: ο ένας παραπλεύρως του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην οδό Αντώνη Τρίτση και ο άλλος στη συμβολή των οδών Εριφύλης και Ευφροσύνης. Στους σταθμούς θα τοποθετηθούν κλειδωμένα με ηλεκτρονικό τρόπο αρχικά 32 ποδήλατα αστικής μετακίνησης και 10 mountain bikes, που θα κατανέμονται στους σταθμούς ενοικίασης.

Ηλεκτρονική κάρτα

Οι χρήστες θα πρέπει να εκδώσουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, μετά την καταγραφή των στοιχείων τους. Με τη βοήθεια της κάρτας θα ξεκλειδώνουν το ποδήλατο για να το χρησιμοποιήσουν και το σύστημα αυτόματα θα ενημερώνεται για το ποιος το έχει ενοικιάσει. Δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη χρήση αλλά ούτε και γεωγραφικός, επομένως οι ποδηλάτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα όρια του δήμου. Για την επιστροφή του ποδηλάτου σε οποιονδήποτε από τους χώρους στάθμευσης, θα απαιτούνται και πάλι η χρήση της ειδικής κάρτας και το κλείδωμα του ποδηλάτου.

«Με το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποδηλάτων ο δήμος φιλοδοξεί να προσφέρει στους πολίτες του ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των ρύπων και του θορύβου, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών», τονίζει ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, αρχικά, τη διάθεση των κοινόχρηστων ποδηλάτων χωρίς την καταβολή αντιτίμου, ωστόσο, μελλοντικά θα υπάρξει συμβολικό αντίτιμο για τα λειτουργικά έξοδα του συστήματος, τα έξοδα συντήρησης αλλά και την επέκτασή του.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 137.465,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.

Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου διαθέτει δίκτυο ποδηλατόδρομων από το 2005, προτού ακόμα αποκτήσει δίκτυο ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αν και αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στη συντήρηση των ποδηλατόδρομων, ευελπιστεί ότι με το σύστημα αυτόματης διάθεσης θα δώσει ξανά «ζωή» στο δίκτυο και θα το επεκτείνει περιφερειακά. Αλλωστε, όπως διευκρινίζει ο Δημήτρης Δημητριάδης, account manager της εταιρείας Brainbox, η οποία υλοποιεί το σύστημα μίσθωσης EasyBike, «τα ίδια τα συστήματα μίσθωσης είναι αυτά που τονώνουν το ενδιαφέρον του κοινού για το ποδήλατο και τη χρήση του, δημιουργώντας την απαραίτητη πίεση για την ανάπτυξη υποδομών ποδηλατόδρομων, πεζοδρομήσεων, πλατειών κ.λπ.».

Η προοπτική της ύπαρξης ενός τέτοιου συστήματος φαίνεται να έχει θετική ανταπόκριση από την τοπική ποδηλατική κοινότητα. «Βρίσκω πολύ έξυπνο ένα τέτοιο σύστημα και θα το χρησιμοποιήσω, αν και έχω το δικό μου ποδήλατο. Αλλωστε, το αυτοκίνητο έχει πλέον βγει εντελώς από τη ζωή μου, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Σημασία έχει να γίνονται κινήσεις ουσίας σχετικά με το ποδήλατο κι εμείς οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουμε. Φοβάμαι, όμως, ότι θα λειτουργήσει για λίγο καιρό και μετά θα βρεθεί κάποια δικαιολογία για να εγκαταλειφθεί», λέει η Κατερίνα Τσαμποδήμου, 29 χρόνων, που ζει στον Εύοσμο και είναι άνεργη.

Ευρωπαϊκά παραδείγματα

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων είναι ένας ευρέως διαδεδομένος και δημοφιλής τρόπος μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Ενα από τα μεγαλύτερα σύστημα στον κόσμο είναι αυτό του Παρισιού, το Vélib, που σήμερα λειτουργεί με 1.800 χώρους στάθμευσης ανά 300 μέτρα και με περισσότερα από 20.000 ποδήλατα. Λειτουργεί με μεγάλης αλλά και μικρής διάρκειας συνδρομές, που είναι ιδανικές για τους τουρίστες. Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σοβαρά φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπής των ποδηλάτων, η επιτυχία του συστήματος και η ανταπόκριση του κόσμου είναι αδιαμφισβήτητες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα, περισσότεροι από 42.000.000 χρήστες -από περιστασιακούς πελάτες, έως σταθερούς συνδρομητές- έχουν εξυπηρετηθεί από την αρχή της λειτουργίας του συστήματος, το 2007. Το καλοκαίρι του 2011 εγκαταστάθηκε και στη Λευκωσία το σύστημα μίσθωσης EasyBike, με 350 ποδήλατα και 27 σταθμούς ενοικίασης. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.000 μετακινήσεις και η ανταπόκριση των Κυπρίων είναι ενθουσιώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages