Το τραπέζι της Λαμπρής - Sourta-Ferta

Post Top Ad

Το τραπέζι της Λαμπρής

Η μαγειρίτσα είναι πιάτο απολαυστικό, πλην όμως με μεγάλη θερμιδική αξία.
Το κόκκινο αυγό, έχει 80 θερμίδες και 215 mg χοληστερίνης.To Πάσχα έχει συνδεθεί με γαστριμαργικές απολαύσεις, υπερβολές, αμαρτίες του ουρανίσκου. Μαγειρίτσα, αρνάκι, κοκορέτσι καθώς και το κρασάκι που θα καταναλώσετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, και όσο ψήνετε, θα έλθουν να καθίσουν βαριά - βαριά στο άδειο από τη νηστεία στομάχι. Το αίσθημα του «θα σκάσω, έφαγα όλο το τραπέζι» συνοδεύεται και από ενοχές: οι κυρίες ανησυχούν κυρίως για τις θερμίδες, και όλοι - ανεξαρτήτως φύλου - για το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο θα κάθεται εντός των προσεχών ημερών η (κακή) χοληστερίνη τους.
Η αλήθεια είναι ότι τα διατροφικά έθιμα, τόσο του Μεγάλου Σαββάτου όσο και ανήμερα της Λαμπρής, δεν αποτελούνται από σεμνά πιάτα_ από όποια γωνία κι΄ αν τα δει κανείς. Η γιορτή είναι γιορτή όμως, και η όποια απόκλιση από τους συνήθεις κανόνες, δεν είναι δα και το τόσο επιλήψιμη. Το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.

Τηρείστε το μέτρο

Το κατά δύναμη δηλαδή, διότι πόσο να αντισταθεί ο άνθρωπος όταν ίπτανται πιρούνια με μετέωρες πετσούλες, μεζέδες πάνε κι έρχονται, θείοι επιμένουν να μη κάνεις δίαιτα «έλα τώρα, καλή είσαι» και η μυρωδιά της σούβλας σου σπάει τα ρουθούνια;

Θυμηθείτε ότι ένα κομμάτι κοκορέτσι (100 γρ.) έχει 157 θερμίδες, 9 γρ. λίπος και 107 mg χοληστερίνης.

Το κυρίως πιάτο έχει ακόμη περισσότερες: μία μερίδα ψητό αρνί, μπούτι, χωρίς την πετσούλα του, εμπεριέχει 191 θερμίδες, 8 γρ. λίπος και 65 mg χοληστερίνης. Μετά της πετσούλας, οι τιμές ανεβαίνουν επικινδύνως: 316 θερμίδες, 26 γρ. λίπος και χοληστερίνη στα 110 mg.

Αν αγαπάτε το κατσίκι, γλιτώνετε κάτι λίγα. Τα 100 γρ., δηλαδή μία μερίδα, μπούτι, σας δίνουν με πέτσα 316 θερμίδες, 5,8 γρ. λίπος και 81,9 mg χοληστερίνη. Χωρίς την πέτσα παίρνετε 133 θερμίδες, 2,6 γρ. και 53,3 mg χοληστερίνη.

Τα συνοδευτικά έχουν και αυτά, φυσικά, τη θερμιδική αξία τους. Πατάτες φούρνου με ελαιόλαδο, που έχουν μαγειρευτεί χωριστά από το κρέας, γύρω στα 250 γρ., μας κάνουν 555 θερμίδες, ενώ μία μερίδα τηγανητές - σε ελαιόλαδο - πατάτες ισούνται με 343 θερμίδες.

Δεν θα δοκιμάσετε λίγη φέτα, λίγο τζατζίκι; Προσθέστε 125 και 80 θερμίδες, αντιστοίχως. Το κόκκινο αυγό που θα σας αναδείξει νικητή του σογιού στο τσούγκρισμα, έχει 80 θερμίδες και 215 mg χοληστερίνης. Αν έχετε κατατροπωθεί, ακόμη και από το μικρότερο ξαδελφάκι, προτείνουμε να μη το φάτε.

Όλα αυτά, όμως, δεν συνιστούν παρά παραπτώματα. Το κακούργημα έχει ήδη συμβεί, από τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Ένα βαθύ πιάτο μαγειρίτσα συνεπάγεται 670 θερμίδες, 49 γρ. λίπος και 660 mg χοληστερίνη. Αν έχετε φάει και αρνάκι, ως είθισται, τι τους θέλετε τους υπολογισμούς…

Πρασινάδα για τη χοληστερίνη

Οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν την απορρόφηση ποσοστού της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Καλό θα είναι, λοιπόν, μαζί με το κρέας να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα σαλάτας, χωρίς πολύ λάδι, κατά προτίμηση μαρούλι με άνηθο και κρεμμυδάκι, αγγουροντομάτα με πιπεριά, πολίτικη με λάχανο, καρότο και μαϊντανό, και πάντως φρέσκα λαχανικά.

Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στο «μετά». Που σημαίνει μη στερηθείτε, απολαύστε, αλλά επανέλθετε λίαν συντόμως στον ίσιο δρόμο. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε πρασινάδες, ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα εποχής, και φτωχό σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά, αυγά και γλυκά θα σας επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



EVIA XALKIDA PHOTOS

Pages